Na świątecznym stole co roku króluje schab z pysznymi dodatkami. Moi bliscy są nim zachwyceni
12.03.2024 10:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W wielkanocnym menu nie może zabraknąć pysznego schabu w pieczonej wersji. Z tym przepisem zrobisz go w niesamowitym wydaniu. Wszyscy będą pod wielkim wrażeniem.
Już za kilkanaście dni zasiądziemy do wielkanocnej uczty wraz z całą rodziną. Na suto zastawionych stołach nie zabraknie świątecznego żurku na domowym zakwasie, sałatki jarzynowej czy faszerowanych jajek. W tym wyjątkowym okresie przydatne okażą się również przepisy na pyszne obiady. I tak się składa, że mam coś, co na pewno cię zainteresuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Już za moment dowiesz się, jak w ciekawy i oryginalny sposób upiec schab, by nie tylko był prawdziwą ucztą dla podniebienia, ale i cieszył oko. W pieczonym mięsie znajdziesz suszone owoce, które w połączeniu z aromatyczną marynatą i boczkiem tworzą idealną całość. Do tego pysznemu daniu będzie towarzyszył domowy sos z chrzanowym akcentem. Lepiej być nie może.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Przepyszny schab z suszonymi owocami prosto z piekarnika ma w sobie to "coś". Z nim święta na pewno będą udane
Składniki:
Schab:
- 800 g schabu wieprzowego,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 10 plastrów boczku wędzonego.
Nadzienie:
- 60 g suszonych moreli,
- 60 g suszonej żurawiny,
- 100 ml białego wina.
Pozostałe składniki:
- 50 g masła,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- 1 główka czosnku,
- 100 ml białego wina,
- 80 g tartego chrzanu,
- 125 ml śmietanki 18 proc.,
- 300 ml wody,
- 2 łyżki mąki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania nadzienia. W tym celu do jednej miski wrzucam morele oraz żurawinę w suszonej wersji. Następnie zalewam je białym winem i odstawiam na 20 minut.
Krok 2. Przechodzę do przygotowania schabu. Najpierw oczyszczam i osuszam mięso. Następnie w centralnej części robię małą kieszeń przez całą długość schabu. To jednak nie koniec pracy, bo mięso następnie posypuję suszonym czosnkiem, suszonym majerankiem, solą oraz pieprzem. Nie zapominam również o dodaniu oleju.
Powstałą mieszankę przypraw rozprowadzam dokładnie na całym mięsie.
Krok 3. W schabie umieszczam wcześniej przygotowane owoce, po czym wstawiam mięso do lodówki.
Krok 4. Na desce do krojenia układam w pionie w równych odstępach kilka kawałków sznurka wędliniarskiego. Następnie w centralnej części kładę plastry boczku. Tym razem robię to w poziomie.
Krok 5. Bezpośrednio na boczku umieszczam wcześniej przygotowany schab i dodatkowo obkładam go kolejnymi plastrami boczku. Na koniec związuję końcówki sznurków dookoła mięsa, zabezpieczając całość.
Krok 6. Przygotowane w ten sposób mięso obsmażam z każdej strony w garnku, który może potem trafić do piekarnika. Do kuchennego gadżetu dodaję też świeże gałązki rozmarynu i tymianku oraz ząbki czosnku.
Krok 7. Po kilku minutach do garnka wlewam białe wino, po czym szczelnie go przykrywam i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 8. Po upieczeniu wyjmuję schab z garnka. Zaś na bazie powstałej mieszanki robię domowy sos. W tym celu do garnka dodaję tarty chrzan oraz śmietankę. Jako ostatni element do środka trafia mieszanka wody i mąki. I to wszystko, sos jest już gotowy.
Krok 9. Upieczony schab dzielę na mniejsze części i serwuję z kremowym sosem. Pasują do niego wszystkie dodatki, więc przepis szybko się nie znudzi. Smacznego!