WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Najzdrowsze warzywo na świecie. Dietetyk poleca, a Polacy wciąż unikają

Nie ma diety bez warzyw i nie ma eksperta od odżywiania, który by ich nie polecał. Powinniśmy jeść je kilka razy dziennie. Dietetyk Bartek Kulczyński jest bardzo aktywny w mediach społecznościowych i jakiś czas temu podzielił się rankingiem warzyw, które powinny często znajdować się na naszych talerzach. Które z nich znalazło się na pierwszym miejscu?

Czy lubisz warzywo polecane przez eksperta?Czy lubisz warzywo polecane przez eksperta?
Źródło zdjęć: © Pixabay | JillWellington
Dorota Gepert

Bartek Kulczyński stwierdził, że jego ranking jest uogólniony. To, które warzywo powinno być dla nas na pierwszym miejscu, zależy od tego, jakie organizm ma potrzeby i z jakimi dolegliwościami się borykamy. Ze swojego podsumowania wykluczył warzywa strączkowe, bo one wymagają oddzielnego podejścia. Co było najważniejszym kryterium w przypadku pozostałych warzyw? Przede wszystkim wartość odżywcza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Zielony zwycięzca

Miejsce na podium Bartek Kulczyński przyznał jarmużowi. Stwierdził, że jest to warzywo kompletnie niedoceniane i rzadko kto włącza je do swojej codziennej diety. Jeśli już po nie sięgamy to tylko od czasu do czasu. Warto to zmienić. - Obfituje on w wiele kluczowych składników. Dla przykładu zaledwie dwie garści świeżych liści jarmużu pokrywają aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K1. Jest to składnik, który odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi – podkreśla dietetyk w swoim filmiku.

Kulczyński zwraca też też uwagę, że jarmuż zawiera dużo wapnia. Według wielu badań połączenie tych składników – witaminy K1 i wapnia – daje tzw. efekt synergistyczny, czyli składniki wzmacniają nawzajem swoje działanie. Jarmuż ma też luteinę, korzystnie działającą na wzrok.

Jarmuż jest świetny do sałatek.
Jarmuż jest świetny do sałatek. © Pixabay | pompi

Jak jeść jarmuż?

Jarmuż trzeba dokładnie umyć, nawet chwilę pomoczyć. Najdelikatniejsze są młode listki, a z większych czy starszych trzeba oderwać łodyżkę.

  • Do sałatek – najlepsze są młode listki, dobrze się komponują np. z pieczonymi warzywami. Stosuj je surowe lub po zblanszowaniu.
  • Do koktajli – jarmuż można miksować z owocami np. bananami czy jabłkami. Da się też z niego wycisnąć sok w sokowirówce.
  • Do zup – pokrojone drobno listki dodawaj pod koniec gotowania, wystarczy kilka minut, by były miękkie.
  • Do chipsów – pieczony jarmuż smakuje wszystkim, nawet dzieciom. To lekka przekąska.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej