WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Zamiast smażyć na patelni, wkładam do piekarnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczu

Szukasz sposobu na pyszne, zdrowe śniadanie lub słodką przekąskę? Mam dla ciebie idealną propozycję — racuchy z piekarnika! Ten prosty przepis pozwoli ci na przygotowanie puszystych i aromatycznych placuszków bez grama tłuszczu.

Zamiast smażyć na patelni, wkładam do piekrnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczuZamiast smażyć na patelni, wkładam do piekrnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzysz o puszystych, pachnących racuszkach, ale unikasz smażenia w tłuszczu? Mam dla ciebie rewelacyjne rozwiązanie! Zapomnij o tradycyjnym smażeniu na patelni — teraz czas na nowy, innowacyjny sposób przygotowania tego ulubionego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Dlaczego warto piec racuchy?

Pieczenie racuchów w piekarniku ma wiele zalet:

  • Zdrowsze: Racuchy pieczone w piekarniku nie wymagają smażenia na tłuszczu, co oznacza, że są mniej kaloryczne i bardziej zdrowe.
  • Łatwiejsze: Pieczenie racuchów w piekarniku jest łatwiejsze i mniej skomplikowane niż smażenie ich na patelni. Nie musisz martwić się o rozpryskiwanie tłuszczu i pilnować, żeby racuchy nie przypaliły się.
  • Puszyste: Racuchy pieczone w piekarniku są puszyste i delikatne, dzięki czemu idealnie nadają się do podawania z ulubionymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym lub bitą śmietaną.
  • Szybkie: Przygotowanie ciasta na racuchy nie zajmuje dużo czasu, a samo pieczenie trwa około 25 minut.

Przepis na racuchy z piekarnika

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 jabłko,
  • 1 gruszka,
  • odrobina oleju,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie pieczonych racuchów jest niezwykle proste. Połącz składniki w misce, odstaw ciasto do wyrośnięcia, a następnie nakładaj je porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz racuchy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast jabłek i gruszek do ciasta możesz dodać inne owoce, np. banany, borówki czy truskawki.
  • Możesz także użyć owoców suszonych, np. żurawiny lub rodzynek.
  • Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu dla dodatkowego aromatu.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące racuchy, możesz je podpiec (na suchej) patelni przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser