Moja pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od kilku lat

Chcesz zachwycić swoich bliskich genialnym przepisem w świątecznym wydaniu? Postaw na kultową pieczeń z jajkiem, a na pewno nie pożałujesz.

Świąteczny przysmak znika jako pierwszy ze stołuŚwiąteczny przysmak znika jako pierwszy ze stołu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wielkanocne menu pełne jest smacznych potraw, na które czekamy cały rok. Bo jakoś wyjątkowo smakują właśnie w tym okresie. Nie inaczej jest z domowej roboty pieczenią rzymską, która skrywa w sobie wielkanocny akcent. Mowa tu oczywiście o jajku ugotowanym na twardo, które nie dość, że fajnie się prezentuje w takim wydaniu, to jeszcze genialnie smakuje.

I jeśli uważasz, że przepis na pieczeń wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej, albo jest mega skomplikowany, od razu cię uspokajam. Z naszą instrukcją zrobisz ją w perfekcyjny sposób już za pierwszym razem. Sprawdzona receptura jest po prostu niezawodna, dlatego też spektakularny sukces masz zapewniony już na samym starcie. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Domowa pieczeń rzymska z jajkiem to gotowa receptura na udane święta wielkanocne

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 surowe jajko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki musztardy + do posmarowania,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 łyżki suszonego majeranku + do posypania,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 6 plastrów boczku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zmielenia łopatki wieprzowej w maszynce do mięsa. 

Najpierw przygotowuję mięso
Najpierw przygotowuję mięso © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam na złocisty kolor obrane i drobno posiekane cebule oraz ząbki czosnku

Następnie podsmażam czosnek i cebule
Następnie podsmażam czosnek i cebule © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mieszankę z patelni przekładam do zmielonego mięsa. Jako kolejne składniki dodaję: suszony majeranek, sól, pieprz, tarty chrzan, surowe jajko oraz musztardę. 

Również w mięsnej mieszance nie zabraknie jajecznego akcentu
Również w mięsnej mieszance nie zabraknie jajecznego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Składniki dokładnie wyrabiam rękoma, aby dobrze się połączyły. Następnie część mieszanki przekładam do formy do pieczenia. 

I pierwsza warstwa już jest
I pierwsza warstwa już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na mięsnej warstwie układam pionowy rząd z 4 jajek ugotowanych na twardo, po czym przykrywam go kolejną warstwą mięsa z dodatkami. 

Czas na jajeczną wkładkę
Czas na jajeczną wkładkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na wierzchu całej konstrukcji przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam musztardę. Dodatkowo tworzę plecionkę przez całą długość z plastrów boczku. Na koniec przyszłą pieczeń posypuję suszonym majerankiem

Pieczeń rzymska wymaga jeszcze wizyty w piekarniku
Pieczeń rzymska wymaga jeszcze wizyty w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Pieczeń w takim wydaniu trafia na godzinę do piekarnika. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej