Używamy nagminnie. Nie jesteśmy świadomi, że po podgrzaniu zmienia się w rakotwórczą truciznę

Olej słonecznikowy to jeden z najpopularniejszych olejów w Polsce. Stosowany jest do smażenia, duszenia, a nawet jako dodatek do sałatek. Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że po podgrzaniu olej ten może stać się szkodliwy, a nawet rakotwórczy.

Używamy nagminnie. Nie jesteśmy świadomi, że po podgrzaniu zmienia się w rakotwórczą truciznęUżywamy nagminnie. Nie jesteśmy świadomi, że po podgrzaniu zmienia się w rakotwórczą truciznę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Olej słonecznikowy, często używany w kuchni, ma swoje tajemnice, których wielu z nas nie zna. Choć jest powszechnie dostępny i stosunkowo tani, jego właściwości po podgrzaniu mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto ograniczyć jego użycie i jak możesz wykorzystać go w zdrowszy sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z 4 składników robię genialną przekąskę na ciepło. Znika w mgnieniu oka

Smażenie na oleju słonecznikowym, to bomba z opóźnionym zapłonem

Olej słonecznikowy zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Podczas podgrzewania ulegają rozkładowi, tworząc szkodliwe związki, takie jak akroleina i aldehyd akroleinowy. Związki te mają działanie kancerogenne, czyli mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Punkt dymienia oleju słonecznikowego wynosi około 100°C. Oznacza to, że już podczas smażenia w temperaturze 120°C olej ten zaczyna się rozkładać i stawać się niebezpieczny dla zdrowia.

Co zamiast oleju słonecznikowego do smażenia?

Do smażenia w wysokich temperaturach lepiej wybierać oleje o wyższym punkcie dymienia. Należą do nich m.in.:

  • olej rzepakowy (punkt dymienia: 240°C),
  • olej kokosowy (punkt dymienia: 230°C),
  • oliwa z oliwek (punkt dymienia: 190°C),
  • smalec (punkt dymienia: 200°C).

Pamiętajmy, że nawet oleje o wysokim punkcie dymienia nie powinny być przegrzewane. Podczas smażenia należy kontrolować temperaturę i unikać przypalania tłuszczu.

Olej słonecznikowy a zdrowie

Chociaż olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia, może być cennym elementem zdrowej diety. Zawiera on witaminę E, która jest silnym antyoksydantem i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Olej słonecznikowy jest również bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ krążenia i obniżają poziom cholesterolu.

Olej słonecznikowy najlepiej stosować na zimno, np. jako dodatek do sałatek, sosów lub zup. Można go również używać do marynowania mięs i ryb.

Olej słonecznikowy a zdrowie skóry

Olej słonecznikowy może być również stosowany w celach kosmetycznych. Działa jak emolient, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, regeneruje i odmładza skórę. Olej słonecznikowy można kupić w specjalnych buteleczkach z dozownikiem, przeznaczonych do pielęgnacji skóry.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej