Są większe od kurzych i mają delikatniejszy smak. Polacy prawie nie jedzą, chociaż są bardzo zdrowe
Sam przyznaj — kiedy ostatnio jadłeś jajka kacze? W tym artykule opowiemy co nieco o ich właściwościach odżywczych, a także postaramy się wyjaśnić to, dlaczego tak rzadko sięgamy po ten zdrowy produkt. Być może to początek do zmiany tej tendencji?
27.03.2024 08:48
Wszyscy wiemy, że jajka to produkt zdrowy, wręcz niezbędny w diecie. Mówiąc jednak na ten temat, zawsze mamy na myśli jaja kurze — te najpopularniejsze, które można kupić w każdym sklepie spożywczych. A co z innymi rodzajami jajek? I nie mamy tu wcale na myśli takich ekstrawaganckich potraw, o których pisaliśmy przy innej okazji. Nie, chodzi nam o jajka kacze. Czy prezentują się, pod względem odżywczych, równie dobrze, co kurze?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka kacze — charakterystyka
Pochodzące od kaczek jajka są większe od kurzych i znacznie od nich delikatniejsze. Ich skorupki przybierają różne kolory — od białych po niebiesko-zielone. Ponieważ mają relatywnie duże żółtko, w restauracjach stanowią swojego rodzaju rarytas. Zawierają także mniej wody, dlatego to bardzo ważne, by gotować je w odpowiedni sposób — inaczej mogą stać się gumowate. Prawidłowo zrobione zachwycają; ich smak określa się jako "gładki", puszysty, bogaty.
Jajka kacze pod lupą
Według niektórych źródeł jajka kacze biją na głowę te pochodzące od kur. Podkreśla się tu zawartość witamin, białka, minerałów i innych elementów składu. Czy naprawdę wypadają tak dobrze? Cóż, trudno z tym dyskutować. Liczby mówią tu same za siebie. Kacze jajka zawierają więcej białka, choliny, żelaza, witaminy D i B12, kwasu foliowego i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Dlaczego tak rzadko sięgamy po kacze jajka?
Wszystko wskazuje na to, że kacze jajka (podobnie jak przepiórcze) stanowią zdrową alternatywę dla kurzych jaj. Pytanie brzmi: czemu w takim razie nie sposób jest znaleźć ten produkt w zwykłym sklepie? Nie pierwszy raz spotykamy się tu ze znanym porzekadłem, że jeśli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
Przemysł drobiarski zwyczajnie nie jest zainteresowany hodowlą kaczek na taką skalę, co kur. Ma to związek z warunkami, które wymagają te ptaki, a konkretnie: czystą wodą. W grę wchodzi tu również niestandardowe składanie jajek przez kaczki. Podczas gdy kury mogą to robić codziennie, kaczki są w tej kwestii znacznie bardziej nieprzewidywalne.