Resztki sałatki jarzynowej zamieniam w placki. Rodzina zajada aż miło
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc gościła z pewnością na wielu polskich stołach. Każdego czasem poniosła jednak fantazja podczas przygotowywania, przez co po świętach zostało jej trochę w lodówce. Zamiast zmuszać się do jedzenia, zamieniam ją w proste placki. Zajadają się nimi nawet ci, którzy deklarowali, że jarzynowej nie tkną do kolejnych świąt.
02.04.2024 08:01
Bardzo nie lubię marnować jedzenia, ale zdarza mi się źle przełożyć zamiary na siły. Często zdarza się to w czasie świąt - chcemy, żeby było smacznie i dobrze oraz żeby nikomu niczego nie zabrakło. W rezultacie Wielkanoc dobiega końca i okazuje się, że w lodówce została jeszcze jarzynowa. Prosty przepis sprawi jednak, że zyska nowe, smaczne życie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki z sałatki jarzynowej
Wykorzystaj resztki sałatki jarzynowej i przygotuj z nich chrupiące placki! To danie jest banalnie proste w wykonaniu - nie wymaga krojenia ani rozdrabniania składników, a jedynie wymieszania ich w misce i usmażenia.
Jeśli sałatka jest bez majonezu, dodaj go do masy przed smażeniem. To właśnie majonez odpowiada za chrupkość i wilgotność placków.
Składniki:
- 400 g sałatki jarzynowej,
- 2 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj sól, pieprz, 2 jajka, sałatkę jarzynową oraz mleko. Wymieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.
- Odstaw masę na 15 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć. To zapewni plackom odpowiednią konsystencję i zapobiegnie ich rozpadaniu się podczas smażenia.
- Rozgrzej patelnię z teflonową powłoką na średnim ogniu. Wlej niewielką ilość oleju.
- Łyżką nakładaj porcje masy na patelnię i formuj placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj placki z kwaśną śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Proste placki zero waste są już gotowe. Aż ciężko uwierzyć, że wcześniej były sałatką jarzynową. Smacznego!