Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem
Sezon na truskawki wystartował. Na bazarkach, w warzywniakach i supermarketach dostaniemy pyszne polskie owoce. Nie wszyscy wiemy jednak, że warto posypać truskawki solą. Dla niektórych brzmi to absurdalnie, ale sprawdziliśmy ten sposób i również jesteśmy zaskoczeni jego działaniem. Nie będziemy już posypywać tych owoców cukrem. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
25.05.2023 12:00
Wyczekiwanie na świeże truskawki prosto z krzaków to istna katorga. Na szczęście powoli nadchodzi lato, a wraz z nim te pyszne owoce. Nareszcie będziemy mogli rozsmakować się w tych wspaniałych, soczystych owocach. Jeśli jednak zdarzy się nam kupić truskawki, których słodycz będzie zbyt głęboko ukryta, jest na łatwy sposób.
Truskawki z solą. Świetny patent na pyszne owoce
Większość z nas je truskawki z cukrem, jednak okazuje się, że sposób z posypywaniem ich solą, jest równie dobry, choć na początku może brzmieć nieco absurdalnie. Okazuje się jednak, że ta najpopularniejsza przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni, sprawi, że wcale nie będą słone tylko słodkie! Fruktoza zawarta w truskawkach w połączeniu z sodem będzie jeszcze intensywniejsza w smaku. Wystarczy zatem posypać owoce delikatnie solą, wymieszać i zjeść na swój ulubiony sposób.
Zobacz także
Jak dokładnie umyć truskawki? Do tej pory robiliście to źle
Wydawać by się mogło, że mycie truskawek jest jedną z najprostszych czynności. Okazuje się jednak, że sama woda nie wystarczy. Gdy woda, w której moczyliśmy owoce, jest mętna, oznacza to, że były najprawdopodobniej pryskane. Nie możemy więc poprzestać jedynie na wodzie. Należy wymoczyć je w wodzie z octem (proporcje 3:1) przez kilka minut, a następnie przełożyć do roztworu wody z sodą (łyżeczka na litr). Po kilku minutach dokładnie je płuczemy, a następnie suszymy.
Dzięki tym czynnościom mamy pewność, że owoce będą nadawać się do spożycia, a my się nie rozchorujemy. Smacznego!