Mateusz i Magda Gessler proponują jajka faszerowane po polsku. Który przepis lepszy?
Święta Wielkanocne coraz bliżej, więc i przygotowania stają się coraz bardziej zintensyfikowane. Prostym patentem na smaczną, świąteczną przekąskę są faszerowane jaja. Swoje propozycje na farsz przygotowali Magda Gessler i Mateusz Gessler. Chociaż oba dania noszą tę samą nazwę, różnią się nieco składnikami.
26.03.2024 10:44
Jajka na Wielkanoc to po pozycja po prostu obowiązkowa na stole. Są symbolem nowego, rodzącego się życia i silnie kojarzą się właśnie z tym świętem. Ciekawym pomysłem na ich podanie jest wypełnienie połówek białka farszem. Patentów na farsz jest naprawdę sporo. Swoją cegiełkę do pomysłów na podanie jajek dodali Gesslerowie - Magda i Mateusz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gesslerowie podzielili się przepisem
Nazwisko Gessler nierozerwalnie kojarzy się z gastronomią i dobrym jedzeniem. Magda Gessler, znana restauratorka i gwiazda programu "Kuchenne rewolucje", jest ciotką Mateusza Gesslera, który również zyskał rozpoznawalność jako juror "MasterChef Junior". Chociaż noszą to samo nazwisko, tak naprawdę nie są spokrewnieni.
Mateusz jest synem Adama Gesslera, restauratora znanego z programu "Wściekłe gary", który jest bratem Piotra Gesslera, byłego męża Magdy. Pomimo braku pokrewieństwa, Magda i Mateusz łączą bliskie relacje i wspólna pasja do gastronomii.
Jajka faszerowane po polsku według Magdy Gessler
W propozycji Magdy Gessler to jajek faszerowanych po polsku nie zabrakło pieczarek. To właśnie one, w połączeniu ze świeżymi ziołami, odgrywają główną rolę.
Składniki:
- jaja o twardej skorupie,
- pieczarki,
- masło klarowane,
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki,
- koperek,
- musztarda.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jaja na twardo i przekrój na pół wraz ze skorupką.
- Wydrąż skorupki, a ugotowane białka i żółtka posiekaj drobno.
- Na klarowanym maśle podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki.
- Dopraw farsz musztardą, posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
- Gotowym farszem wypełnij skorupki jajek.
- Obtocz je w bułce tartej.
- Przed podaniem usmaż jajka na klarowanym maśle.
Jajka faszerowane po polsku według Mateusza Gessler
Młodszy przedstawiciel rodu jajka faszerowane po polsku przygotowuje zgoła inaczej. Nie ma tu pieczarek, pojawia się z kolei chrzan. Zamiast koperku i pietruszki w roli zielonego akcentu pojawia się szczypiorek.
Składniki:
- 8 jaj,
- 60 ml śmietany 30 proc.,
- masło klarowane,
- szczypiorek,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 3 łyżki bułki tartej,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, a następnie przekrój wzdłuż (wraz ze skorupką).
- Wyjmij białka i żółtka ze skorupek i drobno je posiekaj.
- Skorupki odłóż na bok.
- Do miski przełóż posiekane jajka, dodaj chrzan, śmietanę i posiekany szczypiorek.
- Dopraw całość solą i pieprzem dokładnie wymieszaj.
- Farszem wypełnij skorupki jaj.
- Obsyp je bułką tartą.
- Umieść jajka na patelni farszem do dołu i smaż do momentu, aż zbrązowieją.
Która wersja faszerowanych jajek bardziej do ciebie przemawia?