Babcia zawsze robiła taki na Wielkanoc. Pyszny, kremowy i delikatny
Chcesz zaskoczyć bliskich na święta wielkanocne? Przygotuj tradycyjny pasztet wielkanocny, a gwarantujemy, że każdy będzie zachwycony jego wyjątkowym smakiem. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku, aby na stole wielkanocnym znalazł się jeden z ulubionych przysmaków.
26.03.2023 | aktual.: 08.03.2024 09:46
Czym jest pasztet na Wielkanoc?
Pasztet wielkanocny to tradycyjne danie serwowane podczas świąt wielkanocnych w Polsce i innych krajach europejskich. Jest to mięsny wyrób, który przyrządza się z mielonego mięsa, wędzonego boczku, jajek i przypraw. W zależności od regionu i upodobań kucharza, do pasztetu można dodawać również warzywa, grzyby, orzechy lub suszone owoce.
Pasztet zazwyczaj przygotowuje się w formie, którą wypełnia się farszem i piecze w piekarniku. Po upieczeniu pasztet kroimy w plastry i podajemy na zimno, często z dodatkiem chrzanu, musztardy lub marynowanych warzyw.
Przepis na tradycyjny pasztet wielkanocny
Składniki:
- 500g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowe z dodatkiem cielęcego lub drobiowego)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 100g wędzonego boczku
Sposób przygotowania:
Jak przygotować pasztet wielkanocny? Cebulę i czosnek należy posiekać i zeszklić na maśle, a następnie mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, bułkę tartą, mleko, jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić w plasterki, a w międzyczasie boczek pokroić w cienkie plasterki.
Do formy na pasztet wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę mięsnego farszu, na wierzch ułożyć plastry jajek i boczku, a następnie przykryć drugą połową farszu.
Wierzch pasztetu równomiernie posypać posiekaną natką pietruszki, tak aby przykryła całość.
Formę z pasztetem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50-60 minut, aż pasztet będzie dobrze zarumieniony i wypieczony.
Po upieczeniu pasztet odstawić na 15-20 minut, aby przestygł, a następnie pokroić w plastry i podawać.
Smacznego!