Ciasto arbuz na szpinakowym spodzie

Ciasto arbuz na szpinakowym spodzie to genialna kombinacja na wakacyjny deser. Kultowe ciasto jest mega proste w przygotowaniu i świetnie się prezentuje. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Spód szpinakowy

  1. 180 g szpinak
  2. 1/3 szkl. olej
  3. 2 szt. jajka
  4. 60 g cukier
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 1,5 szkl. mąka

Serowa wartswa

  1. 150 ml. wrzątek
  2. 450 ml śmietanka
  3. 4 łyżki cukier puder
  4. 300 g mascarpone
  5. 1 szt. galaretka krystaliczna

Galaretka truskawkowa

  1. 2 opakowania galaretka truskawkowa
  2. 600 ml wrzątek

Sposób przygotowania:

1. W blenderze połącz ze sobą szpinak i olej.

Obrazek

2. W dużej misce połącz jajka i cukier.

Obrazek

3. Następnie dodaj szpinakową mieszankę, proszek do pieczenia oraz mąkę. Przelej mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu zmiksuj: śmietankę, cukier puder, mascarpone i...

Obrazek

5. ...ostudzoną galaretkę krystaliczną rozpuszczoną we wrzątku. Przelej masę na biszkopt i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

6. Na wierzchu dodaj świeże borówki i zalej gęstniejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀