Zamiast smażyć na patelni, wkładam do piekarnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczu

Szukasz sposobu na pyszne, zdrowe śniadanie lub słodką przekąskę? Mam dla ciebie idealną propozycję — racuchy z piekarnika! Ten prosty przepis pozwoli ci na przygotowanie puszystych i aromatycznych placuszków bez grama tłuszczu.

Zamiast smażyć na patelni, wkładam do piekrnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczuZamiast smażyć na patelni, wkładam do piekrnika. Puszyste racuszki bez grama tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzysz o puszystych, pachnących racuszkach, ale unikasz smażenia w tłuszczu? Mam dla ciebie rewelacyjne rozwiązanie! Zapomnij o tradycyjnym smażeniu na patelni — teraz czas na nowy, innowacyjny sposób przygotowania tego ulubionego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Dlaczego warto piec racuchy?

Pieczenie racuchów w piekarniku ma wiele zalet:

  • Zdrowsze: Racuchy pieczone w piekarniku nie wymagają smażenia na tłuszczu, co oznacza, że są mniej kaloryczne i bardziej zdrowe.
  • Łatwiejsze: Pieczenie racuchów w piekarniku jest łatwiejsze i mniej skomplikowane niż smażenie ich na patelni. Nie musisz martwić się o rozpryskiwanie tłuszczu i pilnować, żeby racuchy nie przypaliły się.
  • Puszyste: Racuchy pieczone w piekarniku są puszyste i delikatne, dzięki czemu idealnie nadają się do podawania z ulubionymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym lub bitą śmietaną.
  • Szybkie: Przygotowanie ciasta na racuchy nie zajmuje dużo czasu, a samo pieczenie trwa około 25 minut.

Przepis na racuchy z piekarnika

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 jabłko,
  • 1 gruszka,
  • odrobina oleju,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie pieczonych racuchów jest niezwykle proste. Połącz składniki w misce, odstaw ciasto do wyrośnięcia, a następnie nakładaj je porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz racuchy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast jabłek i gruszek do ciasta możesz dodać inne owoce, np. banany, borówki czy truskawki.
  • Możesz także użyć owoców suszonych, np. żurawiny lub rodzynek.
  • Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu dla dodatkowego aromatu.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące racuchy, możesz je podpiec (na suchej) patelni przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione