PrzepisSzybki obiadResztki sałatki jarzynowej zamieniam w placki. Rodzina zajada aż miło

Resztki sałatki jarzynowej zamieniam w placki. Rodzina zajada aż miło

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Freepik | timolina
02.04.2024 08:01

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc gościła z pewnością na wielu polskich stołach. Każdego czasem poniosła jednak fantazja podczas przygotowywania, przez co po świętach zostało jej trochę w lodówce. Zamiast zmuszać się do jedzenia, zamieniam ją w proste placki. Zajadają się nimi nawet ci, którzy deklarowali, że jarzynowej nie tkną do kolejnych świąt.

Bardzo nie lubię marnować jedzenia, ale zdarza mi się źle przełożyć zamiary na siły. Często zdarza się to w czasie świąt - chcemy, żeby było smacznie i dobrze oraz żeby nikomu niczego nie zabrakło. W rezultacie Wielkanoc dobiega końca i okazuje się, że w lodówce została jeszcze jarzynowa. Prosty przepis sprawi jednak, że zyska nowe, smaczne życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z sałatki jarzynowej

Wykorzystaj resztki sałatki jarzynowej i przygotuj z nich chrupiące placki! To danie jest banalnie proste w wykonaniu - nie wymaga krojenia ani rozdrabniania składników, a jedynie wymieszania ich w misce i usmażenia.

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa© Adobe Stock

Jeśli sałatka jest bez majonezu, dodaj go do masy przed smażeniem. To właśnie majonez odpowiada za chrupkość i wilgotność placków.

Składniki:

  • 400 g sałatki jarzynowej,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj sól, pieprz, 2 jajka, sałatkę jarzynową oraz mleko. Wymieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Odstaw masę na 15 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć. To zapewni plackom odpowiednią konsystencję i zapobiegnie ich rozpadaniu się podczas smażenia.
  3. Rozgrzej patelnię z teflonową powłoką na średnim ogniu. Wlej niewielką ilość oleju.
  4. Łyżką nakładaj porcje masy na patelnię i formuj placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj placki z kwaśną śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Proste placki zero waste są już gotowe. Aż ciężko uwierzyć, że wcześniej były sałatką jarzynową. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także