WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Kiedy mam ochotę na gołąbki, już nie zawijam farszu w kapustę. Mam lepszy sposób

Uwielbiam zupy, w szczególności jesienią i zimą. Chociaż przepisów mam w swoim notesie całą masę, to zupa gołąbkowa ostatnio wiedzie prym i najczęściej pojawia się w garnkach. Cała rodzina zajada ją ze smakiem.

Zupa gołąbkowa - PysznościZupa gołąbkowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań, jednak ich przygotowanie potrafi zająć dłuższą chwilę. Kiedy najdzie mnie ochota na taki obiad, ale jednocześnie nie mam czasu na zawijanie, gotowanie kapusty i pieczenie gołąbków, sięgam po przepis na pyszną zupę gołąbkową. Na początku nie wierzyłam, że tak dobrze może oddać smak kultowego dania, ale po pierwszej łyżce wszystkie wątpliwości szybko minęły. Gotuję zawsze duży garnek, bo znika tak szybko, że trzeba spieszyć się po dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Zupa gołąbkowa

Ta zupa to właściwie nic innego jak dekonstrukcja popularnej potrawy. Znaleźć tam można mięso mielone, ryż, kapustę i oczywiście pomidory, które zastępują sos pomidorowy. Zupa gołąbkowa, choć może wydawać się trudna, jest w rzeczywistości bardzo łatwa do przygotowania. To świetny przepis dla zapracowanych osób, które chcą zjeść smaczny i pożywny obiad. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej, więc idealnie sprawdzi się na obiad na kilka dni.

Zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa © 123RF

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1/2 główki włoskiej kapusty,
  • 100 g ryżu,
  • 190 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 2,5 litra bulionu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki otartego majeranku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na dużych oczkach.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i podsmażam, aż się zeszkli.
  4. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażam.
  5. Dorzucam mięso mielone i smażę na średniej mocy palnika, aż zmieni kolor.
  6. Do garnka wrzucam poszatkowaną kapustę, marchewkę i chwilę duszę.
  7. Zalewam całość bulionem, dodaję koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy.
  8. Gotuję na średnim ogniu przez 15 minut.
  9. Po tym czasie dosypuję ryż i gotuję przez 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie gotowy.
  10. Na koniec doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę nalewam do talerzy i posypują posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Serwuję w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze