Zamiast kupować sałatę w foliowych paczkach, zrywam młode listki. Najlepszy dodatek do wiosennych sałatek

Nie musisz kupować gotowych miksów sałat czy drogiej rukoli, żeby cieszyć się pyszną sałatką. Zastąpisz je młodymi liśćmi buku, które smakują lepiej niż jakakolwiek sałata. Poznaj prosty patent na niebanalną sałatkę.

Młode liście buku.Młode liście buku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech

Wiosna rozgościła się już na dobre. Drzewa i krzewy pokryły się już pierwszymi liśćmi, a na straganach pojawia się coraz więcej młodych warzyw i nowalijek. Po długiej zimie organizm potrzebuje świeżych warzyw i owoców, które dostarczą mu cennych składników odżywczych.

Kiedy temperatury wskazują już kilkanaście stopni na plusie, mamy ochotę na lekkie i pożywne potrawy, takie jak zupy czy sałatki. Jeśli chcesz przygotować pyszną sałatkę, nie musisz kupować gotowego miksu sałat. Wystarczy, że zbierzesz trochę młodych listków z buku i lipy, a przygotujesz niebanalną potrawę, która zaskoczy cię smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Młode liście buku nie mają sobie równych

Dużo mówi się o jadalnych kwiatach, które serwuje się w wykwintnych restauracjach. Kwiaty stanowią dekoracje i wyjątkowe urozmaicenie posiłku. Są delikatne i wyczuwalnie kwiatowe. Najpopularniejsze kwiaty jadalne to aksamitka, bratek, chryzantema czy nasturcja.

Jest jednak jeszcze jedna roślina, którą można wykorzystać w kuchni. To młode liście buku i lipy. Jak smakują liście lipy? Są delikatne i nieco słodkawe, w przeciwieństwie do liści buku, które pozostawiają po sobie wyczuwalny, kwaśny posmak. Można wykorzystać je do wielu potraw, jednak najlepiej smakują w sałatce. Z powodzeniem zastąpią ci roszponkę, rukolę, sałatę rzymską, lodową czy gotowe miksy sałat.

Jeśli chcesz skorzystać z darów natury, wybierz się na spacer. Liście buku i lipy najlepiej smakują wczesną wiosną, na początku kwietnia. Zbieraj zarówno liście i pąki, które są bardzo chrupiące i z pewnością urozmaicą posiłek.

Z czym podawać liście buku?

Młode liście buku czy lipy zastąpią gotowy miks sałat. Wystarczy, że wymieszasz je z pomidorami, ogórkami, papryką lub innymi, ulubionymi warzywami i polejesz je ulubionym sosem. Możliwości są nieskończone. Jeśli nie jesteś fanem sałatek, połóż je na kanapce lub wykorzystaj je do przygotowania zdrowego koktajlu. Liście buku obfitują w wiele cennych substancji odżywczych i doskonale komponują się z cytrusami i owocami jagodowymi.

Pamiętaj jednak o tym, aby nie zbierać liści z drzewa, które znajduje się blisko jezdni. Chyba nie chcesz jeść spalin, prawda? Poszukaj drzew oddalonych od centrum miasta. W tym celu warto wybrać się na spacer do lasu liściastego bądź parku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇