Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować
Jeśli chcesz, aby o twoim wielkanocnym menu mówiono przez kilka miesięcy, zrób faszerowane jajka w bordowym wydaniu. Spektakularny sukces masz gwarantowany już na samym starcie.
Wśród przekąsek wielkanocnych sporą popularnością cieszą się faszerowane jajka. I oczywiście jest to jak najbardziej coś naturalnego, biorąc pod uwagę, jak pięknie się prezentują i genialne smakują. Co więcej, istnieje tak wiele kombinacji na pyszny farsz, że taka przekąska szybko się nie znudzi.
Z drugiej strony w kuchni Pyszności zawsze musi się coś dziać. I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment poznasz sprawdzony patent na przygotowanie naprawdę oryginalnych jajek wielkanocnych. Na pewno na bardzo długo zapadaną w pamięci każdego gościa, a wszystko to za sprawą pięknego i głębokiego bordowego koloru. Obok takich jajek nie sposób przejść obojętnie!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować
Zrób jajka faszerowane w kolorowym wydaniu, a nawet teściowa zaniemówi z wrażenia. Takie są dobre
Składniki:
Jajka:
- 4 średnie buraki,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 liście laurowe,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- około 1,5 l wody,
- ⅓ szkl. octu,
- 6 ugotowanych jajek.
Pasta:
- 1 garść świeżego koperku,
- 6 żółtek,
- 80 g pieczonego/smażonego łososia,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ½ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zabarwienia jajek. Aby to zrobić, przygotowuję zalewę na bazie czerwonych buraków, które obieram i kroję na mniejsze kawałki. W międzyczasie gotuję też jajka na twardo.
Krok 2. Następnie przerzucam warzywa do większego garnka. Jako kolejne składniki dodaję: sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe oraz wodę. Po chwili do środka wlewam również ocet. Mieszankę zagotowuję i odstawiam do ostudzenia.
Krok 3. Przekładam ugotowane i obrane jajka do garnka. Następnie za pomocą sitka wlewam do środka wywar z buraka w taki sposób, aby w pełni pokrył on całą powierzchnię jajek. Tak przygotowane jajka odstawiam następnie na 2 godziny.
Krok 4. Po kilku godzinach wyjmuję jajka z buraczanego wywaru i delikatnie je osuszam, po czym dzielę na pół. Białka w kolorowym wydaniu posłużą jako baza przyszłej przekąski, zaś żółtka wykorzystuję do zrobienia farszu.
Krok 5. Nadzienie do jajek przygotowuję przy pomocy robota kuchennego. Miksuje w nim wspomniane już żółtka, świeży koperek, łososia w pieczonej lub usmażonej wersji, majonez oraz musztardę. Nie zapominam też o soli i pieprzu.
Krok 6. Gotowy miks przekładam do rękawa cukierniczego i zaczynam faszerować jajka.
Krok 7. Przekąskę w wielkanocnym stylu serwuję na świeżej rukoli z dodatkiem kiełków. I to wszystko, smacznego!