PrzepisWielkanocSchab gotuję tylko 10 minut. To najbardziej soczysta i aromatyczna wędlina na Wielkanoc

Schab gotuję tylko 10 minut. To najbardziej soczysta i aromatyczna wędlina na Wielkanoc

Pokrojone wędliny na półmisku przyozdobione sałatą
Pokrojone wędliny na półmisku przyozdobione sałatą
Źródło zdjęć: © freepik | Baliuk Oleg

19.03.2024 11:35, aktual.: 23.05.2024 08:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Święta Wielkanocne to czas, który wielu z nas spędza rodzinnie przy suto zastawionych stołach. Główną rolę grają wówczas żurek, jajka, sałatki, ale nie może zabraknąć też przepysznych i aromatycznych wędlin. Bez cienia wątpliwości najlepszym wyborem będą mięsa przygotowane samodzielnie. Przeszedł cię dreszcz przerażenia? Nie musisz się obawiać, wbrew pozorom jest to naprawdę proste. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy i ciesz się smakiem domowych wyrobów.

Domowe wędliny, które przygotujesz bez trudu

Jeśli wydaje ci się, że przygotowywanie domowych wędlin wymaga dużego nakładu pracy i jest skomplikowanym procesem, teraz przekonasz się, że wcale tak nie jest. Nie musisz się tego obawiać i gwarantujemy, że będziesz bardziej zadowolony z własnych wyrobów niż z tych zakupionych w sklepie. Te domowe wędliny zrobią prawdziwą furorę na wielkanocnym stole. Uwierz na słowo, że twoi goście będą nimi zachwyceni i każdy będzie prosił o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab gotowany 10 minut

Ta receptura jest idealna dla osób, które lubią delektować się smacznym jedzeniem, ale niekoniecznie przepadają za długimi godzinami w kuchni. Choć cały proces przygotowania tego schabu trwa dość długo, to nakład pracy jest naprawdę minimalny. W dodatku całość gotuje się jedynie 10 minut.

Składniki: 

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2,5 l wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oregano,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki tymianku,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 80 g soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zalewy. Wybierz większy garnek, aby wszystkie składniki bez problemu się zmieściły. Wlej do niego zimną wodę, następnie dodaj przyprawy wraz z rozgniecionym czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W osobnej miseczce połącz majonez i musztardę, po czym również dodaj do zalewy. Gdy już wszystko będzie gotowe, całość doprowadź do wrzenia.
  3. Przygotowany wcześniej schab włóż do garnka i przykryj pokrywką. Gotuj 5 minut.
  4. Po tym czasie wyłącz gaz i odstaw mięso, aż całkowicie wystygnie.
  5. Gdy tak się stanie, znów doprowadź wodę do wrzenia i gotuj schab przez kolejne 5 minut.
  6. Całość odstaw po raz kolejny do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie wędlina jest gotowa.
Aromatyczna domowa wędlina
Aromatyczna domowa wędlina© freepik.pl | valeria_aksakova

Schab pieczony w rękawie. Niesamowicie soczysty

Jeśli obawiasz się przygotowywania wędlin w piekarniku ze względu na ewentualność, że mogą być zbyt suche, od dziś już nie musisz. Schab z tego przepisu wychodzi miękki, aromatyczny, a przede wszystkim niesamowicie soczysty. Jest wprost idealny do tego, aby przygotować go na wielkanocny stół. Wszyscy goście będą patrzeć z podziwem i zajadać się ze smakiem.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od umycia i osuszenia schabu za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.
  2. Następnie przygotuj marynatę. Wszystkie składniki połącz w niewielkiej miseczce. Gdy skończysz, nasmaruj dokładnie cały schab. 
  3. Mięso włóż do rękawa i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  4. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 175 st. C.
  5. Schab wyjmij z rękawa i obsmaż cały kawałek z każdej strony na rumiany kolor. Gdy skończysz, włóż schab do czystego rękawa do pieczenia i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 80 minut.
  6. Po upieczeniu mięso powinno zostać w rękawie do całkowitego wystygnięcia. Właśnie to sprawi, że będzie miękkie, aromatyczne, a przede wszystkim soczyste.
Domowa wędlina przyozdobiona rukolą
Domowa wędlina przyozdobiona rukolą© freepik.pl | timolina

Aromatyczna polędwiczka z piekarnika

Polędwiczka w takim wydaniu smakuje wybornie i uwierz na słowo — jest w stanie zastąpić najlepszą szynkę na wielkanocnym stole. W dodatku przygotowanie jej jest naprawdę dziecinnie proste.

Składniki:

  • 700 g polędwiczki wieprzowej,
  • 1 litr wody,
  • 1,5 łyżki soli peklowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4-5 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę rozpocznij od przygotowania zalewy. Wodę wlej do garnka. Następnie wrzuć do niej ziele angielskie, liść laurowy, a także czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz sól peklową, suszony majeranek, kminek, kolorowy pieprz i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Do naczynia żaroodpornego przełóż oczyszczoną polędwiczkę i zalej ją przygotowaną wcześniej zalewą. Przykryj pokrywką, a następnie odłóż do lodówki na 48 godzin.
  3. Po tym czasie na desce do krojenia rozsyp: słodką paprykę, suszony czosnek, a także kmin rzymski i pieprz. Wyjętą z zalewy polędwiczkę obtocz dokładnie w przyprawach. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
  4. Tak przygotowane mięso włóż do czystego naczynia żaroodpornego, po czym do rozgrzanego piekarnika na 60 minut.
  5. Pamiętaj, że polędwiczka powinna zostać w naczyniu żaroodpornym do ostygnięcia, wtedy zachowa soczystość.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl