Zrób zupę z sałatki jarzynowej. Dzięki temu nic się nie zmarnuje
Święta wielkanocne to czas, kiedy nasze lodówki wypełniają się po brzegi różnorodnymi potrawami. Jednak po świętach często zdarza się, że nie jesteśmy w stanie spożyć wszystkiego, co przygotowaliśmy. Najbardziej problematyczne są specjały, których nie można zamrozić, a przykładem jest sałatka jarzynowa. Na jej bazie jednak przygotujesz pyszną zupę. Brzmi nietypowo, ale efekt przerasta oczekiwania.
01.04.2024 17:11
Po świętach, kiedy już skończysz przygotowywać wszystkie potrawy, możesz na chwilę odetchnąć. Z pewnością twoja lodówka jest pełna smacznych dań, które będziesz spożywać przez dłuższy czas. Pamiętaj jednak, że niektóre z nich najlepiej jest spożyć w ciągu kilku dni. Aby zapobiec zepsuciu żywności, warto zamrozić to, co się da, lub przygotować dania zgodne z ideą zero waste. Czy wiesz, że sałatkę jarzynową można przekształcić w kremową zupę? Okazuje się, że tak - i to jest naprawdę smaczne danie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z sałatki jarzynowej, która została po świętach?
Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Zamiast wyrzucać potrawy, możesz je zamrozić, oddać potrzebującym, zjeść to, co może się zepsuć najszybciej, podzielić się z najbliższymi lub przekształcić w nowe dania. Przepis na zupę z sałatki jarzynowej to świetny przykład takiej metamorfozy. To danie, które z pewnością zniknie z talerzy twoich domowników w mgnieniu oka.
Sałatka jarzynowa to danie, które najlepiej jest spożyć w ciągu maksymalnie trzech dni. Po tym czasie staje się niesmaczna, wodnista i nadaje się tylko do wyrzucenia. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść całej sałatki, możesz ją wykorzystać na przygotowanie zupy. To danie nie jest skomplikowane do przygotowania, a smak z pewnością cię zaskoczy.
Zupa z sałatki jarzynowej. Przepis
Chcąc przygotować zupę z sałatki jarzynowej, potrzebujesz nieco czerstwego chleba, bulionu (może być też woda), przypraw i świeżych ziół oraz, oczywiście, sałatki jarzynowej. Wato też wykorzystać również pestki dyni lub słonecznika oraz starty ser żółty do dekoracji.
Sałatkę jarzynową przełóż do garnka i zalej całość bulionem lub wodą. Dodaj też nieco pokruszonego czerstwego pieczywa, jeśli chcesz, żeby zupa była gęsta. Całość gotuj przez ok. 10 minut, a następnie zblenduj na gładki krem. Dopraw zupę ulubionymi przyprawami i świeżymi ziołami. Tak przyrządzoną zupę można podawać z grzankami, pestkami dyni/słonecznika czy startym żółtym serem.