Tajna broń w walce z rakiem. Słynny lekarz gotuje tylko taką zupę, a przepis stał się hitem
Odpowiednia dieta odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu zdrowia i formy. Słynny dr Joel Fuhrman rekomenduje, aby sięgać w swoim codziennym menu po wyjątkową zupę. Jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
Popularność lekarzy w sieci w ostatnich latach zdecydowanie rośnie. Wielu z nich znalazło w internecie przestrzeń, aby dzielić się swoją wiedzą i edukować pacjentów. Jednym z takich lekarzy jest dr Joel Fuhrman, lekarz medycyny rodzinnej, ekspert żywieniowy i badacz. Wydaje on książki oraz dzieli wskazówkami, jak prowadzić zdrowy styl życia, również poprzez odpowiednie jedzenie. Jednym z hitów jest przepis na zupę antyrakową, który szybko obiegł cały świat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brakuje ci pomysłu na oryginalny obiad? Mięsno-ziemniaczane sakiewki załatwią sprawę
Dieta na zdrowie
Właściwa dieta jest istotnym elementem profilaktyki nowotworowej, ale nie jedynym. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, należy również pamiętać o regularnych badaniach, aktywności fizycznej, zdrowym trybie życia i unikaniu używek.
Oczywiście, nie możemy zmienić wszystkich czynników ryzyka zachorowania na raka, takich jak obciążenia genetyczne czy wpływ środowiska. Jednak dbając o zdrowy styl życia, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.
Zupa doktora Fuhrmana - przepis
Zupa warzywna jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki temu organizm jest lepiej przygotowany do walki z infekcjami i innymi chorobami, w tym nowotworami.
Składniki:
- 1 szklanka fasoli (najlepiej mung)
- 4 średnie cebule,
- 4 szklanki wody,
- 6 średniej wielkości cukinii,
- 3 pory,
- 250 g świeżych grzybów,
- 4 szklanki świeżego soku z marchewki,
- 2 szklanki soku z selera naciowego,
- 1 szklanka orzechów włoskich lub nerkowców,
- 2 gałązki jarmużu.
Sposób przygotowania:
- Fasolę zalej wodą i odstaw do moczenia na całą noc.
- Następnie wymień wodę i ugotuj w dużym garnku.
- Jarmuż obierz z łodyżek, posiekaj i dorzuć do miękkiej fasoli.
- Dodaj przekrojone na pół cebule, plasterki pora oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
- Gotuj całość przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Przełóż warzywa do blendera, dodaj chochlę wywaru, połowę orzechów i zblenduj całość na gładką masę.
- Przygotowany krem ponownie wlej do garnka z resztą wywaru.
- Dodaj sok z selera oraz z marchewki i drobno posiekane pozostałe orzechy.
- Dorzuć pokrojone grzyby i gotuj przez 15 minut. Mogą to być boczniaki, shimeji lub pieczarki.
- Gotową zupę udekoruj natką pietruszki.