PoradyTylko tak zrobisz zdrowe i ekologiczne pisanki. Zacznij od właściwego wyboru jajek

Tylko tak zrobisz zdrowe i ekologiczne pisanki. Zacznij od właściwego wyboru jajek

Farbowanie jajek naturalnymi barwnikami, które masz w kuchni
Farbowanie jajek naturalnymi barwnikami, które masz w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gpointstudio
19.03.2024 11:08, aktualizacja: 26.03.2024 06:59

Jajka to jeden z produktów, bez którego trudno wyobrazić sobie kuchnię. Chociaż mogłoby się wydawać, że wszystkie jajka są takie same, to nie każdy wybór będzie dobry. Warto o tym pamiętać szczególnie przed Wielkanocą.

Z tym, że z jedzenia jajek płynie wiele korzyści nie ma co dyskutować. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby jeść ich nawet 10 sztuk tygodniowo. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne sugeruje z kolei spożywanie od 7 do 14 jajek w ciągu tygodnia. To nieco szerszy zakres, który bierze pod uwagę indywidualne czynniki, takie jak stan zdrowia, poziom aktywności fizycznej i inne elementy diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W jednym, niepozornym jajku skrywa się aż 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i dobroczynne antyoksydanty. Żółtko to bogate źródło choliny, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i bierze udział w produkcji lecytyny, która odpowiada za naszą pamięć.

Jajka powinny na stałe zagościć w diecie
Jajka powinny na stałe zagościć w diecie© Adobe Stock | CUKMEN

Jajka to dobre źródło białka

Jajko to prawdziwy mistrz w swojej klasie. Zawiera ono pełnowartościowe białko, czyli dostarczające wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Warto zwrócić na to uwagę podczas bilansowania zdrowej diety, nie tylko redukcyjnej. Białko jaja zapewnia też uczucie sytości na dłużej i spowalnia wyrzut glukozy do krwi, co sprawia, że nie czujemy zmęczenia po posiłku.

Chcesz mieć sokoli wzrok? Jedz jajka

Jajka to nie tylko białko i witaminy, ale również cenna luteina. Poprawia ona ostrość widzenia w słabym świetle i stanowi parasol ochronny dla naszych oczu przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. O właściwościach jajek i luteiny powinny pamiętać przede wszystkim osoby starsze, które niejednokrotnie borykają się z problemami ze wzrokiem.

Powiedz stanowcze NIE dla chowu klatkowego

Wiemy już, jak cenne dla naszego zdrowia są jajka. Warto zatroszczyć się zatem o kury, dzięki którym możemy cieszyć się jajecznicą, jajkiem sadzonym czy omletem. Ciasne klatki ograniczają przestrzeń i zabierają naturalną potrzebę ruchu, generując przy tym ogromny stres. Zwierzęta pozbawione są świeżego powietrza, światła słonecznego i bodźców sensorycznych.

Kury powinny mieć swobodny dostęp do wody
Kury powinny mieć swobodny dostęp do wody© Adobe Stock | Monika

Kura swobodnie biegająca ma możliwość grzebania, budowania gniazd czy schowania się w chwili strachu. Zamykając ją w klatce, odbieramy tę możliwość. Prowadzi to często do zachowań autoagresywnych i wzajemnego okaleczania się ptaków.

Kupując jajka, powinniśmy zwracać uwagę na numerację na skorupce i zrezygnować z typu 3, czyli jaj, które pochodzą z chowu klatkowego. Różnice w cenie nie są duże, za to jakość życia kur różni się diametralnie.

Jak zafarbować jajka? Poznaj naturalne barwniki, które znajdziesz w swojej kuchni

Jajka z dobrego chowu już kupione, Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, nie można zapomnieć zatem o pisankach, symbolu życia i odrodzenia. Kolorowe jajka są nie tylko ozdobą koszyczka, ale i przysmakiem, którym dzielimy się z bliskimi. Warto zatem sięgnąć po naturalne barwniki.

Naturalnie zdobione pisanki będą piękną dekoracją na Wielkanoc
Naturalnie zdobione pisanki będą piękną dekoracją na Wielkanoc© Adobe Stock | Pawel Kacperek

Naturalne sposoby barwienia jaj nie wymagają użycia egzotycznych specyfików sprowadzanych z różnych zakątków świata. Wystarczy zerknąć do kuchennych szafek lub odwiedzić warzywniak. To znacznie lepsza opcja niż sztuczne barwniki.

Łupiny cebuli

To jeden z najstarszych patentów, które już wiele lat temu wykorzystywały nasze babcie. Włóż łupiny cebuli do garnka, ułóż jajka, dodaj 2 łyżki octu, trochę soli i przykryj kolejną porcją łupin. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut.

Jajka barwione w łupinkach to świetna baza do wydrapywania wzorów
Jajka barwione w łupinkach to świetna baza do wydrapywania wzorów© Adobe Stock | Wiktor

Czerwona kapusta

Chociaż w nazwie pojawia się kolor czerwony, to barwione w kapuście jajka będą... niebieskie. Włóż jajka do wywaru z czerwonej kapusty i gotuj przez 10 minut. Im dłużej jajka potem będą w wywarze, tym intensywniejszy będzie ich kolor.

Kurkuma

Kolor jajek jest oczywisty - będą żółte. Gotuj jajka w wodzie z dodatkiem 4-5 łyżek sproszkowanej kurkumy, 1-2 łyżek octu i soli. Po ugotowaniu zostaw do wystygnięcia w garnku.

Burak

Jeśli marzysz o czerwonych pisankach, sięgnij po buraki. Wystarczy ugotować jajka w buraczanym wywarze. W zależności od intensywności wywaru, otrzymamy odcienie od różowego do czerwonego.

Szpinak i pietruszka

Aby zabarwić jajka na zielono, warto sięgnąć po pietruszkę i szpinak. Ważne jest, aby wybrać do tego te o białej skorupce. Zieleninę rozgnieć i mocno rozetrzyj, zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie gotuj w nim jajka. Po ugotowaniu zostaw je w wywarze, aby dobrze się wymoczyły.

Naturalny sposoby barwienia jajek to gwarancja bezpieczeństwa. Dzięki temu do tworzenia pisanek można zaprosić od początku do końca również najmłodszych członków rodziny.

Świąteczne jajka
Świąteczne jajka© Adobe Stock | Miosz
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także