Do kolorowej sałatki dodaję chrupiące ziemniaki. Lepszej kombinacji dawno nie jadłam
Takiej sałatki na pewno jeszcze nie próbowałeś. Dzięki jednemu składnikowi wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Po prostu palce lizać!
11.04.2024 | aktual.: 11.04.2024 14:02
Jeśli myślisz, że o robieniu sałatek wiesz już dosłownie wszystko i nic nie może zaskoczyć cię na tym polu, koniecznie sprawdź co dla ciebie mam. Oryginalna i pyszna w smaku kombinacja na pewno na stałe zadomowi się w twoim menu.
Skąd ta pewność? Otóż nie znam nikogo, kto potrafiły oprzeć się pieczonym ziemniakom. A tak się składa, że to właśnie one są tajnym składnikiem niesamowitej mieszanki. Nie dość, że nadają całości dodatkowych walorów smakowych, to jeszcze przyjemnie chrupią. Oprócz ziemniaków w kolorowym miksie czeka jeszcze zielony ogórek, czerwona cebula oraz kremowy sos na bazie m.in. jogurtu naturalnego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Smaczna sałatka z chrupiącymi ziemniakami stała się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo
Składniki:
Pieczone ziemniaki:
- 6 ugotowanych ziemniaków,
- oliwa z oliwek do polania,
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, czerwona papryka.
Pozostałe składniki:
- 1/2 zielonego ogórka,
- 1 czerwona cebula,
- 1/3 pęczka natki pietruszki,
- 6 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
- przyprawy według uznania: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania chrupiących ziemniaków. W tym celu najpierw obieram i kroję warzywa na pół, po czym gotuję je w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2. Odcedzone ziemniaki przekładam następnie do formy z papierem do pieczenia. Przy pomocy zwykłej szklanki każde warzywo rozgniatam na płaski placek. To oczywiście nie koniec, bo wszystkie elementy polewam delikatnie oliwą z oliwek i doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Na koniec ziemniaki wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki sałatki. W cienkie plasterki kroję zarówno zielonego ogórka, jak i czerwoną cebulę. Nie zapominam również o drobnym posiekaniu świeżej natki pietruszki.
Krok 4. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, ustawiam na blacie kuchennym dużą miskę. Następnie łączę w niej: jogurt naturalny, majonez oraz musztardę.
Krok 5. Po chwili do środka trafiają też wcześniej przygotowane produkty takie jak: natka pietruszki, czerwona cebula oraz zielony ogórek. Oczywiście nie zapominam o chrupiących chipsach z piekarnika.
Krok 6. Zwartość miski dokładnie mieszam na koniec. I to wszystko, smacznego!