Tajna broń w walce z rakiem. Słynny lekarz gotuje tylko taką zupę, a przepis stał się hitem

Odpowiednia dieta odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu zdrowia i formy. Słynny dr Joel Fuhrman rekomenduje, aby sięgać w swoim codziennym menu po wyjątkową zupę. Jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim ma niesamowite właściwości prozdrowotne.

Zupa antyrakowa - PysznościZupa antyrakowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | MSPhotographic
Ewa Malinowska

Popularność lekarzy w sieci w ostatnich latach zdecydowanie rośnie. Wielu z nich znalazło w internecie przestrzeń, aby dzielić się swoją wiedzą i edukować pacjentów. Jednym z takich lekarzy jest dr Joel Fuhrman, lekarz medycyny rodzinnej, ekspert żywieniowy i badacz. Wydaje on książki oraz dzieli wskazówkami, jak prowadzić zdrowy styl życia, również poprzez odpowiednie jedzenie. Jednym z hitów jest przepis na zupę antyrakową, który szybko obiegł cały świat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłu na oryginalny obiad? Mięsno-ziemniaczane sakiewki załatwią sprawę

Dieta na zdrowie

Właściwa dieta jest istotnym elementem profilaktyki nowotworowej, ale nie jedynym. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, należy również pamiętać o regularnych badaniach, aktywności fizycznej, zdrowym trybie życia i unikaniu używek.

Zdrowa i zblilansowana dieta pomoże zregenerować organizm
Zdrowa i zblilansowana dieta pomoże zregenerować organizm © Adobe Stock

Oczywiście, nie możemy zmienić wszystkich czynników ryzyka zachorowania na raka, takich jak obciążenia genetyczne czy wpływ środowiska. Jednak dbając o zdrowy styl życia, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.

Zupa doktora Fuhrmana - przepis

Zupa warzywna jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki temu organizm jest lepiej przygotowany do walki z infekcjami i innymi chorobami, w tym nowotworami.

Zupa antyrakowa - Pyszności
Zupa antyrakowa - Pyszności © Canva | Boyrcr420

Składniki:

  •  1 szklanka fasoli (najlepiej mung)
  •  4 średnie cebule,
  •  4 szklanki wody,
  •  6 średniej wielkości cukinii,
  •  3 pory,
  •  250 g świeżych grzybów,
  •  4 szklanki świeżego soku z marchewki,
  •  2 szklanki soku z selera naciowego,
  •  1 szklanka orzechów włoskich lub nerkowców,
  •  2 gałązki jarmużu.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę zalej wodą i odstaw do moczenia na całą noc.
  2. Następnie wymień wodę i ugotuj w dużym garnku.
  3. Jarmuż obierz z łodyżek, posiekaj i dorzuć do miękkiej fasoli.
  4. Dodaj przekrojone na pół cebule, plasterki pora oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
  5. Gotuj całość przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Przełóż warzywa do blendera, dodaj chochlę wywaru, połowę orzechów i zblenduj całość na gładką masę.
  7. Przygotowany krem ponownie wlej do garnka z resztą wywaru.
  8. Dodaj sok z selera oraz z marchewki i drobno posiekane pozostałe orzechy.
  9. Dorzuć pokrojone grzyby i gotuj przez 15 minut. Mogą to być boczniaki, shimeji lub pieczarki.
  10. Gotową zupę udekoruj natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀