PoradyNajzdrowsze warzywo na świecie. Dietetyk poleca, a Polacy wciąż unikają

Najzdrowsze warzywo na świecie. Dietetyk poleca, a Polacy wciąż unikają

Nie ma diety bez warzyw i nie ma eksperta od odżywiania, który by ich nie polecał. Powinniśmy jeść je kilka razy dziennie. Dietetyk Bartek Kulczyński jest bardzo aktywny w mediach społecznościowych i jakiś czas temu podzielił się rankingiem warzyw, które powinny często znajdować się na naszych talerzach. Które z nich znalazło się na pierwszym miejscu?

Czy lubisz warzywo polecane przez eksperta?
Czy lubisz warzywo polecane przez eksperta?
Źródło zdjęć: © Pixabay | JillWellington

15.04.2024 07:56

Bartek Kulczyński stwierdził, że jego ranking jest uogólniony. To, które warzywo powinno być dla nas na pierwszym miejscu, zależy od tego, jakie organizm ma potrzeby i z jakimi dolegliwościami się borykamy. Ze swojego podsumowania wykluczył warzywa strączkowe, bo one wymagają oddzielnego podejścia. Co było najważniejszym kryterium w przypadku pozostałych warzyw? Przede wszystkim wartość odżywcza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony zwycięzca

Miejsce na podium Bartek Kulczyński przyznał jarmużowi. Stwierdził, że jest to warzywo kompletnie niedoceniane i rzadko kto włącza je do swojej codziennej diety. Jeśli już po nie sięgamy to tylko od czasu do czasu. Warto to zmienić. - Obfituje on w wiele kluczowych składników. Dla przykładu zaledwie dwie garści świeżych liści jarmużu pokrywają aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K1. Jest to składnik, który odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi – podkreśla dietetyk w swoim filmiku.

Kulczyński zwraca też też uwagę, że jarmuż zawiera dużo wapnia. Według wielu badań połączenie tych składników – witaminy K1 i wapnia – daje tzw. efekt synergistyczny, czyli składniki wzmacniają nawzajem swoje działanie. Jarmuż ma też luteinę, korzystnie działającą na wzrok.

Jarmuż jest świetny do sałatek.
Jarmuż jest świetny do sałatek. © Pixabay | pompi

Jak jeść jarmuż?

Jarmuż trzeba dokładnie umyć, nawet chwilę pomoczyć. Najdelikatniejsze są młode listki, a z większych czy starszych trzeba oderwać łodyżkę.

  • Do sałatek – najlepsze są młode listki, dobrze się komponują np. z pieczonymi warzywami. Stosuj je surowe lub po zblanszowaniu.
  • Do koktajli – jarmuż można miksować z owocami np. bananami czy jabłkami. Da się też z niego wycisnąć sok w sokowirówce.
  • Do zup – pokrojone drobno listki dodawaj pod koniec gotowania, wystarczy kilka minut, by były miękkie.
  • Do chipsów – pieczony jarmuż smakuje wszystkim, nawet dzieciom. To lekka przekąska.
Wybrane dla Ciebie