Zamiast smażyć na patelni, wkładam do piekarnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczu

Szukasz sposobu na pyszne, zdrowe śniadanie lub słodką przekąskę? Mam dla ciebie idealną propozycję — racuchy z piekarnika! Ten prosty przepis pozwoli ci na przygotowanie puszystych i aromatycznych placuszków bez grama tłuszczu.

Zamiast smażyć na patelni, wkładam do piekrnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczuZamiast smażyć na patelni, wkładam do piekrnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzysz o puszystych, pachnących racuszkach, ale unikasz smażenia w tłuszczu? Mam dla ciebie rewelacyjne rozwiązanie! Zapomnij o tradycyjnym smażeniu na patelni — teraz czas na nowy, innowacyjny sposób przygotowania tego ulubionego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Dlaczego warto piec racuchy?

Pieczenie racuchów w piekarniku ma wiele zalet:

  • Zdrowsze: Racuchy pieczone w piekarniku nie wymagają smażenia na tłuszczu, co oznacza, że są mniej kaloryczne i bardziej zdrowe.
  • Łatwiejsze: Pieczenie racuchów w piekarniku jest łatwiejsze i mniej skomplikowane niż smażenie ich na patelni. Nie musisz martwić się o rozpryskiwanie tłuszczu i pilnować, żeby racuchy nie przypaliły się.
  • Puszyste: Racuchy pieczone w piekarniku są puszyste i delikatne, dzięki czemu idealnie nadają się do podawania z ulubionymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym lub bitą śmietaną.
  • Szybkie: Przygotowanie ciasta na racuchy nie zajmuje dużo czasu, a samo pieczenie trwa około 25 minut.

Przepis na racuchy z piekarnika

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 jabłko,
  • 1 gruszka,
  • odrobina oleju,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie pieczonych racuchów jest niezwykle proste. Połącz składniki w misce, odstaw ciasto do wyrośnięcia, a następnie nakładaj je porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz racuchy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast jabłek i gruszek do ciasta możesz dodać inne owoce, np. banany, borówki czy truskawki.
  • Możesz także użyć owoców suszonych, np. żurawiny lub rodzynek.
  • Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu dla dodatkowego aromatu.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące racuchy, możesz je podpiec (na suchej) patelni przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯