PrzepisDania mięsneNajlepszy sos do mięsa. Nietypowe połączenie, które zachwyci wszystkich

Najlepszy sos do mięsa. Nietypowe połączenie, które zachwyci wszystkich

Vitello tonnato
Vitello tonnato
Źródło zdjęć: © Królestwo garów | Picasa
Katarzyna Gileta
31.01.2024 14:07, aktualizacja: 01.02.2024 14:08

Szukasz pomysłu na niebanalny, ale pyszny obiad? Oto klasyk włoskiej kuchni - cielęcina w sosie tuńczykowym z kaparami. Choć wygląda niepozornie, smakuje wyjątkowo. Przekonajcie się sami.

Cielęcina w sosie tuńczykowym, czyli vitello tonnato. Gotowana cielęcina w sosie z tuńczyka z puszki z kaparami, sardelami i oliwą. Obecnie bazę do sosu stanowi majonez, jednak pierwotnie sos pozbawiony był żółtek, a co za tym idzie, nie był przyrządzany na bazie majonezu. Przepis na ten włoski klasyk przetestowała w swojej kuchni Joanna autorka bloga "Królestwo garów".

Proponuję przepis na vitello tonnato z książki Pellegrina Artusiego "Włoska sztuka dobrego gotowania", której pierwsze wydanie miało miejsce w 1891 roku. "Włoska sztuka dobrego gotowania" jest uznawana za pomnik kultury włoskiej drugiej połowy XIX wieku, kiedy to powstało młode państwo włoskie - pisze Joanna Krzewińska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cielęcina w sosie tuńczykowym

Składniki

Cielęcina:

  • 1 kg cielęciny (zrazowa lub ligawa),
  • 4 fileciki anchois,
  • 1 cebula,
  • 2 goździki,
  • listek laurowy,
  • natka pietruszki,
  • kawałek selera,
  • sól.

Sos:

  • 150 g tuńczyka w oliwie,
  • 6 filecików anchois,
  • około 150 ml oliwy,
  • sok z cytryny (z około 1 dużej cytryny),
  • cząstki cytryny do dekoracji (u mnie kapary).

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę oczyścić z tłuszczu i żył. Mięso naszpikować 4 filecikami anchois, pokrojonymi w poprzek na pół, a następnie związać.
  • Do garnka z wodą dodać cebulę naszpikowaną goździkami, liść laurowy, seler, marchewkę i natkę pietruszki. Zagotować, posolić.
  • Włożyć mięso i gotować 1,5 godziny na niedużym ogniu. Mięso musi być cały czas zakryte wodą.
  • Ugotowane mięso wyjąć, osączyć i odstawić do ostudzenia.
  • Sos: tuńczyka zmiksować z anchois, przetrzeć przez sito.
  • Do tuńczyka mieszając wlewać oliwę, a następnie sok z cytryny. Powinniśmy otrzymać w miarę płynny sos. Dodać posiekane kapary, wymieszać.
  • Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, ułożyć w niewielkim naczyniu, przykryć i odstawić do lodówki do następnego dnia.
  • Tak przygotowaną cielęcinę ułożyć na półmisku, polać sosem. Udekorować cząstkami cytryny lub kaparami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także