Do kolorowej sałatki dodaję chrupiące ziemniaki. Lepszej kombinacji dawno nie jadłam

Takiej sałatki na pewno jeszcze nie próbowałeś. Dzięki jednemu składnikowi wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Po prostu palce lizać!

Ślinka cieknie od samego patrzeniazeka Ślinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli myślisz, że o robieniu sałatek wiesz już dosłownie wszystko i nic nie może zaskoczyć cię na tym polu, koniecznie sprawdź co dla ciebie mam. Oryginalna i pyszna w smaku kombinacja na pewno na stałe zadomowi się w twoim menu

Skąd ta pewność? Otóż nie znam nikogo, kto potrafiły oprzeć się pieczonym ziemniakom. A tak się składa, że to właśnie one są tajnym składnikiem niesamowitej mieszanki. Nie dość, że nadają całości dodatkowych walorów smakowych, to jeszcze przyjemnie chrupią. Oprócz ziemniaków w kolorowym miksie czeka jeszcze zielony ogórek, czerwona cebula oraz kremowy sos na bazie m.in. jogurtu naturalnego. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do kolorowej sałatki dodaję chrupiące ziemniaki. Lepszej kombinacji dawno nie jadłam

Smaczna sałatka z chrupiącymi ziemniakami stała się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Składniki:

Pieczone ziemniaki:

  • 6 ugotowanych ziemniaków,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, czerwona papryka. 

Pozostałe składniki:

  • 1/2 zielonego ogórka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • przyprawy według uznania: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania chrupiących ziemniaków. W tym celu najpierw obieram i kroję warzywa na pół, po czym gotuję je w osolonej wodzie do miękkości

Najpierw gotuję ziemniaki do miękkości
Najpierw gotuję ziemniaki do miękkości © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Odcedzone ziemniaki przekładam następnie do formy z papierem do pieczenia. Przy pomocy zwykłej szklanki każde warzywo rozgniatam na płaski placek. To oczywiście nie koniec, bo wszystkie elementy polewam delikatnie oliwą z oliwek i doprawiam do smaku solą, pieprzemsłodką papryką

I ziemniaczane placki już gotowe
I ziemniaczane placki już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Na koniec ziemniaki wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki sałatki. W cienkie plasterki kroję zarówno zielonego ogórka, jak i czerwoną cebulę. Nie zapominam również o drobnym posiekaniu świeżej natki pietruszki.

W mieszance znajdzie się również świeża pietruszka
W mieszance znajdzie się również świeża pietruszka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, ustawiam na blacie kuchennym dużą miskę. Następnie łączę w niej: jogurt naturalny, majonez oraz musztardę

Czas na składniki w płynnej postaci
Czas na składniki w płynnej postaci © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po chwili do środka trafiają też wcześniej przygotowane produkty takie jak: natka pietruszki, czerwona cebula oraz zielony ogórek. Oczywiście nie zapominam o chrupiących chipsach z piekarnika

Połączenie składników to prawdziwa bułka z masłem
Połączenie składników to prawdziwa bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Zwartość miski dokładnie mieszam na koniec. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwa miska szczęścia
Prawdziwa miska szczęścia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"