Gdy zatęsknię za wiosną, robię tę sałatkę. Miska szybko staje się pusta
31.01.2024 09:48, aktual.: 31.01.2024 10:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Im bliżej do wiosny, tym nasila się tęsknota za świeżymi warzywami i ziołami. Sięgam wtedy po przepis na tę prostą i zdrową sałatkę. Chociaż najlepiej smakuje, gdy na ryneczku pojawiają się warzywa z ogródków, to zimą zaspokoi nieco ochotę na coś zdrowego.
Ustalmy jedną rzecz - zimowa rzodkiewka, szczypiorek czy ogórek nijak ma się do świeżych warzyw. Sezonowość jest ważna, ale czasem warto sięgnąć po warzywa wyhodowane w szklarni. Wciąż dostarczają witamin, a umiejętnie połączone staną się pyszną i zdrową sałatką. Po ten przepis chętnie sięgam przez cały rok, a gdy serwuję ją jako dodatek do obiadu, wszyscy zajadają ze smakiem. Jest prosto, zdrowo i przede wszystkim przepysznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywna sałatka wiosenna
W sałatkach najbardziej lubię prostotę. Dzięki temu sięgam po nie częściej i chętniej, bo nie muszę spędzać dużo czasu w kuchni. Ta sałatka jest prosta, ale zachwyca swoim wyglądem, zapachem i smakiem. To zasługa świeżych, wiosennych składników, takich jak koper, szczypior i ogórek. Wszystkie składniki kupić można bez problemu w niemal każdym supermarkecie.
Ta prosta sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych. Możesz podać ją w towarzystwie grzanki na kolację lub lekkie śniadanie.
Składniki:
- 10-12 rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 8 jajek,
- 1 ogórek zielony,
- 1 mała puszka groszku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz i odrobina ostrej papryki do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotuję na twardo, obieram i siekam. Przekładam do dużej miski.
- Rzodkiewkę ścieram na tarce i dorzucam do jajek.
- Ogórek obieram i kroję w drobną kostkę.
- Szczypiorek oraz koperek siekam.
- Wszystkie składniki przekładam do miski z jajkami.
- Groszek odcedzam i dodaję do pozostałych składników.
- Do miski dodaję jogurt, majonez oraz sól i pieprz. Opcjonalnie dodaję też nieco świeżej, ostrej papryczki lub małą szczyptę suszonej papryki.
- Całość dokładnie mieszam.
Sałatka jest już gotowa. Podaję ją od razu po przygotowaniu, ale możesz wstawić ją tez na godzinę do lodówki, aby smaki nieco się przegryzły. Smacznego!