Schab gotuję tylko 10 minut. To najbardziej soczysta i aromatyczna wędlina na Wielkanoc
Święta Wielkanocne to czas, który wielu z nas spędza rodzinnie przy suto zastawionych stołach. Główną rolę grają wówczas żurek, jajka, sałatki, ale nie może zabraknąć też przepysznych i aromatycznych wędlin. Bez cienia wątpliwości najlepszym wyborem będą mięsa przygotowane samodzielnie. Przeszedł cię dreszcz przerażenia? Nie musisz się obawiać, wbrew pozorom jest to naprawdę proste. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy i ciesz się smakiem domowych wyrobów.
19.03.2024 | aktual.: 23.05.2024 08:16
Domowe wędliny, które przygotujesz bez trudu
Jeśli wydaje ci się, że przygotowywanie domowych wędlin wymaga dużego nakładu pracy i jest skomplikowanym procesem, teraz przekonasz się, że wcale tak nie jest. Nie musisz się tego obawiać i gwarantujemy, że będziesz bardziej zadowolony z własnych wyrobów niż z tych zakupionych w sklepie. Te domowe wędliny zrobią prawdziwą furorę na wielkanocnym stole. Uwierz na słowo, że twoi goście będą nimi zachwyceni i każdy będzie prosił o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab gotowany 10 minut
Ta receptura jest idealna dla osób, które lubią delektować się smacznym jedzeniem, ale niekoniecznie przepadają za długimi godzinami w kuchni. Choć cały proces przygotowania tego schabu trwa dość długo, to nakład pracy jest naprawdę minimalny. W dodatku całość gotuje się jedynie 10 minut.
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego,
- 2,5 l wody,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oregano,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 łyżki tymianku,
- ½ łyżeczki kolendry,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- 5 liści laurowych,
- 3 łyżki musztardy,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki cukru,
- 80 g soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania zalewy. Wybierz większy garnek, aby wszystkie składniki bez problemu się zmieściły. Wlej do niego zimną wodę, następnie dodaj przyprawy wraz z rozgniecionym czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
- W osobnej miseczce połącz majonez i musztardę, po czym również dodaj do zalewy. Gdy już wszystko będzie gotowe, całość doprowadź do wrzenia.
- Przygotowany wcześniej schab włóż do garnka i przykryj pokrywką. Gotuj 5 minut.
- Po tym czasie wyłącz gaz i odstaw mięso, aż całkowicie wystygnie.
- Gdy tak się stanie, znów doprowadź wodę do wrzenia i gotuj schab przez kolejne 5 minut.
- Całość odstaw po raz kolejny do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie wędlina jest gotowa.
Schab pieczony w rękawie. Niesamowicie soczysty
Jeśli obawiasz się przygotowywania wędlin w piekarniku ze względu na ewentualność, że mogą być zbyt suche, od dziś już nie musisz. Schab z tego przepisu wychodzi miękki, aromatyczny, a przede wszystkim niesamowicie soczysty. Jest wprost idealny do tego, aby przygotować go na wielkanocny stół. Wszyscy goście będą patrzeć z podziwem i zajadać się ze smakiem.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 3 łyżki majeranku,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od umycia i osuszenia schabu za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.
- Następnie przygotuj marynatę. Wszystkie składniki połącz w niewielkiej miseczce. Gdy skończysz, nasmaruj dokładnie cały schab.
- Mięso włóż do rękawa i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 175 st. C.
- Schab wyjmij z rękawa i obsmaż cały kawałek z każdej strony na rumiany kolor. Gdy skończysz, włóż schab do czystego rękawa do pieczenia i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 80 minut.
- Po upieczeniu mięso powinno zostać w rękawie do całkowitego wystygnięcia. Właśnie to sprawi, że będzie miękkie, aromatyczne, a przede wszystkim soczyste.
Aromatyczna polędwiczka z piekarnika
Polędwiczka w takim wydaniu smakuje wybornie i uwierz na słowo — jest w stanie zastąpić najlepszą szynkę na wielkanocnym stole. W dodatku przygotowanie jej jest naprawdę dziecinnie proste.
Składniki:
- 700 g polędwiczki wieprzowej,
- 1 litr wody,
- 1,5 łyżki soli peklowej,
- 3 ząbki czosnku,
- 4-5 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego.
Sposób przygotowania:
- Pracę rozpocznij od przygotowania zalewy. Wodę wlej do garnka. Następnie wrzuć do niej ziele angielskie, liść laurowy, a także czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz sól peklową, suszony majeranek, kminek, kolorowy pieprz i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż oczyszczoną polędwiczkę i zalej ją przygotowaną wcześniej zalewą. Przykryj pokrywką, a następnie odłóż do lodówki na 48 godzin.
- Po tym czasie na desce do krojenia rozsyp: słodką paprykę, suszony czosnek, a także kmin rzymski i pieprz. Wyjętą z zalewy polędwiczkę obtocz dokładnie w przyprawach. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
- Tak przygotowane mięso włóż do czystego naczynia żaroodpornego, po czym do rozgrzanego piekarnika na 60 minut.
- Pamiętaj, że polędwiczka powinna zostać w naczyniu żaroodpornym do ostygnięcia, wtedy zachowa soczystość.