Zamiast kupować sałatę w foliowych paczkach, zrywam młode listki. Najlepszy dodatek do wiosennych sałatek

Nie musisz kupować gotowych miksów sałat czy drogiej rukoli, żeby cieszyć się pyszną sałatką. Zastąpisz je młodymi liśćmi buku, które smakują lepiej niż jakakolwiek sałata. Poznaj prosty patent na niebanalną sałatkę.

Młode liście buku.Młode liście buku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech

Wiosna rozgościła się już na dobre. Drzewa i krzewy pokryły się już pierwszymi liśćmi, a na straganach pojawia się coraz więcej młodych warzyw i nowalijek. Po długiej zimie organizm potrzebuje świeżych warzyw i owoców, które dostarczą mu cennych składników odżywczych.

Kiedy temperatury wskazują już kilkanaście stopni na plusie, mamy ochotę na lekkie i pożywne potrawy, takie jak zupy czy sałatki. Jeśli chcesz przygotować pyszną sałatkę, nie musisz kupować gotowego miksu sałat. Wystarczy, że zbierzesz trochę młodych listków z buku i lipy, a przygotujesz niebanalną potrawę, która zaskoczy cię smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Młode liście buku nie mają sobie równych

Dużo mówi się o jadalnych kwiatach, które serwuje się w wykwintnych restauracjach. Kwiaty stanowią dekoracje i wyjątkowe urozmaicenie posiłku. Są delikatne i wyczuwalnie kwiatowe. Najpopularniejsze kwiaty jadalne to aksamitka, bratek, chryzantema czy nasturcja.

Jest jednak jeszcze jedna roślina, którą można wykorzystać w kuchni. To młode liście buku i lipy. Jak smakują liście lipy? Są delikatne i nieco słodkawe, w przeciwieństwie do liści buku, które pozostawiają po sobie wyczuwalny, kwaśny posmak. Można wykorzystać je do wielu potraw, jednak najlepiej smakują w sałatce. Z powodzeniem zastąpią ci roszponkę, rukolę, sałatę rzymską, lodową czy gotowe miksy sałat.

Jeśli chcesz skorzystać z darów natury, wybierz się na spacer. Liście buku i lipy najlepiej smakują wczesną wiosną, na początku kwietnia. Zbieraj zarówno liście i pąki, które są bardzo chrupiące i z pewnością urozmaicą posiłek.

Z czym podawać liście buku?

Młode liście buku czy lipy zastąpią gotowy miks sałat. Wystarczy, że wymieszasz je z pomidorami, ogórkami, papryką lub innymi, ulubionymi warzywami i polejesz je ulubionym sosem. Możliwości są nieskończone. Jeśli nie jesteś fanem sałatek, połóż je na kanapce lub wykorzystaj je do przygotowania zdrowego koktajlu. Liście buku obfitują w wiele cennych substancji odżywczych i doskonale komponują się z cytrusami i owocami jagodowymi.

Pamiętaj jednak o tym, aby nie zbierać liści z drzewa, które znajduje się blisko jezdni. Chyba nie chcesz jeść spalin, prawda? Poszukaj drzew oddalonych od centrum miasta. W tym celu warto wybrać się na spacer do lasu liściastego bądź parku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej