Przy tej sałatce jarzynowa wygląda jak uboga krewna. Kiedy podasz na stół, goście chwycą za telefony
Chociaż na imprezach od lat prym wiodą sałatki jarzynowa oraz gyrosowa, to warto czasem postawić na coś zupełnie innego. Kiedy podałam tę sałatkę swoim gościom, od razu wyciągnęli telefony, żeby zrobić zdjęcie. Wygląda jak z bajki, a przygotowanie jest naprawdę proste.
24.11.2023 | aktual.: 24.11.2023 10:40
Spotkania w gronie bliskich i znajomych to zawsze doskonała okazja do wspólnego delektowania się smacznym jedzeniem. W takich chwilach idealnie sprawdzi się sałatka leśna polana. Ta wyjątkowa sałatka, dzięki swojej warstwowej budowie, prezentuje się niezwykle efektownie. Jest piękną i smaczną dekoracją stołu, która za każdym razem wywołuje efekt wow.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Leśna Polana
Podczas moich poszukiwań inspiracji na sałatkę, którą mogłabym przygotować i zabrać ze sobą na zbliżające się spotkanie z przyjaciółmi, natknęłam się na zdjęcie "leśnej polany". Od razu wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Od razu przepadłam - wygląda po prostu bajecznie. Jeden z moich znajomych nawet zażartował, że następnym razem zamówi leśną polanę zamiast tradycyjnego tortu.
Składniki:
- słoik marynowanych pieczarek,
- 300 g filetów z kurczaka,
- 3 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 100 g tartego sera żółtego,
- 4 jajka,
- 5 ogórków kiszonych,
- puszka kukurydzy,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 8 łyżek majonezu,
- przyprawa curry,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na małe kawałki
- Ogórki kiszone kroję w drobną kosteczkę.
- Dokładnie myję marchewkę oraz ziemniaki i gotuję je w wodzie z dodatkiem soli, aż będą miękkie. Zajmuje to ok. 40 minut. Gdy wystygną, obieram i kroję w kostkę.
- Filet z kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam curry i smażę na patelni z odrobiną oleju.
- Przygotowuję tortownicę o średnicy około 23 cm, wykładając jej dno papierem lub folią spożywczą.
- Na dnie formy układam pieczarki, kapeluszami do dołu.
- Szczypiorek oraz koperek siekam i posypuję grzyby.
- Na to wykładam marchewkę i przyprawiam solą oraz pieprzem.
- Rozprowadzam dwie łyżki majonezu i dodaję kawałki kurczaka.
- Dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone ogórki oraz kolejne dwie łyżki majonezu.
- Majonezową warstwę posypuję startym serem, dodaję jajka i znów majonez.
- Dorzucam ziemniaki i wykańczam całość ostatnią porcją majonezu.
- Owijam tortownicę folią spożywczą i wkładam do lodówki, aby składniki miały czas na przegryzienie się smakami.
Sałatkę leśna polana podaję odwróconą do góry dnem, tak aby pieczarki były na wierzchu. Smacznego!