Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem

Sezon na truskawki wystartował. Na bazarkach, w warzywniakach i supermarketach dostaniemy pyszne polskie owoce. Nie wszyscy wiemy jednak, że warto posypać truskawki solą. Dla niektórych brzmi to absurdalnie, ale sprawdziliśmy ten sposób i również jesteśmy zaskoczeni jego działaniem. Nie będziemy już posypywać tych owoców cukrem. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. PexelsTruskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels

Wyczekiwanie na świeże truskawki prosto z krzaków to istna katorga. Na szczęście powoli nadchodzi lato, a wraz z nim te pyszne owoce. Nareszcie będziemy mogli rozsmakować się w tych wspaniałych, soczystych owocach. Jeśli jednak zdarzy się nam kupić truskawki, których słodycz będzie zbyt głęboko ukryta, jest na łatwy sposób.

Truskawki z solą. Świetny patent na pyszne owoce

Większość z nas je truskawki z cukrem, jednak okazuje się, że sposób z posypywaniem ich solą, jest równie dobry, choć na początku może brzmieć nieco absurdalnie. Okazuje się jednak, że ta najpopularniejsza przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni, sprawi, że wcale nie będą słone tylko słodkie! Fruktoza zawarta w truskawkach w połączeniu z sodem będzie jeszcze intensywniejsza w smaku. Wystarczy zatem posypać owoce delikatnie solą, wymieszać i zjeść na swój ulubiony sposób.

Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels
Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels

Jak dokładnie umyć truskawki? Do tej pory robiliście to źle

Wydawać by się mogło, że mycie truskawek jest jedną z najprostszych czynności. Okazuje się jednak, że sama woda nie wystarczy. Gdy woda, w której moczyliśmy owoce, jest mętna, oznacza to, że były najprawdopodobniej pryskane. Nie możemy więc poprzestać jedynie na wodzie. Należy wymoczyć je w wodzie z octem (proporcje 3:1) przez kilka minut, a następnie przełożyć do roztworu wody z sodą (łyżeczka na litr). Po kilku minutach dokładnie je płuczemy, a następnie suszymy.

Dzięki tym czynnościom mamy pewność, że owoce będą nadawać się do spożycia, a my się nie rozchorujemy. Smacznego!

Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels
Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥