Moja pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od kilku lat
Chcesz zachwycić swoich bliskich genialnym przepisem w świątecznym wydaniu? Postaw na kultową pieczeń z jajkiem, a na pewno nie pożałujesz.
14.03.2024 | aktual.: 17.03.2024 09:09
Wielkanocne menu pełne jest smacznych potraw, na które czekamy cały rok. Bo jakoś wyjątkowo smakują właśnie w tym okresie. Nie inaczej jest z domowej roboty pieczenią rzymską, która skrywa w sobie wielkanocny akcent. Mowa tu oczywiście o jajku ugotowanym na twardo, które nie dość, że fajnie się prezentuje w takim wydaniu, to jeszcze genialnie smakuje.
I jeśli uważasz, że przepis na pieczeń wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej, albo jest mega skomplikowany, od razu cię uspokajam. Z naszą instrukcją zrobisz ją w perfekcyjny sposób już za pierwszym razem. Sprawdzona receptura jest po prostu niezawodna, dlatego też spektakularny sukces masz zapewniony już na samym starcie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa pieczeń rzymska z jajkiem to gotowa receptura na udane święta wielkanocne
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 2 cebule,
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 surowe jajko,
- 4 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżki musztardy + do posmarowania,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 2 łyżki suszonego majeranku + do posypania,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 6 plastrów boczku,
- 4 jajka ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zmielenia łopatki wieprzowej w maszynce do mięsa.
Krok 2. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam na złocisty kolor obrane i drobno posiekane cebule oraz ząbki czosnku.
Krok 3. Mieszankę z patelni przekładam do zmielonego mięsa. Jako kolejne składniki dodaję: suszony majeranek, sól, pieprz, tarty chrzan, surowe jajko oraz musztardę.
Krok 4. Składniki dokładnie wyrabiam rękoma, aby dobrze się połączyły. Następnie część mieszanki przekładam do formy do pieczenia.
Krok 5. Na mięsnej warstwie układam pionowy rząd z 4 jajek ugotowanych na twardo, po czym przykrywam go kolejną warstwą mięsa z dodatkami.
Krok 6. Na wierzchu całej konstrukcji przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam musztardę. Dodatkowo tworzę plecionkę przez całą długość z plastrów boczku. Na koniec przyszłą pieczeń posypuję suszonym majerankiem.
Krok 7. Pieczeń w takim wydaniu trafia na godzinę do piekarnika. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!