Tylko tak zrobisz zdrowe i ekologiczne pisanki. Zacznij od właściwego wyboru jajek
19.03.2024 11:08, aktual.: 23.05.2024 08:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka to jeden z produktów, bez którego trudno wyobrazić sobie kuchnię. Chociaż mogłoby się wydawać, że wszystkie jajka są takie same, to nie każdy wybór będzie dobry. Warto o tym pamiętać szczególnie przed Wielkanocą.
Z tym, że z jedzenia jajek płynie wiele korzyści nie ma co dyskutować. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby jeść ich nawet 10 sztuk tygodniowo. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne sugeruje z kolei spożywanie od 7 do 14 jajek w ciągu tygodnia. To nieco szerszy zakres, który bierze pod uwagę indywidualne czynniki, takie jak stan zdrowia, poziom aktywności fizycznej i inne elementy diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W jednym, niepozornym jajku skrywa się aż 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i dobroczynne antyoksydanty. Żółtko to bogate źródło choliny, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i bierze udział w produkcji lecytyny, która odpowiada za naszą pamięć.
Jajka to dobre źródło białka
Jajko to prawdziwy mistrz w swojej klasie. Zawiera ono pełnowartościowe białko, czyli dostarczające wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Warto zwrócić na to uwagę podczas bilansowania zdrowej diety, nie tylko redukcyjnej. Białko jaja zapewnia też uczucie sytości na dłużej i spowalnia wyrzut glukozy do krwi, co sprawia, że nie czujemy zmęczenia po posiłku.
Chcesz mieć sokoli wzrok? Jedz jajka
Jajka to nie tylko białko i witaminy, ale również cenna luteina. Poprawia ona ostrość widzenia w słabym świetle i stanowi parasol ochronny dla naszych oczu przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. O właściwościach jajek i luteiny powinny pamiętać przede wszystkim osoby starsze, które niejednokrotnie borykają się z problemami ze wzrokiem.
Powiedz stanowcze NIE dla chowu klatkowego
Wiemy już, jak cenne dla naszego zdrowia są jajka. Warto zatroszczyć się zatem o kury, dzięki którym możemy cieszyć się jajecznicą, jajkiem sadzonym czy omletem. Ciasne klatki ograniczają przestrzeń i zabierają naturalną potrzebę ruchu, generując przy tym ogromny stres. Zwierzęta pozbawione są świeżego powietrza, światła słonecznego i bodźców sensorycznych.
Kura swobodnie biegająca ma możliwość grzebania, budowania gniazd czy schowania się w chwili strachu. Zamykając ją w klatce, odbieramy tę możliwość. Prowadzi to często do zachowań autoagresywnych i wzajemnego okaleczania się ptaków.
Kupując jajka, powinniśmy zwracać uwagę na numerację na skorupce i zrezygnować z typu 3, czyli jaj, które pochodzą z chowu klatkowego. Różnice w cenie nie są duże, za to jakość życia kur różni się diametralnie.
Jak zafarbować jajka? Poznaj naturalne barwniki, które znajdziesz w swojej kuchni
Jajka z dobrego chowu już kupione, Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, nie można zapomnieć zatem o pisankach, symbolu życia i odrodzenia. Kolorowe jajka są nie tylko ozdobą koszyczka, ale i przysmakiem, którym dzielimy się z bliskimi. Warto zatem sięgnąć po naturalne barwniki.
Naturalne sposoby barwienia jaj nie wymagają użycia egzotycznych specyfików sprowadzanych z różnych zakątków świata. Wystarczy zerknąć do kuchennych szafek lub odwiedzić warzywniak. To znacznie lepsza opcja niż sztuczne barwniki.
Łupiny cebuli
To jeden z najstarszych patentów, które już wiele lat temu wykorzystywały nasze babcie. Włóż łupiny cebuli do garnka, ułóż jajka, dodaj 2 łyżki octu, trochę soli i przykryj kolejną porcją łupin. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
Czerwona kapusta
Chociaż w nazwie pojawia się kolor czerwony, to barwione w kapuście jajka będą... niebieskie. Włóż jajka do wywaru z czerwonej kapusty i gotuj przez 10 minut. Im dłużej jajka potem będą w wywarze, tym intensywniejszy będzie ich kolor.
Kurkuma
Kolor jajek jest oczywisty - będą żółte. Gotuj jajka w wodzie z dodatkiem 4-5 łyżek sproszkowanej kurkumy, 1-2 łyżek octu i soli. Po ugotowaniu zostaw do wystygnięcia w garnku.
Burak
Jeśli marzysz o czerwonych pisankach, sięgnij po buraki. Wystarczy ugotować jajka w buraczanym wywarze. W zależności od intensywności wywaru, otrzymamy odcienie od różowego do czerwonego.
Szpinak i pietruszka
Aby zabarwić jajka na zielono, warto sięgnąć po pietruszkę i szpinak. Ważne jest, aby wybrać do tego te o białej skorupce. Zieleninę rozgnieć i mocno rozetrzyj, zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie gotuj w nim jajka. Po ugotowaniu zostaw je w wywarze, aby dobrze się wymoczyły.
Naturalny sposoby barwienia jajek to gwarancja bezpieczeństwa. Dzięki temu do tworzenia pisanek można zaprosić od początku do końca również najmłodszych członków rodziny.