Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem
Sałatki w takim wydaniu z pewnością jeszcze nie próbowałeś. Już samą formą podania przyciąga oko. A to dopiero początek, bo ukryte w środku składniki to czysta poezja smaków!
03.02.2024 08:14
Domowej roboty sałatka zazwyczaj kojarzy się z połączeniem składników i podaniem jej gościom w salaterce. Dzięki takiej formie każdy zainteresowany może nabrać sobie odpowiednią ilość potrawy i cieszyć się jej smakiem.
A jeśli powiem ci, że w tym temacie można zrobić o wiele więcej? Już za moment nie tylko połączysz smaczne kęski, ale nadasz im genialnej i oryginalnej formy. Na pierwszy rzut oka nikt nawet nie pomyśli, że to sałatka. Przygotowane w ten sposób danie bardziej przypomina pomidora. Będzie to więc niesamowita niespodzianka dla twoich gości. Z pewnością szybko o niej nie zapomną!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Tak podanej sałatce nie sposób odmówić. Znajdziesz tu dosłownie wszystko — najlepszą kombinację smakową, ciekawą formę podania i gwarantowany zachwyt gości
Składniki:
Sałatka:
- 140 g szynki drobiowej,
- 3 ugotowane jajka,
- 80 g tartego cheddara,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 5 ugotowanych marchewek.
Do dekoracji:
- końcówki gałązek mięty, bazylii lub rozmarynu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. Następnie ścieram je na tarce na dużych oczkach.
Krok 2. Do miski dodaję też drobno posiekaną szynkę drobiową. Nie zapominam również o startym cheddarze.
Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo do miski wrzucam też majonez, musztardę, pieprz oraz sól. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy łyżki stołowej. Na koniec z powstałej mieszanki formuje małe kulki.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia, po czym bezpośrednio na gadżecie kuchennym umieszczam folię spożywczą. Następnie na tarce na drobnych oczkach ścieram obrane i ugotowane marchewki. Powstałą mieszankę dzielę na mniejsze części i rozprowadzam na folii, tworząc cienki placek.
Krok 5. Na środku każdego placka umieszczam następnie wcześniej przygotowany miks, po czym zwijam wystające boki marchewkowej mieszanki do środka, aby dokładnie okalała sałatkę.
Na koniec dokładnie zabezpieczam całą konstrukcję przy pomocy folii spożywczej. Przygotowane w ten sposób przekąski przekładam do lodówki minimum na 2 godziny.
Krok 6. Po 2 godzinach usuwam folię spożywczą, po czym dekoruję każdy element przy pomocy gałązki świeżej bazylii, mięty oraz rozmarynu. W takim wydaniu sałatka wygląda jak pomidor. Smacznego!