PrzepisDania mięsneNajlepszy sos do mięsa. Nietypowe połączenie, które zachwyci wszystkich
Najlepszy sos do mięsa. Nietypowe połączenie, które zachwyci wszystkich
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szukasz pomysłu na niebanalny, ale pyszny obiad? Oto klasyk włoskiej kuchni - cielęcina w sosie tuńczykowym z kaparami. Choć wygląda niepozornie, smakuje wyjątkowo. Przekonajcie się sami.
Cielęcina w sosie tuńczykowym, czyli vitello tonnato. Gotowana cielęcina w sosie z tuńczyka z puszki z kaparami, sardelami i oliwą. Obecnie bazę do sosu stanowi majonez, jednak pierwotnie sos pozbawiony był żółtek, a co za tym idzie, nie był przyrządzany na bazie majonezu. Przepis na ten włoski klasyk przetestowała w swojej kuchni Joanna autorka bloga "Królestwo garów".
Proponuję przepis na vitello tonnato z książki Pellegrina Artusiego "Włoska sztuka dobrego gotowania", której pierwsze wydanie miało miejsce w 1891 roku. "Włoska sztuka dobrego gotowania" jest uznawana za pomnik kultury włoskiej drugiej połowy XIX wieku, kiedy to powstało młode państwo włoskie - pisze Joanna Krzewińska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cielęcina w sosie tuńczykowym
Składniki
Cielęcina:
- 1 kg cielęciny (zrazowa lub ligawa),
- 4 fileciki anchois,
- 1 cebula,
- 2 goździki,
- listek laurowy,
- natka pietruszki,
- kawałek selera,
- sól.
Sos:
- 150 g tuńczyka w oliwie,
- 6 filecików anchois,
- około 150 ml oliwy,
- sok z cytryny (z około 1 dużej cytryny),
- cząstki cytryny do dekoracji (u mnie kapary).
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę oczyścić z tłuszczu i żył. Mięso naszpikować 4 filecikami anchois, pokrojonymi w poprzek na pół, a następnie związać.
- Do garnka z wodą dodać cebulę naszpikowaną goździkami, liść laurowy, seler, marchewkę i natkę pietruszki. Zagotować, posolić.
- Włożyć mięso i gotować 1,5 godziny na niedużym ogniu. Mięso musi być cały czas zakryte wodą.
- Ugotowane mięso wyjąć, osączyć i odstawić do ostudzenia.
- Sos: tuńczyka zmiksować z anchois, przetrzeć przez sito.
- Do tuńczyka mieszając wlewać oliwę, a następnie sok z cytryny. Powinniśmy otrzymać w miarę płynny sos. Dodać posiekane kapary, wymieszać.
- Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, ułożyć w niewielkim naczyniu, przykryć i odstawić do lodówki do następnego dnia.
- Tak przygotowaną cielęcinę ułożyć na półmisku, polać sosem. Udekorować cząstkami cytryny lub kaparami.