Ciasto arbuz na szpinakowym spodzie to genialna kombinacja na wakacyjny deser. Kultowe ciasto jest mega proste w przygotowaniu i świetnie się prezentuje. Czego chcieć więcej?
Pyszności
Składniki:
Spód szpinakowy
180 g szpinak
1/3 szkl. olej
2 szt. jajka
60 g cukier
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
1,5 szkl. mąka
Serowa wartswa
150 ml. wrzątek
450 ml śmietanka
4 łyżki cukier puder
300 g mascarpone
1 szt. galaretka krystaliczna
Galaretka truskawkowa
2 opakowania galaretka truskawkowa
600 ml wrzątek
Sposób przygotowania:
1. W blenderze połącz ze sobą szpinak i olej.
2. W dużej misce połącz jajka i cukier.
3. Następnie dodaj szpinakową mieszankę, proszek do pieczenia oraz mąkę. Przelej mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
4. W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu zmiksuj: śmietankę, cukier puder, mascarpone i...
5. ...ostudzoną galaretkę krystaliczną rozpuszczoną we wrzątku. Przelej masę na biszkopt i wstaw do lodówki na 2 godziny.
6. Na wierzchu dodaj świeże borówki i zalej gęstniejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia.