Tajna broń w walce z rakiem. Słynny lekarz gotuje tylko taką zupę, a przepis stał się hitem
Odpowiednia dieta odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu zdrowia i formy. Słynny dr Joel Fuhrman rekomenduje, aby sięgać w swoim codziennym menu po wyjątkową zupę. Jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
01.02.2024 | aktual.: 01.02.2024 15:49
Popularność lekarzy w sieci w ostatnich latach zdecydowanie rośnie. Wielu z nich znalazło w internecie przestrzeń, aby dzielić się swoją wiedzą i edukować pacjentów. Jednym z takich lekarzy jest dr Joel Fuhrman, lekarz medycyny rodzinnej, ekspert żywieniowy i badacz. Wydaje on książki oraz dzieli wskazówkami, jak prowadzić zdrowy styl życia, również poprzez odpowiednie jedzenie. Jednym z hitów jest przepis na zupę antyrakową, który szybko obiegł cały świat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dieta na zdrowie
Właściwa dieta jest istotnym elementem profilaktyki nowotworowej, ale nie jedynym. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, należy również pamiętać o regularnych badaniach, aktywności fizycznej, zdrowym trybie życia i unikaniu używek.
Oczywiście, nie możemy zmienić wszystkich czynników ryzyka zachorowania na raka, takich jak obciążenia genetyczne czy wpływ środowiska. Jednak dbając o zdrowy styl życia, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.
Zupa doktora Fuhrmana - przepis
Zupa warzywna jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki temu organizm jest lepiej przygotowany do walki z infekcjami i innymi chorobami, w tym nowotworami.
Składniki:
- 1 szklanka fasoli (najlepiej mung)
- 4 średnie cebule,
- 4 szklanki wody,
- 6 średniej wielkości cukinii,
- 3 pory,
- 250 g świeżych grzybów,
- 4 szklanki świeżego soku z marchewki,
- 2 szklanki soku z selera naciowego,
- 1 szklanka orzechów włoskich lub nerkowców,
- 2 gałązki jarmużu.
Sposób przygotowania:
- Fasolę zalej wodą i odstaw do moczenia na całą noc.
- Następnie wymień wodę i ugotuj w dużym garnku.
- Jarmuż obierz z łodyżek, posiekaj i dorzuć do miękkiej fasoli.
- Dodaj przekrojone na pół cebule, plasterki pora oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
- Gotuj całość przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Przełóż warzywa do blendera, dodaj chochlę wywaru, połowę orzechów i zblenduj całość na gładką masę.
- Przygotowany krem ponownie wlej do garnka z resztą wywaru.
- Dodaj sok z selera oraz z marchewki i drobno posiekane pozostałe orzechy.
- Dorzuć pokrojone grzyby i gotuj przez 15 minut. Mogą to być boczniaki, shimeji lub pieczarki.
- Gotową zupę udekoruj natką pietruszki.