Michał Wrzosek radzi, jak przechowywać jajka. Wiele osób popełnia ten błąd
28.03.2024 10:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka na co dzień goszczą w naszej diecie, ale tuż przed Wielkanocą ich sprzedaż wzrasta. Nic w tym dziwnego, bo to jeden z najważniejszych symboli tych świąt. Zanim jednak wypełnisz lodówkę jajkami, zobacz, co na temat przechowywania ma do powiedzenia znany dietetyk Michał Wrzosek.
Mogłoby się wydawać, że w przechowywaniu jajek nic skomplikowanego nie ma. Okazuje się jednak, że i na tym polu łatwo popełnić błąd. Wie o tym Michał Wrzosek, popularny w sieci dietetyk i promotor zdrowego stylu życia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać jajka?
Dla wielu osób pierwszym odruchem po kupieniu jajek jest ułożenie ich w drzwiczkach lodówki. Wydaje się to być dość naturalne - w końcu wiele modeli jest już z góry wyposażona w koszyczek lub podstawkę. Okazuje się jednak, że to najgorsze miejsce, jakie możemy wybrać.
Unikaj przechowywania jajek na drzwiach lodówki. To miejsce narażone jest na gwałtowne zmiany temperatury podczas otwierania i zamykania lodówki, co negatywnie wpływa na świeżość jajek. Michał Wrzosek wskazuje, że o wiele lepszym miejscem będzie dolna półka lodówki. Temperatura tam jest stabilniejsza, dzięki czemu jajka dłużej pozostaną świeże.
Mimo że nie musisz trzymać jajek w lodówce, to najlepiej tak rób. Dłużej utrzymają świeżość i jest mniejsze ryzyko rozwoju bakterii - podpowiada znany dietetyk
Nigdy nie trzymaj jajek mocniej zaokrągloną stroną do dołu. W tej pozycji powstaje komora powietrza, która skraca czas przydatności do spożycia. Czy w wytłaczance, czy innym pojemniku - zawsze zwracaj uwagę na to, by spiczasty czubek jajka skierowany był ku dołowi.
Jak sprawdzić świeżość jajka?
Test świeżości jaj w wodzie jest jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na sprawdzenie, czy jajko nadaje się do spożycia. Metoda jest bardzo prosta. Wypełnij szklankę zimną wodą i ostrożnie włóż do niej jajko. Świeże opadnie na dno i ułoży się poziomo. Jajko o obniżonej świeżości może lekko unieść się do góry, ale nadal będzie leżeć na dnie. Z kolei stare jajko wypłynie na powierzchnię wody i będzie unosić się pionowo.