Tajna broń w walce z rakiem. Słynny lekarz gotuje tylko taką zupę, a przepis stał się hitem

Odpowiednia dieta odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu zdrowia i formy. Słynny dr Joel Fuhrman rekomenduje, aby sięgać w swoim codziennym menu po wyjątkową zupę. Jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim ma niesamowite właściwości prozdrowotne.

Zupa antyrakowa - PysznościZupa antyrakowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | MSPhotographic
Ewa Malinowska

Popularność lekarzy w sieci w ostatnich latach zdecydowanie rośnie. Wielu z nich znalazło w internecie przestrzeń, aby dzielić się swoją wiedzą i edukować pacjentów. Jednym z takich lekarzy jest dr Joel Fuhrman, lekarz medycyny rodzinnej, ekspert żywieniowy i badacz. Wydaje on książki oraz dzieli wskazówkami, jak prowadzić zdrowy styl życia, również poprzez odpowiednie jedzenie. Jednym z hitów jest przepis na zupę antyrakową, który szybko obiegł cały świat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłu na oryginalny obiad? Mięsno-ziemniaczane sakiewki załatwią sprawę

Dieta na zdrowie

Właściwa dieta jest istotnym elementem profilaktyki nowotworowej, ale nie jedynym. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, należy również pamiętać o regularnych badaniach, aktywności fizycznej, zdrowym trybie życia i unikaniu używek.

Zdrowa i zblilansowana dieta pomoże zregenerować organizm
Zdrowa i zblilansowana dieta pomoże zregenerować organizm © Adobe Stock

Oczywiście, nie możemy zmienić wszystkich czynników ryzyka zachorowania na raka, takich jak obciążenia genetyczne czy wpływ środowiska. Jednak dbając o zdrowy styl życia, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.

Zupa doktora Fuhrmana - przepis

Zupa warzywna jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki temu organizm jest lepiej przygotowany do walki z infekcjami i innymi chorobami, w tym nowotworami.

Zupa antyrakowa - Pyszności
Zupa antyrakowa - Pyszności © Canva | Boyrcr420

Składniki:

  •  1 szklanka fasoli (najlepiej mung)
  •  4 średnie cebule,
  •  4 szklanki wody,
  •  6 średniej wielkości cukinii,
  •  3 pory,
  •  250 g świeżych grzybów,
  •  4 szklanki świeżego soku z marchewki,
  •  2 szklanki soku z selera naciowego,
  •  1 szklanka orzechów włoskich lub nerkowców,
  •  2 gałązki jarmużu.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę zalej wodą i odstaw do moczenia na całą noc.
  2. Następnie wymień wodę i ugotuj w dużym garnku.
  3. Jarmuż obierz z łodyżek, posiekaj i dorzuć do miękkiej fasoli.
  4. Dodaj przekrojone na pół cebule, plasterki pora oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
  5. Gotuj całość przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Przełóż warzywa do blendera, dodaj chochlę wywaru, połowę orzechów i zblenduj całość na gładką masę.
  7. Przygotowany krem ponownie wlej do garnka z resztą wywaru.
  8. Dodaj sok z selera oraz z marchewki i drobno posiekane pozostałe orzechy.
  9. Dorzuć pokrojone grzyby i gotuj przez 15 minut. Mogą to być boczniaki, shimeji lub pieczarki.
  10. Gotową zupę udekoruj natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii