Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować
Jeśli chcesz, aby o twoim wielkanocnym menu mówiono przez kilka miesięcy, zrób faszerowane jajka w bordowym wydaniu. Spektakularny sukces masz gwarantowany już na samym starcie.
31.03.2024 09:41
Wśród przekąsek wielkanocnych sporą popularnością cieszą się faszerowane jajka. I oczywiście jest to jak najbardziej coś naturalnego, biorąc pod uwagę, jak pięknie się prezentują i genialne smakują. Co więcej, istnieje tak wiele kombinacji na pyszny farsz, że taka przekąska szybko się nie znudzi.
Z drugiej strony w kuchni Pyszności zawsze musi się coś dziać. I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment poznasz sprawdzony patent na przygotowanie naprawdę oryginalnych jajek wielkanocnych. Na pewno na bardzo długo zapadaną w pamięci każdego gościa, a wszystko to za sprawą pięknego i głębokiego bordowego koloru. Obok takich jajek nie sposób przejść obojętnie!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrób jajka faszerowane w kolorowym wydaniu, a nawet teściowa zaniemówi z wrażenia. Takie są dobre
Składniki:
Jajka:
- 4 średnie buraki,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 liście laurowe,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- około 1,5 l wody,
- ⅓ szkl. octu,
- 6 ugotowanych jajek.
Pasta:
- 1 garść świeżego koperku,
- 6 żółtek,
- 80 g pieczonego/smażonego łososia,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ½ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zabarwienia jajek. Aby to zrobić, przygotowuję zalewę na bazie czerwonych buraków, które obieram i kroję na mniejsze kawałki. W międzyczasie gotuję też jajka na twardo.
Krok 2. Następnie przerzucam warzywa do większego garnka. Jako kolejne składniki dodaję: sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe oraz wodę. Po chwili do środka wlewam również ocet. Mieszankę zagotowuję i odstawiam do ostudzenia.
Krok 3. Przekładam ugotowane i obrane jajka do garnka. Następnie za pomocą sitka wlewam do środka wywar z buraka w taki sposób, aby w pełni pokrył on całą powierzchnię jajek. Tak przygotowane jajka odstawiam następnie na 2 godziny.
Krok 4. Po kilku godzinach wyjmuję jajka z buraczanego wywaru i delikatnie je osuszam, po czym dzielę na pół. Białka w kolorowym wydaniu posłużą jako baza przyszłej przekąski, zaś żółtka wykorzystuję do zrobienia farszu.
Krok 5. Nadzienie do jajek przygotowuję przy pomocy robota kuchennego. Miksuje w nim wspomniane już żółtka, świeży koperek, łososia w pieczonej lub usmażonej wersji, majonez oraz musztardę. Nie zapominam też o soli i pieprzu.
Krok 6. Gotowy miks przekładam do rękawa cukierniczego i zaczynam faszerować jajka.
Krok 7. Przekąskę w wielkanocnym stylu serwuję na świeżej rukoli z dodatkiem kiełków. I to wszystko, smacznego!