Sięgnij po te produkty, a wiedza lepiej wejdzie do głowy. Idealne przed maturą

Zbliżający się maj to nie tylko czas, gdy zielenią się drzewa, a z ogrodów dobiega zapach rozpalonego grilla. To również moment, w którym wielu uczniów przygotowuje się do egzaminów maturalnych. Podczas powtórek materiału warto zadbać o odpowiednie paliwo dla naszego organizmu.

Co warto jeść przed maturą - PysznościCo warto jeść przed maturą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | EricVega
Ewa Malinowska

Tuż przed maturą organizmy licealistów są na wysokich obrotach - godziny nauki, wypełniania testów i powtórki materiałów. Aby proces uczenia się był jak najbardziej efektowny, nie można zapomnieć również o odpowiednim żywieniu. Te produkty dodadzą energii do działania i pomogą przyswoić wiedzę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich gołąbków jeszcze nie widziałeś. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego

Co jeść przed maturą?

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie, w tym na zdolność uczenia się i zapamiętywania. Oczywiście ważna jest odpowiednia ilość warzyw i owoców i zdrowych tłuszczów z orzechów. Nie oznacza to jednak, że w trakcie przygotowań maturzyści muszą zrezygnować z uwielbianej przez nich pizzy czy czekolady.

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście, jedzenie tylko śmieciowego jedzenia nie jest najlepszym rozwiązaniem i żaden dietetyk na to nie przystanie. Najważniejszy jest balans - zdrowe jedzenie z umilaczami w postaci ulubionych, niekoniecznie już zdrowych potraw.

Pamiętaj jednak o umiarze i wybieraj produkty wysokiej jakości. Zamiast gotowej pizzy z supermarketu, sięgnij po pizzę z włoskiej pizzerii, gdzie używa się świeżych składników. Dodaj do niej dużo warzyw, a sos zastąp oliwą z oliwek. Taką pizzę możesz traktować jako źródło węglowodanów złożonych, które dostarczą ci energii na dłużej.

Jakie przekąski wybrać?

Odrobina słodkości nie zaszkodzi. Dobrze jest wybrać czekoladę o wysokiej zawartości kakao (min. 70 proc.). Zawiera ona więcej flawonoidów, które korzystnie wpływają na pracę mózgu.

Czekolada
Czekolada © Pixabay

Nie samą pizzą i czekoladą jednak warto się żywić. Sięgaj również po inne przekąski. Świetnie sprawdzą się borówki, maliny, truskawki i jeżyny – bogate w antyoksydanty, które chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniami i poprawiają funkcje poznawcze. Na śniadanie wybierz jajka, źródło choliny, która jest niezbędna do produkcji acetylocholiny, neuroprzekaźnika odgrywającego kluczową rolę w procesach pamięciowych.

Postaw też na zielone warzywa: szpinak, jarmuż, brokuły. Zawierają luteinę i zeaksantynę, karotenoidy, które chronią wzrok i poprawiają pamięć. Dobrym wyborem będzie również awokado, które bogate jest w zdrowe tłuszcze, witaminę E i potas, które wspomagają pracę mózgu i poprawiają koncentrację.

Sałatka.
Sałatka. © Getty Images

Pamiętaj również o odpowiednim śnie i regularnej aktywności fizycznej. Wystarczy 30 minut ćwiczeń dziennie, aby poprawić przepływ krwi do mózgu i dotlenić komórki mózgowe. Trzymamy kciuki!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"