PrzepisDania mięsneGenialny sposób na schab. Mięso wyjdzie miękkie i pyszne

Genialny sposób na schab. Mięso wyjdzie miękkie i pyszne

Poznaj patent na genialny schab
Poznaj patent na genialny schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.02.2024 17:11, aktual.: 07.03.2024 09:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapomnij o wysuszonym na wiór schabie. Przygotuj mięso według poniższego przepisu, a zakochasz się od pierwszego kęsa.

Dla wielu z nas niedzielny obiad to jedna z nielicznych okazji w ciągu tygodnia, kiedy możemy w spokoju zasiąść do stołu z najbliższymi. Jest to moment, który warto celebrować, podkreślając go odpowiednio dobranym posiłkiem. Wielu z nas może kojarzyć kuchnię domową, przygotowywaną przez nasze mamy czy babcie, z tradycyjnym rosołem i schabowym. Jednak warto od czasu do czasu przełamać rutynę i spróbować czegoś nowego. Doskonałym pomysłem na alternatywę dla tradycyjnego schabowego może być schab po dziekańsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny patent na schab. Już nigdy nie wyjdzie za suchy

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce to danie, które cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników tradycyjnej kuchni. Często jednak zapominamy, że soczyste, wieprzowe mięso, jeśli zostanie odpowiednio przygotowane i wzbogacone o dobrze skomponowane marynaty, również może zachwycać.

Schab po dziekańsku, który został zmacerowany w musztardzie, zyskuje głębi smaku i doskonale komponuje się z takimi dodatkami jak ziemniaki czy tradycyjne kluski. Ponadto musztarda fantastycznie sprawdza się jako składnik marynat, gdyż - ze względu na swoją kwasowość - zmiękcza mięso i sprawia, że staje się bardziej kruche i soczyste.

Schab
Schab© Pixabay

Schab po dziekańsku. Przepis

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki wody.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm, a następnie rozbij je lekko tłuczkiem.
  2. Jajko wymieszaj z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Następnie stopniowo przesiej do mieszaniny mąkę.
  3. Plastry schabu obtocz w tak przygotowanej marynacie (by przyległy do niej jak najdokładniej), a po tym ułóż je w naczyniu, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Na drugi dzień obsmaż schab na rozgrzanym oleju z obu stron, a następnie ułóż podsmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym, polej 2 łyżkami wody i przykryj.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl