Przy tej sałatce jarzynowa wygląda jak uboga krewna. Kiedy podasz na stół, goście chwycą za telefony

Chociaż na imprezach od lat prym wiodą sałatki jarzynowa oraz gyrosowa, to warto czasem postawić na coś zupełnie innego. Kiedy podałam tę sałatkę swoim gościom, od razu wyciągnęli telefony, żeby zrobić zdjęcie. Wygląda jak z bajki, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Leśna PolanaLeśna Polana
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Spotkania w gronie bliskich i znajomych to zawsze doskonała okazja do wspólnego delektowania się smacznym jedzeniem. W takich chwilach idealnie sprawdzi się sałatka leśna polana. Ta wyjątkowa sałatka, dzięki swojej warstwowej budowie, prezentuje się niezwykle efektownie. Jest piękną i smaczną dekoracją stołu, która za każdym razem wywołuje efekt wow.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Sałatka Leśna Polana

Podczas moich poszukiwań inspiracji na sałatkę, którą mogłabym przygotować i zabrać ze sobą na zbliżające się spotkanie z przyjaciółmi, natknęłam się na zdjęcie "leśnej polany". Od razu wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Od razu przepadłam - wygląda po prostu bajecznie. Jeden z moich znajomych nawet zażartował, że następnym razem zamówi leśną polanę zamiast tradycyjnego tortu.

Leśna Polana
Leśna Polana © Pyszności

Składniki:

  • słoik marynowanych pieczarek,
  • 300 g filetów z kurczaka,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • puszka kukurydzy,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 8 łyżek majonezu,
  • przyprawa curry,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na małe kawałki
  2. Ogórki kiszone kroję w drobną kosteczkę.
  3. Dokładnie myję marchewkę oraz ziemniaki i gotuję je w wodzie z dodatkiem soli, aż będą miękkie. Zajmuje to ok. 40 minut. Gdy wystygną, obieram i kroję w kostkę.
  4. Filet z kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam curry i smażę na patelni z odrobiną oleju.
  5. Przygotowuję tortownicę o średnicy około 23 cm, wykładając jej dno papierem lub folią spożywczą.
  6. Na dnie formy układam pieczarki, kapeluszami do dołu.
  7. Szczypiorek oraz koperek siekam i posypuję grzyby.
  8. Na to wykładam marchewkę i przyprawiam solą oraz pieprzem.
  9. Rozprowadzam dwie łyżki majonezu i dodaję kawałki kurczaka.
  10. Dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone ogórki oraz kolejne dwie łyżki majonezu.
  11. Majonezową warstwę posypuję startym serem, dodaję jajka i znów majonez.
  12. Dorzucam ziemniaki i wykańczam całość ostatnią porcją majonezu.
  13. Owijam tortownicę folią spożywczą i wkładam do lodówki, aby składniki miały czas na przegryzienie się smakami.

Sałatkę leśna polana podaję odwróconą do góry dnem, tak aby pieczarki były na wierzchu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy