PrzepisCiasto arbuz na szpinakowym spodzie

Ciasto arbuz na szpinakowym spodzie

Ciasto arbuz na szpinakowym spodzie
Pyszności

08.07.2020 12:00, aktual.: 15.03.2024 13:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto arbuz na szpinakowym spodzie to genialna kombinacja na wakacyjny deser. Kultowe ciasto jest mega proste w przygotowaniu i świetnie się prezentuje. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Spód szpinakowy

  1. 180 g szpinak
  2. 1/3 szkl. olej
  3. 2 szt. jajka
  4. 60 g cukier
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 1,5 szkl. mąka

Serowa wartswa

  1. 150 ml. wrzątek
  2. 450 ml śmietanka
  3. 4 łyżki cukier puder
  4. 300 g mascarpone
  5. 1 szt. galaretka krystaliczna

Galaretka truskawkowa

  1. 2 opakowania galaretka truskawkowa
  2. 600 ml wrzątek

Sposób przygotowania:

1. W blenderze połącz ze sobą szpinak i olej.

Obraz

2. W dużej misce połącz jajka i cukier.

Obraz

3. Następnie dodaj szpinakową mieszankę, proszek do pieczenia oraz mąkę. Przelej mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu zmiksuj: śmietankę, cukier puder, mascarpone i...

Obraz

5. ...ostudzoną galaretkę krystaliczną rozpuszczoną we wrzątku. Przelej masę na biszkopt i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

6. Na wierzchu dodaj świeże borówki i zalej gęstniejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także