PrzepisZupyKiedy mam ochotę na gołąbki, już nie zawijam farszu w kapustę. Mam lepszy sposób

Kiedy mam ochotę na gołąbki, już nie zawijam farszu w kapustę. Mam lepszy sposób

Zupa gołąbkowa - Pyszności
Zupa gołąbkowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
01.02.2024 12:28

Uwielbiam zupy, w szczególności jesienią i zimą. Chociaż przepisów mam w swoim notesie całą masę, to zupa gołąbkowa ostatnio wiedzie prym i najczęściej pojawia się w garnkach. Cała rodzina zajada ją ze smakiem.

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań, jednak ich przygotowanie potrafi zająć dłuższą chwilę. Kiedy najdzie mnie ochota na taki obiad, ale jednocześnie nie mam czasu na zawijanie, gotowanie kapusty i pieczenie gołąbków, sięgam po przepis na pyszną zupę gołąbkową. Na początku nie wierzyłam, że tak dobrze może oddać smak kultowego dania, ale po pierwszej łyżce wszystkie wątpliwości szybko minęły. Gotuję zawsze duży garnek, bo znika tak szybko, że trzeba spieszyć się po dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa gołąbkowa

Ta zupa to właściwie nic innego jak dekonstrukcja popularnej potrawy. Znaleźć tam można mięso mielone, ryż, kapustę i oczywiście pomidory, które zastępują sos pomidorowy. Zupa gołąbkowa, choć może wydawać się trudna, jest w rzeczywistości bardzo łatwa do przygotowania. To świetny przepis dla zapracowanych osób, które chcą zjeść smaczny i pożywny obiad. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej, więc idealnie sprawdzi się na obiad na kilka dni.

Zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa© 123RF

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1/2 główki włoskiej kapusty,
  • 100 g ryżu,
  • 190 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 2,5 litra bulionu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki otartego majeranku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na dużych oczkach.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i podsmażam, aż się zeszkli.
  4. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażam.
  5. Dorzucam mięso mielone i smażę na średniej mocy palnika, aż zmieni kolor.
  6. Do garnka wrzucam poszatkowaną kapustę, marchewkę i chwilę duszę.
  7. Zalewam całość bulionem, dodaję koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy.
  8. Gotuję na średnim ogniu przez 15 minut.
  9. Po tym czasie dosypuję ryż i gotuję przez 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie gotowy.
  10. Na koniec doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę nalewam do talerzy i posypują posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Serwuję w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także