To najlepszy majonez do sałatki jarzynowej. Michał Wrzosek nie ma wątpliwości

Zanim zaczniesz przygotowywać sałatkę jarzynową na święta, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, który majonez został uznany przez znanego dietetyka klinicznego za najlepszy. Zaraz wszystko stanie się jasne!

Najlepszy majonez do sałatki jarzynowej. Dietetyk nie ma wątpliwościNajlepszy majonez do sałatki jarzynowej. Dietetyk nie ma wątpliwości
Źródło zdjęć: © Canva, Tiktok | Anton Dobrea, michal_wrzosek

Wiele osób sięga po majonez tylko od święta. Przygotowanie sałatki jarzynowej bez tego produktu spożywczego nie ma większego sensu (wybaczcie ten ortodoksyjny pogląd, ale od niektórych spraw po prostu nie ma ustępstw), ale nie zmienia to faktu, że osoby takie robią to dość niechętnie. Nic więc dziwnego, że w takich momentach chcą one postawić na majonez najlepszej jakości. Pytanie brzmi: jaki w takim razie wybrać? Na to pytanie odpowiedział dietetyk kliniczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocna terrina stanie się hitem w każdym domu. Nie sposób oderwać od niej wzroku

Najlepszy majonez według dietetyka

Na początku nagrania zatytułowanego "najlepszy majonez do sałatki jarzynowej" doktor Michał Wrzosek — dietetyk kliniczny i trener sportowy — pozwolił sobie na mały żart. Specjalista sarkastycznie wskazał tu na majonez Motyl. "Nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych, to ma bardzo długi skład. Nie ma nawet prawdziwych jaj, tylko jajka w proszku. No bez jaj!".

Po tym żarcie Michał Wrzosek przeszedł już do konkretów. Wytypował więc majonez wegański "Go vege". Jak zauważył dietetyk, ten sos ma bardzo mało dodatków i prawie dwa razy mniej kalorii niż zwykły majonez. Pod względem dietetycznym Wrzosek uznał go za wzór, ale nadal nie ideał. Tego bowiem popularny w mediach społecznościowych fachowiec doszukuje się w innym majonezie: Kieleckim.

Majonez z tradycją

Majonez Kielecki jest pierwszym produkowanym przemysłowo majonezem w Polsce. Na półki sklepowe trafił już w 1959 roku. Stworzyła go kielecka firma "Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem", a za wynalazcę Kieleckiego uznaje się (via Wikipedia) Zbigniewa Zamojskiego. Legendarny majonez jest doceniany przez konsumentów (a także, jak widać, dietetyków) przede wszystkim za niezmienioną od ponad 60 lat recepturę. W jej skład wchodzi jedynie woda, olej, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła oraz żółtka jajek.

A jaki jest według ciebie najlepszy majonez do sałatki jarzynowej? Jesteśmy bardzo ciekawi twojej opinii!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione