Gdy zatęsknię za wiosną, robię tę sałatkę. Miska szybko staje się pusta

Im bliżej do wiosny, tym nasila się tęsknota za świeżymi warzywami i ziołami. Sięgam wtedy po przepis na tę prostą i zdrową sałatkę. Chociaż najlepiej smakuje, gdy na ryneczku pojawiają się warzywa z ogródków, to zimą zaspokoi nieco ochotę na coś zdrowego.

Sałatka wiosenna -  PysznościSałatka wiosenna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | olvius
Ewa Malinowska

Ustalmy jedną rzecz - zimowa rzodkiewka, szczypiorek czy ogórek nijak ma się do świeżych warzyw. Sezonowość jest ważna, ale czasem warto sięgnąć po warzywa wyhodowane w szklarni. Wciąż dostarczają witamin, a umiejętnie połączone staną się pyszną i zdrową sałatką. Po ten przepis chętnie sięgam przez cały rok, a gdy serwuję ją jako dodatek do obiadu, wszyscy zajadają ze smakiem. Jest prosto, zdrowo i przede wszystkim przepysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Warzywna sałatka wiosenna

W sałatkach najbardziej lubię prostotę. Dzięki temu sięgam po nie częściej i chętniej, bo nie muszę spędzać dużo czasu w kuchni. Ta sałatka jest prosta, ale zachwyca swoim wyglądem, zapachem i smakiem. To zasługa świeżych, wiosennych składników, takich jak koper, szczypior i ogórek. Wszystkie składniki kupić można bez problemu w niemal każdym supermarkecie.

koperek
koperek © Licencjodawca | An-T

Ta prosta sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych. Możesz podać ją w towarzystwie grzanki na kolację lub lekkie śniadanie.

Składniki:


  • 10-12 rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 8 jajek,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 mała puszka groszku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz i odrobina ostrej papryki do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuję na twardo, obieram i siekam. Przekładam do dużej miski.
  2. Rzodkiewkę ścieram na tarce i dorzucam do jajek.
  3. Ogórek obieram i kroję w drobną kostkę.
  4. Szczypiorek oraz koperek siekam.
  5. Wszystkie składniki przekładam do miski z jajkami.
  6. Groszek odcedzam i dodaję do pozostałych składników.
  7. Do miski dodaję jogurt, majonez oraz sól i pieprz. Opcjonalnie dodaję też nieco świeżej, ostrej papryczki lub małą szczyptę suszonej papryki.
  8. Całość dokładnie mieszam.

Sałatka jest już gotowa. Podaję ją od razu po przygotowaniu, ale możesz wstawić ją tez na godzinę do lodówki, aby smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę