PrzepisWielkanocMoja pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od kilku lat

Moja pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od kilku lat

Świąteczny przysmak znika jako pierwszy ze stołu
Świąteczny przysmak znika jako pierwszy ze stołu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
14.03.2024 11:03, aktualizacja: 17.03.2024 09:09

Chcesz zachwycić swoich bliskich genialnym przepisem w świątecznym wydaniu? Postaw na kultową pieczeń z jajkiem, a na pewno nie pożałujesz.

Wielkanocne menu pełne jest smacznych potraw, na które czekamy cały rok. Bo jakoś wyjątkowo smakują właśnie w tym okresie. Nie inaczej jest z domowej roboty pieczenią rzymską, która skrywa w sobie wielkanocny akcent. Mowa tu oczywiście o jajku ugotowanym na twardo, które nie dość, że fajnie się prezentuje w takim wydaniu, to jeszcze genialnie smakuje.

I jeśli uważasz, że przepis na pieczeń wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej, albo jest mega skomplikowany, od razu cię uspokajam. Z naszą instrukcją zrobisz ją w perfekcyjny sposób już za pierwszym razem. Sprawdzona receptura jest po prostu niezawodna, dlatego też spektakularny sukces masz zapewniony już na samym starcie. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa pieczeń rzymska z jajkiem to gotowa receptura na udane święta wielkanocne

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 surowe jajko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki musztardy + do posmarowania,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 łyżki suszonego majeranku + do posypania,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 6 plastrów boczku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zmielenia łopatki wieprzowej w maszynce do mięsa. 

Najpierw przygotowuję mięso
Najpierw przygotowuję mięso© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam na złocisty kolor obrane i drobno posiekane cebule oraz ząbki czosnku

Następnie podsmażam czosnek i cebule
Następnie podsmażam czosnek i cebule© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mieszankę z patelni przekładam do zmielonego mięsa. Jako kolejne składniki dodaję: suszony majeranek, sól, pieprz, tarty chrzan, surowe jajko oraz musztardę. 

Również w mięsnej mieszance nie zabraknie jajecznego akcentu
Również w mięsnej mieszance nie zabraknie jajecznego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Składniki dokładnie wyrabiam rękoma, aby dobrze się połączyły. Następnie część mieszanki przekładam do formy do pieczenia. 

I pierwsza warstwa już jest
I pierwsza warstwa już jest© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na mięsnej warstwie układam pionowy rząd z 4 jajek ugotowanych na twardo, po czym przykrywam go kolejną warstwą mięsa z dodatkami. 

Czas na jajeczną wkładkę
Czas na jajeczną wkładkę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na wierzchu całej konstrukcji przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam musztardę. Dodatkowo tworzę plecionkę przez całą długość z plastrów boczku. Na koniec przyszłą pieczeń posypuję suszonym majerankiem

Pieczeń rzymska wymaga jeszcze wizyty w piekarniku
Pieczeń rzymska wymaga jeszcze wizyty w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Pieczeń w takim wydaniu trafia na godzinę do piekarnika. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także