Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Sałatki w takim wydaniu z pewnością jeszcze nie próbowałeś. Już samą formą podania przyciąga oko. A to dopiero początek, bo ukryte w środku składniki to czysta poezja smaków!

Te małe piękności to sałatka podana w ciekawy sposóbTe małe piękności to sałatka podana w ciekawy sposób
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Domowej roboty sałatka zazwyczaj kojarzy się z połączeniem składników i podaniem jej gościom w salaterce. Dzięki takiej formie każdy zainteresowany może nabrać sobie odpowiednią ilość potrawy i cieszyć się jej smakiem

A jeśli powiem ci, że w tym temacie można zrobić o wiele więcej? Już za moment nie tylko połączysz smaczne kęski, ale nadasz im genialnejoryginalnej formy. Na pierwszy rzut oka nikt nawet nie pomyśli, że to sałatka. Przygotowane w ten sposób danie bardziej przypomina pomidora. Będzie to więc niesamowita niespodzianka dla twoich gości. Z pewnością szybko o niej nie zapomną!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Tak podanej sałatce nie sposób odmówić. Znajdziesz tu dosłownie wszystko — najlepszą kombinację smakową, ciekawą formę podania i gwarantowany zachwyt gości

Składniki:

Sałatka:

  • 140 g szynki drobiowej,
  • 3 ugotowane jajka,
  • 80 g tartego cheddara,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 5 ugotowanych marchewek. 

Do dekoracji:

  • końcówki gałązek mięty, bazylii lub rozmarynu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. Następnie ścieram je na tarce na dużych oczkach. 

Jako pierwszy składnik do miski trafiają ugotowane jajka
Jako pierwszy składnik do miski trafiają ugotowane jajka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski dodaję też drobno posiekaną szynkę drobiową. Nie zapominam również o startym cheddarze

Następnie dodaję szynkę i ser
Następnie dodaję szynkę i ser © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo do miski wrzucam też majonez, musztardę, pieprz oraz sól. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy łyżki stołowej. Na koniec z powstałej mieszanki formuje małe kulki

Ze składników formuje małe kulki
Ze składników tworzę małe kulki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia, po czym bezpośrednio na gadżecie kuchennym umieszczam folię spożywczą. Następnie na tarce na drobnych oczkach ścieram obraneugotowane marchewki. Powstałą mieszankę dzielę na mniejsze części i rozprowadzam na folii, tworząc cienki placek.

Z marchewek tworzę cienki placek
Z marchewek tworzę cienki placek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na środku każdego placka umieszczam następnie wcześniej przygotowany miks, po czym zwijam wystające boki marchewkowej mieszanki do środka, aby dokładnie okalała sałatkę. 

I konstrukcja jest już prawie gotowa
I konstrukcja jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Na koniec dokładnie zabezpieczam całą konstrukcję przy pomocy folii spożywczej. Przygotowane w ten sposób przekąski przekładam do lodówki minimum na 2 godziny. 

Krok 6. Po 2 godzinach usuwam folię spożywczą, po czym dekoruję każdy element przy pomocy gałązki świeżej bazylii, mięty oraz rozmarynu. W takim wydaniu sałatka wygląda jak pomidor. Smacznego!

To będzie hit w każdym domu
To będzie hit w każdym domu © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy