Najlepszy sos do mięsa. Nietypowe połączenie, które zachwyci wszystkich

Szukasz pomysłu na niebanalny, ale pyszny obiad? Oto klasyk włoskiej kuchni - cielęcina w sosie tuńczykowym z kaparami. Choć wygląda niepozornie, smakuje wyjątkowo. Przekonajcie się sami.

Vitello tonnatoVitello tonnato
Źródło zdjęć: © Królestwo garów | Picasa
Katarzyna Gileta

Cielęcina w sosie tuńczykowym, czyli vitello tonnato. Gotowana cielęcina w sosie z tuńczyka z puszki z kaparami, sardelami i oliwą. Obecnie bazę do sosu stanowi majonez, jednak pierwotnie sos pozbawiony był żółtek, a co za tym idzie, nie był przyrządzany na bazie majonezu. Przepis na ten włoski klasyk przetestowała w swojej kuchni Joanna autorka bloga "Królestwo garów".

Proponuję przepis na vitello tonnato z książki Pellegrina Artusiego "Włoska sztuka dobrego gotowania", której pierwsze wydanie miało miejsce w 1891 roku. "Włoska sztuka dobrego gotowania" jest uznawana za pomnik kultury włoskiej drugiej połowy XIX wieku, kiedy to powstało młode państwo włoskie - pisze Joanna Krzewińska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć

Cielęcina w sosie tuńczykowym

Składniki

Cielęcina:

  • 1 kg cielęciny (zrazowa lub ligawa),
  • 4 fileciki anchois,
  • 1 cebula,
  • 2 goździki,
  • listek laurowy,
  • natka pietruszki,
  • kawałek selera,
  • sól.

Sos:

  • 150 g tuńczyka w oliwie,
  • 6 filecików anchois,
  • około 150 ml oliwy,
  • sok z cytryny (z około 1 dużej cytryny),
  • cząstki cytryny do dekoracji (u mnie kapary).

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę oczyścić z tłuszczu i żył. Mięso naszpikować 4 filecikami anchois, pokrojonymi w poprzek na pół, a następnie związać.
  • Do garnka z wodą dodać cebulę naszpikowaną goździkami, liść laurowy, seler, marchewkę i natkę pietruszki. Zagotować, posolić.
  • Włożyć mięso i gotować 1,5 godziny na niedużym ogniu. Mięso musi być cały czas zakryte wodą.
  • Ugotowane mięso wyjąć, osączyć i odstawić do ostudzenia.
  • Sos: tuńczyka zmiksować z anchois, przetrzeć przez sito.
  • Do tuńczyka mieszając wlewać oliwę, a następnie sok z cytryny. Powinniśmy otrzymać w miarę płynny sos. Dodać posiekane kapary, wymieszać.
  • Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, ułożyć w niewielkim naczyniu, przykryć i odstawić do lodówki do następnego dnia.
  • Tak przygotowaną cielęcinę ułożyć na półmisku, polać sosem. Udekorować cząstkami cytryny lub kaparami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil