PrzepisZupyZrób zupę z sałatki jarzynowej. Dzięki temu nic się nie zmarnuje

Zrób zupę z sałatki jarzynowej. Dzięki temu nic się nie zmarnuje

Zobacz, jak przygotować zupę z sałatki jarzynowej
Zobacz, jak przygotować zupę z sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Canva | Karyna Panchenko

01.04.2024 17:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Święta wielkanocne to czas, kiedy nasze lodówki wypełniają się po brzegi różnorodnymi potrawami. Jednak po świętach często zdarza się, że nie jesteśmy w stanie spożyć wszystkiego, co przygotowaliśmy. Najbardziej problematyczne są specjały, których nie można zamrozić, a przykładem jest sałatka jarzynowa. Na jej bazie jednak przygotujesz pyszną zupę. Brzmi nietypowo, ale efekt przerasta oczekiwania.

Po świętach, kiedy już skończysz przygotowywać wszystkie potrawy, możesz na chwilę odetchnąć. Z pewnością twoja lodówka jest pełna smacznych dań, które będziesz spożywać przez dłuższy czas. Pamiętaj jednak, że niektóre z nich najlepiej jest spożyć w ciągu kilku dni. Aby zapobiec zepsuciu żywności, warto zamrozić to, co się da, lub przygotować dania zgodne z ideą zero waste. Czy wiesz, że sałatkę jarzynową można przekształcić w kremową zupę? Okazuje się, że tak - i to jest naprawdę smaczne danie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z sałatki jarzynowej, która została po świętach?

Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Zamiast wyrzucać potrawy, możesz je zamrozić, oddać potrzebującym, zjeść to, co może się zepsuć najszybciej, podzielić się z najbliższymi lub przekształcić w nowe dania. Przepis na zupę z sałatki jarzynowej to świetny przykład takiej metamorfozy. To danie, które z pewnością zniknie z talerzy twoich domowników w mgnieniu oka.

Sałatka jarzynowa to danie, które najlepiej jest spożyć w ciągu maksymalnie trzech dni. Po tym czasie staje się niesmaczna, wodnista i nadaje się tylko do wyrzucenia. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść całej sałatki, możesz ją wykorzystać na przygotowanie zupy. To danie nie jest skomplikowane do przygotowania, a smak z pewnością cię zaskoczy.

Zobacz, jak zrobić zupę z sałatki jarzynowej
Zobacz, jak zrobić zupę z sałatki jarzynowej© Canva | wowwandee

Zupa z sałatki jarzynowej. Przepis

Chcąc przygotować zupę z sałatki jarzynowej, potrzebujesz nieco czerstwego chleba, bulionu (może być też woda), przypraw i świeżych ziół oraz, oczywiście, sałatki jarzynowej. Wato też wykorzystać również pestki dyni lub słonecznika oraz starty ser żółty do dekoracji.

Sałatkę jarzynową przełóż do garnka i zalej całość bulionem lub wodą. Dodaj też nieco pokruszonego czerstwego pieczywa, jeśli chcesz, żeby zupa była gęsta. Całość gotuj przez ok. 10 minut, a następnie zblenduj na gładki krem. Dopraw zupę ulubionymi przyprawami i świeżymi ziołami. Tak przyrządzoną zupę można podawać z grzankami, pestkami dyni/słonecznika czy startym żółtym serem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także