PrzepisSałatkiGdy zatęsknię za wiosną, robię tę sałatkę. Miska szybko staje się pusta

Gdy zatęsknię za wiosną, robię tę sałatkę. Miska szybko staje się pusta

Sałatka wiosenna -  Pyszności
Sałatka wiosenna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | olvius
31.01.2024 09:48, aktualizacja: 31.01.2024 10:24

Im bliżej do wiosny, tym nasila się tęsknota za świeżymi warzywami i ziołami. Sięgam wtedy po przepis na tę prostą i zdrową sałatkę. Chociaż najlepiej smakuje, gdy na ryneczku pojawiają się warzywa z ogródków, to zimą zaspokoi nieco ochotę na coś zdrowego.

Ustalmy jedną rzecz - zimowa rzodkiewka, szczypiorek czy ogórek nijak ma się do świeżych warzyw. Sezonowość jest ważna, ale czasem warto sięgnąć po warzywa wyhodowane w szklarni. Wciąż dostarczają witamin, a umiejętnie połączone staną się pyszną i zdrową sałatką. Po ten przepis chętnie sięgam przez cały rok, a gdy serwuję ją jako dodatek do obiadu, wszyscy zajadają ze smakiem. Jest prosto, zdrowo i przede wszystkim przepysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywna sałatka wiosenna

W sałatkach najbardziej lubię prostotę. Dzięki temu sięgam po nie częściej i chętniej, bo nie muszę spędzać dużo czasu w kuchni. Ta sałatka jest prosta, ale zachwyca swoim wyglądem, zapachem i smakiem. To zasługa świeżych, wiosennych składników, takich jak koper, szczypior i ogórek. Wszystkie składniki kupić można bez problemu w niemal każdym supermarkecie.

koperek
koperek© Licencjodawca | An-T

Ta prosta sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych. Możesz podać ją w towarzystwie grzanki na kolację lub lekkie śniadanie.

Składniki:


  • 10-12 rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 8 jajek,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 mała puszka groszku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz i odrobina ostrej papryki do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuję na twardo, obieram i siekam. Przekładam do dużej miski.
  2. Rzodkiewkę ścieram na tarce i dorzucam do jajek.
  3. Ogórek obieram i kroję w drobną kostkę.
  4. Szczypiorek oraz koperek siekam.
  5. Wszystkie składniki przekładam do miski z jajkami.
  6. Groszek odcedzam i dodaję do pozostałych składników.
  7. Do miski dodaję jogurt, majonez oraz sól i pieprz. Opcjonalnie dodaję też nieco świeżej, ostrej papryczki lub małą szczyptę suszonej papryki.
  8. Całość dokładnie mieszam.

Sałatka jest już gotowa. Podaję ją od razu po przygotowaniu, ale możesz wstawić ją tez na godzinę do lodówki, aby smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także