Na świątecznym stole co roku króluje schab z pysznymi dodatkami. Moi bliscy są nim zachwyceni

W wielkanocnym menu nie może zabraknąć pysznego schabu w pieczonej wersji. Z tym przepisem zrobisz go w niesamowitym wydaniu. Wszyscy będą pod wielkim wrażeniem.

Schab w takim wydaniu stanie się hitem w każdym domuSchab w takim wydaniu stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Już za kilkanaście dni zasiądziemy do wielkanocnej uczty wraz z całą rodziną. Na suto zastawionych stołach nie zabraknie świątecznego żurku na domowym zakwasie, sałatki jarzynowej czy faszerowanych jajek. W tym wyjątkowym okresie przydatne okażą się również przepisy na pyszne obiady. I tak się składa, że mam coś, co na pewno cię zainteresuje. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Już za moment dowiesz się, jak w ciekawy i oryginalny sposób upiec schab, by nie tylko był prawdziwą ucztą dla podniebienia, ale i cieszył oko. W pieczonym mięsie znajdziesz suszone owoce, które w połączeniu z aromatyczną marynatą i boczkiem tworzą idealną całość. Do tego pysznemu daniu będzie towarzyszył domowy sos z chrzanowym akcentem. Lepiej być nie może.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Przepyszny schab z suszonymi owocami prosto z piekarnika ma w sobie to "coś". Z nim święta na pewno będą udane

Składniki:

Schab:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 10 plastrów boczku wędzonego. 

Nadzienie: 

  • 60 g suszonych moreli,
  • 60 g suszonej żurawiny,
  • 100 ml białego wina.

Pozostałe składniki:

  • 50 g masła,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 główka czosnku,
  • 100 ml białego wina,
  • 80 g tartego chrzanu,
  • 125 ml śmietanki 18 proc.,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżki mąki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania nadzienia. W tym celu do jednej miski wrzucam morele oraz żurawinę w suszonej wersji. Następnie zalewam je białym winem i odstawiam na 20 minut

Do schabu trafią suszone owoce
Do schabu trafią suszone owoce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Przechodzę do przygotowania schabu. Najpierw oczyszczam i osuszam mięso. Następnie w centralnej części robię małą kieszeń przez całą długość schabu. To jednak nie koniec pracy, bo mięso następnie posypuję suszonym czosnkiem, suszonym majerankiem, solą oraz pieprzem. Nie zapominam również o dodaniu oleju

Mięso polewam olejem i posypuję przyprawami
Mięso polewam olejem i posypuję przyprawami © Licencjodawca | Pyszności

Powstałą mieszankę przypraw rozprowadzam dokładnie na całym mięsie. 

Krok 3.schabie umieszczam wcześniej przygotowane owoce, po czym wstawiam mięso do lodówki. 

Schab w takim wydaniu trafia na chwilę do piekarnika
Schab w takim wydaniu trafia na chwilę do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na desce do krojenia układam w pionie w równych odstępach kilka kawałków sznurka wędliniarskiego. Następnie w centralnej części kładę plastry boczku. Tym razem robię to w poziomie. 

W przepisie nie zabraknie również boczku
W przepisie nie zabraknie również boczku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Bezpośrednio na boczku umieszczam wcześniej przygotowany schab i dodatkowo obkładam go kolejnymi plastrami boczku. Na koniec związuję końcówki sznurków dookoła mięsa, zabezpieczając całość

Zanim schab trafi do piekarnika, dobrze go zabezpieczam
Zanim schab trafi do piekarnika, dobrze go zabezpieczam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przygotowane w ten sposób mięso obsmażam z każdej strony w garnku, który może potem trafić do piekarnika. Do kuchennego gadżetu dodaję też świeże gałązki rozmarynutymianku oraz ząbki czosnku

Podsmażam schab z każdej strony
Podsmażam schab z każdej strony © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Po kilku minutach do garnka wlewam białe wino, po czym szczelnie go przykrywam i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza

Przed włożeniem mięsa do piekarnika do garnka wlewam białe wino
Przed włożeniem mięsa do piekarnika do garnka wlewam białe wino © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Po upieczeniu wyjmuję schab z garnka. Zaś na bazie powstałej mieszanki robię domowy sos. W tym celu do garnka dodaję tarty chrzan oraz śmietankę. Jako ostatni element do środka trafia mieszanka wody i mąki. I to wszystko, sos jest już gotowy. 

Na koniec przygotowuję sos
Na koniec przygotowuję sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Upieczony schab dzielę na mniejsze części i serwuję z kremowym sosem. Pasują do niego wszystkie dodatki, więc przepis szybko się nie znudzi. Smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej