Michał Wrzosek radzi, jak przechowywać jajka. Wiele osób popełnia ten błąd

Jajka na co dzień goszczą w naszej diecie, ale tuż przed Wielkanocą ich sprzedaż wzrasta. Nic w tym dziwnego, bo to jeden z najważniejszych symboli tych świąt. Zanim jednak wypełnisz lodówkę jajkami, zobacz, co na temat przechowywania ma do powiedzenia znany dietetyk Michał Wrzosek.

Przechowywanie jajek - PysznościPrzechowywanie jajek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Facebook, canva | GizemBDR, Michał Wrzosek
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że w przechowywaniu jajek nic skomplikowanego nie ma. Okazuje się jednak, że i na tym polu łatwo popełnić błąd. Wie o tym Michał Wrzosek, popularny w sieci dietetyk i promotor zdrowego stylu życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywny krem z pieczonymi dodatkami robię kilka razy w tygodniu. Znika w mgnieniu oka

Jak przechowywać jajka?

Dla wielu osób pierwszym odruchem po kupieniu jajek jest ułożenie ich w drzwiczkach lodówki. Wydaje się to być dość naturalne - w końcu wiele modeli jest już z góry wyposażona w koszyczek lub podstawkę. Okazuje się jednak, że to najgorsze miejsce, jakie możemy wybrać.

Jajka przechowywane na drzwiach lodówki
Jajka przechowywane na drzwiach lodówki © Adobe Stock

Unikaj przechowywania jajek na drzwiach lodówki. To miejsce narażone jest na gwałtowne zmiany temperatury podczas otwierania i zamykania lodówki, co negatywnie wpływa na świeżość jajek. Michał Wrzosek wskazuje, że o wiele lepszym miejscem będzie dolna półka lodówki. Temperatura tam jest stabilniejsza, dzięki czemu jajka dłużej pozostaną świeże.

Mimo że nie musisz trzymać jajek w lodówce, to najlepiej tak rób. Dłużej utrzymają świeżość i jest mniejsze ryzyko rozwoju bakterii - podpowiada znany dietetyk
Przechowuj odpowiednio jajka w lodówce.
Przechowuj odpowiednio jajka w lodówce. © Getty Images | Rattankun Thongbun

Nigdy nie trzymaj jajek mocniej zaokrągloną stroną do dołu. W tej pozycji powstaje komora powietrza, która skraca czas przydatności do spożycia. Czy w wytłaczance, czy innym pojemniku - zawsze zwracaj uwagę na to, by spiczasty czubek jajka skierowany był ku dołowi.

Jak sprawdzić świeżość jajka?

Test świeżości jaj w wodzie jest jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na sprawdzenie, czy jajko nadaje się do spożycia. Metoda jest bardzo prosta. Wypełnij szklankę zimną wodą i ostrożnie włóż do niej jajko. Świeże opadnie na dno i ułoży się poziomo. Jajko o obniżonej świeżości może lekko unieść się do góry, ale nadal będzie leżeć na dnie. Z kolei stare jajko wypłynie na powierzchnię wody i będzie unosić się pionowo.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa