Najzdrowsze warzywo na świecie. Dietetyk poleca, a Polacy wciąż unikają
Nie ma diety bez warzyw i nie ma eksperta od odżywiania, który by ich nie polecał. Powinniśmy jeść je kilka razy dziennie. Dietetyk Bartek Kulczyński jest bardzo aktywny w mediach społecznościowych i jakiś czas temu podzielił się rankingiem warzyw, które powinny często znajdować się na naszych talerzach. Które z nich znalazło się na pierwszym miejscu?
15.04.2024 07:56
Bartek Kulczyński stwierdził, że jego ranking jest uogólniony. To, które warzywo powinno być dla nas na pierwszym miejscu, zależy od tego, jakie organizm ma potrzeby i z jakimi dolegliwościami się borykamy. Ze swojego podsumowania wykluczył warzywa strączkowe, bo one wymagają oddzielnego podejścia. Co było najważniejszym kryterium w przypadku pozostałych warzyw? Przede wszystkim wartość odżywcza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zielony zwycięzca
Miejsce na podium Bartek Kulczyński przyznał jarmużowi. Stwierdził, że jest to warzywo kompletnie niedoceniane i rzadko kto włącza je do swojej codziennej diety. Jeśli już po nie sięgamy to tylko od czasu do czasu. Warto to zmienić. - Obfituje on w wiele kluczowych składników. Dla przykładu zaledwie dwie garści świeżych liści jarmużu pokrywają aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K1. Jest to składnik, który odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi – podkreśla dietetyk w swoim filmiku.
Kulczyński zwraca też też uwagę, że jarmuż zawiera dużo wapnia. Według wielu badań połączenie tych składników – witaminy K1 i wapnia – daje tzw. efekt synergistyczny, czyli składniki wzmacniają nawzajem swoje działanie. Jarmuż ma też luteinę, korzystnie działającą na wzrok.
Jak jeść jarmuż?
Jarmuż trzeba dokładnie umyć, nawet chwilę pomoczyć. Najdelikatniejsze są młode listki, a z większych czy starszych trzeba oderwać łodyżkę.
- Do sałatek – najlepsze są młode listki, dobrze się komponują np. z pieczonymi warzywami. Stosuj je surowe lub po zblanszowaniu.
- Do koktajli – jarmuż można miksować z owocami np. bananami czy jabłkami. Da się też z niego wycisnąć sok w sokowirówce.
- Do zup – pokrojone drobno listki dodawaj pod koniec gotowania, wystarczy kilka minut, by były miękkie.
- Do chipsów – pieczony jarmuż smakuje wszystkim, nawet dzieciom. To lekka przekąska.