PrzepisDania mięsneGenialny sposób na schab. Mięso wyjdzie miękkie i pyszne

Genialny sposób na schab. Mięso wyjdzie miękkie i pyszne

Zapomnij o wysuszonym na wiór schabie. Przygotuj mięso według poniższego przepisu, a zakochasz się od pierwszego kęsa.

Poznaj patent na genialny schab
Poznaj patent na genialny schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu z nas niedzielny obiad to jedna z nielicznych okazji w ciągu tygodnia, kiedy możemy w spokoju zasiąść do stołu z najbliższymi. Jest to moment, który warto celebrować, podkreślając go odpowiednio dobranym posiłkiem. Wielu z nas może kojarzyć kuchnię domową, przygotowywaną przez nasze mamy czy babcie, z tradycyjnym rosołem i schabowym. Jednak warto od czasu do czasu przełamać rutynę i spróbować czegoś nowego. Doskonałym pomysłem na alternatywę dla tradycyjnego schabowego może być schab po dziekańsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka pistacjowa z polewą waniliową to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole

Genialny patent na schab. Już nigdy nie wyjdzie za suchy

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce to danie, które cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników tradycyjnej kuchni. Często jednak zapominamy, że soczyste, wieprzowe mięso, jeśli zostanie odpowiednio przygotowane i wzbogacone o dobrze skomponowane marynaty, również może zachwycać.

Schab po dziekańsku, który został zmacerowany w musztardzie, zyskuje głębi smaku i doskonale komponuje się z takimi dodatkami jak ziemniaki czy tradycyjne kluski. Ponadto musztarda fantastycznie sprawdza się jako składnik marynat, gdyż - ze względu na swoją kwasowość - zmiękcza mięso i sprawia, że staje się bardziej kruche i soczyste.

Schab
Schab© Pixabay

Schab po dziekańsku. Przepis

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki wody.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm, a następnie rozbij je lekko tłuczkiem.
  2. Jajko wymieszaj z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Następnie stopniowo przesiej do mieszaniny mąkę.
  3. Plastry schabu obtocz w tak przygotowanej marynacie (by przyległy do niej jak najdokładniej), a po tym ułóż je w naczyniu, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Na drugi dzień obsmaż schab na rozgrzanym oleju z obu stron, a następnie ułóż podsmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym, polej 2 łyżkami wody i przykryj.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie