Zamiast smażyć na patelni, wkładam do piekarnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczu

Szukasz sposobu na pyszne, zdrowe śniadanie lub słodką przekąskę? Mam dla ciebie idealną propozycję — racuchy z piekarnika! Ten prosty przepis pozwoli ci na przygotowanie puszystych i aromatycznych placuszków bez grama tłuszczu.

Zamiast smażyć na patelni, wkładam do piekrnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczuZamiast smażyć na patelni, wkładam do piekrnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzysz o puszystych, pachnących racuszkach, ale unikasz smażenia w tłuszczu? Mam dla ciebie rewelacyjne rozwiązanie! Zapomnij o tradycyjnym smażeniu na patelni — teraz czas na nowy, innowacyjny sposób przygotowania tego ulubionego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Dlaczego warto piec racuchy?

Pieczenie racuchów w piekarniku ma wiele zalet:

  • Zdrowsze: Racuchy pieczone w piekarniku nie wymagają smażenia na tłuszczu, co oznacza, że są mniej kaloryczne i bardziej zdrowe.
  • Łatwiejsze: Pieczenie racuchów w piekarniku jest łatwiejsze i mniej skomplikowane niż smażenie ich na patelni. Nie musisz martwić się o rozpryskiwanie tłuszczu i pilnować, żeby racuchy nie przypaliły się.
  • Puszyste: Racuchy pieczone w piekarniku są puszyste i delikatne, dzięki czemu idealnie nadają się do podawania z ulubionymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym lub bitą śmietaną.
  • Szybkie: Przygotowanie ciasta na racuchy nie zajmuje dużo czasu, a samo pieczenie trwa około 25 minut.

Przepis na racuchy z piekarnika

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 jabłko,
  • 1 gruszka,
  • odrobina oleju,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie pieczonych racuchów jest niezwykle proste. Połącz składniki w misce, odstaw ciasto do wyrośnięcia, a następnie nakładaj je porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz racuchy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast jabłek i gruszek do ciasta możesz dodać inne owoce, np. banany, borówki czy truskawki.
  • Możesz także użyć owoców suszonych, np. żurawiny lub rodzynek.
  • Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu dla dodatkowego aromatu.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące racuchy, możesz je podpiec (na suchej) patelni przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀