Na widok tych baranków parskniesz śmiechem. Zdjęcia obiegły internet

Długo i misternie szykowane dzieło okazało się klapą? Również porażkę możesz przekuć w sukces, podobnie jak zrobili to internauci, publikując zdjęcia własnoręcznie przygotowanych świątecznych baranków. Te małe potworki wywołały lawiny śmiechu.

Baranki wielkanocneBaranki wielkanocne
Źródło zdjęć: © Canva: Mike Murray, Facebook: Czech Cookbook (screenshot)

Warto dodać, że mowa o barankach, którym nieco brakuje do ideału, ale w tym tkwi ich siła. Te słodkie karykatury zasłuży na swoją małą, internetową galerię. Mamy tylko nadzieje, że zamiast wylądować w koszach, pojawiły się na świątecznych stołach. Zdjęcia zostały opublikowane na Facebooku przez kulinarny profil "Czech Cookbook".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Nieidealne baranki wywołały lawinę śmiechu w internecie

Baranek jest istotnym elementem obchodów Wielkanocy, dlatego też w wielu domach kultywuje się tradycję wypiekania ciasta w jego kształcie. Zwykle używa się w tym celu ciasta ucieranego, rzadziej drożdżowego czy piaskowego. Dobrze jest też posiadać artystyczne umiejętności, gdyż bardzo szybko okazać się może, jak łatwo wizja rozmija się z rzeczywistością.

Barankom z galerii poniżej może i sporo brakuje, może gdzieś zgubiły formę i kolor. Mimo że nie spełniły funkcji dekoracyjnej, na pewno sprawdziły się jako rozweselacze. Przecież nie każdy baranek musi mieć oczy na wysokości oczu czy choćby nawet głowę na wysokości głowy. Nawet bez takich szczegółów wiadomo, że mamy do czynienia z barankiem, chociaż niektóre z poniższych dzieł niepokojąco przypominają przybyszy z odległej galaktyki.

  • Baranki wielkanocne
  • Baranki wielkanocne
  • Baranki wielkanocne
  • Baranki wielkanocne
[1/4] Baranki wielkanocne Źródło zdjęć: Facebook: Czech Cookbook (screenshot) |

Baranek - fundamentalny element obchodów świąt wielkanocnych

Początki tradycji baranka wielkanocnego sięgają odległych epok i różnią się w zależności od kultury i regionu, w którym jest on obchodzony. W Polsce, a także w wielu innych krajach o chrześcijańskim dziedzictwie, baranek wielkanocny często ma postać słodkiego ciasta, chociaż równie powszechne jest przygotowywanie go z mięsa. Niezależnie od tego, czy jest to ciasto w kształcie baranka, czy pieczony baranek, ten symbol Wielkanocy niesie ze sobą głębokie znaczenie i łączy różne pokolenia w świętowaniu nadziei i odrodzenia.

Symbolika baranka jest bogata i wielowymiarowa - reprezentuje czystość, niewinność i posłuszeństwo, co czyni go doskonałym symbolem do refleksji nad duchowymi aspektami świąt wielkanocnych. Obchodzenie tradycji wielkanocnego baranka jest więc nie tylko hołdem dla kulinarnych tradycji, ale również okazją do zatrzymania się, zastanowienia i refleksji nad głębokimi wartościami, które niesie ze sobą to wyjątkowe święto.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇