Zrób zupę z sałatki jarzynowej. Dzięki temu nic się nie zmarnuje

Święta wielkanocne to czas, kiedy nasze lodówki wypełniają się po brzegi różnorodnymi potrawami. Jednak po świętach często zdarza się, że nie jesteśmy w stanie spożyć wszystkiego, co przygotowaliśmy. Najbardziej problematyczne są specjały, których nie można zamrozić, a przykładem jest sałatka jarzynowa. Na jej bazie jednak przygotujesz pyszną zupę. Brzmi nietypowo, ale efekt przerasta oczekiwania.

Zobacz, jak przygotować zupę z sałatki jarzynowejZobacz, jak przygotować zupę z sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Canva | Karyna Panchenko

Po świętach, kiedy już skończysz przygotowywać wszystkie potrawy, możesz na chwilę odetchnąć. Z pewnością twoja lodówka jest pełna smacznych dań, które będziesz spożywać przez dłuższy czas. Pamiętaj jednak, że niektóre z nich najlepiej jest spożyć w ciągu kilku dni. Aby zapobiec zepsuciu żywności, warto zamrozić to, co się da, lub przygotować dania zgodne z ideą zero waste. Czy wiesz, że sałatkę jarzynową można przekształcić w kremową zupę? Okazuje się, że tak - i to jest naprawdę smaczne danie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki drobiowe z pysznym farszem. Przepis godny polecenia

Co zrobić z sałatki jarzynowej, która została po świętach?

Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Zamiast wyrzucać potrawy, możesz je zamrozić, oddać potrzebującym, zjeść to, co może się zepsuć najszybciej, podzielić się z najbliższymi lub przekształcić w nowe dania. Przepis na zupę z sałatki jarzynowej to świetny przykład takiej metamorfozy. To danie, które z pewnością zniknie z talerzy twoich domowników w mgnieniu oka.

Sałatka jarzynowa to danie, które najlepiej jest spożyć w ciągu maksymalnie trzech dni. Po tym czasie staje się niesmaczna, wodnista i nadaje się tylko do wyrzucenia. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść całej sałatki, możesz ją wykorzystać na przygotowanie zupy. To danie nie jest skomplikowane do przygotowania, a smak z pewnością cię zaskoczy.

Zobacz, jak zrobić zupę z sałatki jarzynowej
Zobacz, jak zrobić zupę z sałatki jarzynowej © Canva | wowwandee

Zupa z sałatki jarzynowej. Przepis

Chcąc przygotować zupę z sałatki jarzynowej, potrzebujesz nieco czerstwego chleba, bulionu (może być też woda), przypraw i świeżych ziół oraz, oczywiście, sałatki jarzynowej. Wato też wykorzystać również pestki dyni lub słonecznika oraz starty ser żółty do dekoracji.

Sałatkę jarzynową przełóż do garnka i zalej całość bulionem lub wodą. Dodaj też nieco pokruszonego czerstwego pieczywa, jeśli chcesz, żeby zupa była gęsta. Całość gotuj przez ok. 10 minut, a następnie zblenduj na gładki krem. Dopraw zupę ulubionymi przyprawami i świeżymi ziołami. Tak przyrządzoną zupę można podawać z grzankami, pestkami dyni/słonecznika czy startym żółtym serem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟