Tajna broń w walce z rakiem. Słynny lekarz gotuje tylko taką zupę, a przepis stał się hitem

Odpowiednia dieta odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu zdrowia i formy. Słynny dr Joel Fuhrman rekomenduje, aby sięgać w swoim codziennym menu po wyjątkową zupę. Jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim ma niesamowite właściwości prozdrowotne.

Zupa antyrakowa - PysznościZupa antyrakowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | MSPhotographic
Ewa Malinowska

Popularność lekarzy w sieci w ostatnich latach zdecydowanie rośnie. Wielu z nich znalazło w internecie przestrzeń, aby dzielić się swoją wiedzą i edukować pacjentów. Jednym z takich lekarzy jest dr Joel Fuhrman, lekarz medycyny rodzinnej, ekspert żywieniowy i badacz. Wydaje on książki oraz dzieli wskazówkami, jak prowadzić zdrowy styl życia, również poprzez odpowiednie jedzenie. Jednym z hitów jest przepis na zupę antyrakową, który szybko obiegł cały świat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłu na oryginalny obiad? Mięsno-ziemniaczane sakiewki załatwią sprawę

Dieta na zdrowie

Właściwa dieta jest istotnym elementem profilaktyki nowotworowej, ale nie jedynym. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, należy również pamiętać o regularnych badaniach, aktywności fizycznej, zdrowym trybie życia i unikaniu używek.

Zdrowa i zblilansowana dieta pomoże zregenerować organizm
Zdrowa i zblilansowana dieta pomoże zregenerować organizm © Adobe Stock

Oczywiście, nie możemy zmienić wszystkich czynników ryzyka zachorowania na raka, takich jak obciążenia genetyczne czy wpływ środowiska. Jednak dbając o zdrowy styl życia, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.

Zupa doktora Fuhrmana - przepis

Zupa warzywna jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki temu organizm jest lepiej przygotowany do walki z infekcjami i innymi chorobami, w tym nowotworami.

Zupa antyrakowa - Pyszności
Zupa antyrakowa - Pyszności © Canva | Boyrcr420

Składniki:

  •  1 szklanka fasoli (najlepiej mung)
  •  4 średnie cebule,
  •  4 szklanki wody,
  •  6 średniej wielkości cukinii,
  •  3 pory,
  •  250 g świeżych grzybów,
  •  4 szklanki świeżego soku z marchewki,
  •  2 szklanki soku z selera naciowego,
  •  1 szklanka orzechów włoskich lub nerkowców,
  •  2 gałązki jarmużu.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę zalej wodą i odstaw do moczenia na całą noc.
  2. Następnie wymień wodę i ugotuj w dużym garnku.
  3. Jarmuż obierz z łodyżek, posiekaj i dorzuć do miękkiej fasoli.
  4. Dodaj przekrojone na pół cebule, plasterki pora oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
  5. Gotuj całość przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Przełóż warzywa do blendera, dodaj chochlę wywaru, połowę orzechów i zblenduj całość na gładką masę.
  7. Przygotowany krem ponownie wlej do garnka z resztą wywaru.
  8. Dodaj sok z selera oraz z marchewki i drobno posiekane pozostałe orzechy.
  9. Dorzuć pokrojone grzyby i gotuj przez 15 minut. Mogą to być boczniaki, shimeji lub pieczarki.
  10. Gotową zupę udekoruj natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości