PrzepisSzybki obiadResztki sałatki jarzynowej zamieniam w placki. Rodzina zajada aż miło

Resztki sałatki jarzynowej zamieniam w placki. Rodzina zajada aż miło

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc gościła z pewnością na wielu polskich stołach. Każdego czasem poniosła jednak fantazja podczas przygotowywania, przez co po świętach zostało jej trochę w lodówce. Zamiast zmuszać się do jedzenia, zamieniam ją w proste placki. Zajadają się nimi nawet ci, którzy deklarowali, że jarzynowej nie tkną do kolejnych świąt.

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Freepik | timolina

02.04.2024 08:01

Bardzo nie lubię marnować jedzenia, ale zdarza mi się źle przełożyć zamiary na siły. Często zdarza się to w czasie świąt - chcemy, żeby było smacznie i dobrze oraz żeby nikomu niczego nie zabrakło. W rezultacie Wielkanoc dobiega końca i okazuje się, że w lodówce została jeszcze jarzynowa. Prosty przepis sprawi jednak, że zyska nowe, smaczne życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z sałatki jarzynowej

Wykorzystaj resztki sałatki jarzynowej i przygotuj z nich chrupiące placki! To danie jest banalnie proste w wykonaniu - nie wymaga krojenia ani rozdrabniania składników, a jedynie wymieszania ich w misce i usmażenia.

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa© Adobe Stock

Jeśli sałatka jest bez majonezu, dodaj go do masy przed smażeniem. To właśnie majonez odpowiada za chrupkość i wilgotność placków.

Składniki:

  • 400 g sałatki jarzynowej,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj sól, pieprz, 2 jajka, sałatkę jarzynową oraz mleko. Wymieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Odstaw masę na 15 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć. To zapewni plackom odpowiednią konsystencję i zapobiegnie ich rozpadaniu się podczas smażenia.
  3. Rozgrzej patelnię z teflonową powłoką na średnim ogniu. Wlej niewielką ilość oleju.
  4. Łyżką nakładaj porcje masy na patelnię i formuj placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj placki z kwaśną śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Proste placki zero waste są już gotowe. Aż ciężko uwierzyć, że wcześniej były sałatką jarzynową. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad za 15 złplacki
Wybrane dla Ciebie