To najlepszy majonez do sałatki jarzynowej. Michał Wrzosek nie ma wątpliwości

Zanim zaczniesz przygotowywać sałatkę jarzynową na święta, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, który majonez został uznany przez znanego dietetyka klinicznego za najlepszy. Zaraz wszystko stanie się jasne!

Najlepszy majonez do sałatki jarzynowej. Dietetyk nie ma wątpliwościNajlepszy majonez do sałatki jarzynowej. Dietetyk nie ma wątpliwości
Źródło zdjęć: © Canva, Tiktok | Anton Dobrea, michal_wrzosek

Wiele osób sięga po majonez tylko od święta. Przygotowanie sałatki jarzynowej bez tego produktu spożywczego nie ma większego sensu (wybaczcie ten ortodoksyjny pogląd, ale od niektórych spraw po prostu nie ma ustępstw), ale nie zmienia to faktu, że osoby takie robią to dość niechętnie. Nic więc dziwnego, że w takich momentach chcą one postawić na majonez najlepszej jakości. Pytanie brzmi: jaki w takim razie wybrać? Na to pytanie odpowiedział dietetyk kliniczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocna terrina stanie się hitem w każdym domu. Nie sposób oderwać od niej wzroku

Najlepszy majonez według dietetyka

Na początku nagrania zatytułowanego "najlepszy majonez do sałatki jarzynowej" doktor Michał Wrzosek — dietetyk kliniczny i trener sportowy — pozwolił sobie na mały żart. Specjalista sarkastycznie wskazał tu na majonez Motyl. "Nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych, to ma bardzo długi skład. Nie ma nawet prawdziwych jaj, tylko jajka w proszku. No bez jaj!".

Po tym żarcie Michał Wrzosek przeszedł już do konkretów. Wytypował więc majonez wegański "Go vege". Jak zauważył dietetyk, ten sos ma bardzo mało dodatków i prawie dwa razy mniej kalorii niż zwykły majonez. Pod względem dietetycznym Wrzosek uznał go za wzór, ale nadal nie ideał. Tego bowiem popularny w mediach społecznościowych fachowiec doszukuje się w innym majonezie: Kieleckim.

Majonez z tradycją

Majonez Kielecki jest pierwszym produkowanym przemysłowo majonezem w Polsce. Na półki sklepowe trafił już w 1959 roku. Stworzyła go kielecka firma "Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem", a za wynalazcę Kieleckiego uznaje się (via Wikipedia) Zbigniewa Zamojskiego. Legendarny majonez jest doceniany przez konsumentów (a także, jak widać, dietetyków) przede wszystkim za niezmienioną od ponad 60 lat recepturę. W jej skład wchodzi jedynie woda, olej, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła oraz żółtka jajek.

A jaki jest według ciebie najlepszy majonez do sałatki jarzynowej? Jesteśmy bardzo ciekawi twojej opinii!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇