Osoby z tymi objawami powinny uważać na jajka. Mogą poważnie zaszkodzić

Dietetycy od lat podkreślają, że niewiele jest produktów spożywczych, które miałyby tak bogaty skład odżywczy jak jajka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nawet do 10 jaj tygodniowo. Są jednak pewne grupy osób, które powinny ograniczyć lub całkowicie wykluczyć jajka z diety.

Jakie są przeciwwskazania do jedzenia jajek?Jakie są przeciwwskazania do jedzenia jajek?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Dzięki zawartości luteiny chronią wzrok, a przez to, że są bogate w witaminę D, wzmacniają kości i zęby. Są również źródłem witamin A, B12 i selenu, dzięki czemu korzystnie wpływają na odporność organizmu. Niestety nie każdy może cieszyć się dobrodziejstwem jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Kto nie powinien jeść jajek?

Dietetyk Zespołu Przychodni Specjalistycznych w Tarnowie, Joanna Mamuszka wskazała w materiale opublikowanym na stronie przychodni, że na jajka bardzo często występują nietolerancje. W takim przypadku oczywiste jest, że należy unikać ich spożywania. Ponadto specjalistka wskazuje, że za wykluczeniem jajek z diety przemawia również alergia na białko jajka kurzego.

Kolejnym przeciwwskazaniem do spożywania jajek są choroby autoimmunologiczne. Osoby cierpiące m.in. na: reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżycę, choroby zębów i dziąseł powinny do minimum ograniczyć spożycie jajek, gdyż mogą one zwiększać stany zapalne i nasilać objawy tych chorób.

Kto nie powinien jeść jajek?
Kto nie powinien jeść jajek? © Pixabay

Czy jajka podnoszą cholesterol?

Barbara Wojda oraz Zofia Chwojnowska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wyjaśniają w jednym z materiałów opublikowanych na stronie NCEŻ, dlaczego zdrowe osoby nie powinny obawiać się cholesterolu z jajek.

"Cholesterol zawarty w jajach, w większości przypadków, nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi tak jak tłuszcze nasycone czy tłuszcze trans, tak często obecne w słodyczach i ciastkach. Żółtko jaja ma bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu i odpowiednią ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie nawet 2-3 sztuk jaj dziennie nie powoduje u zdrowego dorosłego człowieka wzrostu cholesterolu. Aktualne badania wskazują, że spożycie jaj – jako części zdrowej, zbilansowanej diety – nie zwiększa znacząco poziomu cholesterolu u większości zdrowych ludzi, w tym dzieci" – czytamy.

Osoby cierpiące na choroby układu krążenia czy też z dużym stężeniem cholesterolu we krwi powinny ograniczyć spożycie cholesterolu pokarmowego, ale to zalecenie obejmuje w głównej mierze tłuste mięso i generalnie tłuszcz zwierzęcy oraz wysoko przetworzone słodycze (ze względu na obecne w nich tłuszcze trans). W przypadku jajek warto skonsultować się z lekarzem.

Jajka a cukrzyca i problemy z wagą

Fachowa nomenklatura wskazuje, że nie ma silnych dowodów naukowych, które wskazywałyby na związek między spożyciem jajek a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podnosi, że umiarkowane spożycie, tj. jednego jajka dziennie nie zwiększa ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Co jednak istotne, należy zwracać uwagę na to, co ląduje na talerzu obok jajka (majonez i inne sosy, pieczywo z masłem czy boczek).

Produkty te są kaloryczne, a więc na diecie redukcyjnej, którą zwykle stosują osoby odchudzające się, mogą szybko "wyczerpać" określony kaloryczny limit. Produkty te nie są też wskazane w diecie diabetyków. Ponadto cukrzycy i osoby na diecie odchudzającej powinny unikać smażonych jajek, a sięgać po te gotowane na twardo lub na miękko, albo sadzone na parze.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej