To najlepszy majonez do sałatki jarzynowej. Michał Wrzosek nie ma wątpliwości

Zanim zaczniesz przygotowywać sałatkę jarzynową na święta, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, który majonez został uznany przez znanego dietetyka klinicznego za najlepszy. Zaraz wszystko stanie się jasne!

Najlepszy majonez do sałatki jarzynowej. Dietetyk nie ma wątpliwościNajlepszy majonez do sałatki jarzynowej. Dietetyk nie ma wątpliwości
Źródło zdjęć: © Canva, Tiktok | Anton Dobrea, michal_wrzosek

Wiele osób sięga po majonez tylko od święta. Przygotowanie sałatki jarzynowej bez tego produktu spożywczego nie ma większego sensu (wybaczcie ten ortodoksyjny pogląd, ale od niektórych spraw po prostu nie ma ustępstw), ale nie zmienia to faktu, że osoby takie robią to dość niechętnie. Nic więc dziwnego, że w takich momentach chcą one postawić na majonez najlepszej jakości. Pytanie brzmi: jaki w takim razie wybrać? Na to pytanie odpowiedział dietetyk kliniczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocna terrina stanie się hitem w każdym domu. Nie sposób oderwać od niej wzroku

Najlepszy majonez według dietetyka

Na początku nagrania zatytułowanego "najlepszy majonez do sałatki jarzynowej" doktor Michał Wrzosek — dietetyk kliniczny i trener sportowy — pozwolił sobie na mały żart. Specjalista sarkastycznie wskazał tu na majonez Motyl. "Nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych, to ma bardzo długi skład. Nie ma nawet prawdziwych jaj, tylko jajka w proszku. No bez jaj!".

Po tym żarcie Michał Wrzosek przeszedł już do konkretów. Wytypował więc majonez wegański "Go vege". Jak zauważył dietetyk, ten sos ma bardzo mało dodatków i prawie dwa razy mniej kalorii niż zwykły majonez. Pod względem dietetycznym Wrzosek uznał go za wzór, ale nadal nie ideał. Tego bowiem popularny w mediach społecznościowych fachowiec doszukuje się w innym majonezie: Kieleckim.

Majonez z tradycją

Majonez Kielecki jest pierwszym produkowanym przemysłowo majonezem w Polsce. Na półki sklepowe trafił już w 1959 roku. Stworzyła go kielecka firma "Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem", a za wynalazcę Kieleckiego uznaje się (via Wikipedia) Zbigniewa Zamojskiego. Legendarny majonez jest doceniany przez konsumentów (a także, jak widać, dietetyków) przede wszystkim za niezmienioną od ponad 60 lat recepturę. W jej skład wchodzi jedynie woda, olej, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła oraz żółtka jajek.

A jaki jest według ciebie najlepszy majonez do sałatki jarzynowej? Jesteśmy bardzo ciekawi twojej opinii!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie