Genialny sposób na schab. Mięso wyjdzie miękkie i pyszne
Zapomnij o wysuszonym na wiór schabie. Przygotuj mięso według poniższego przepisu, a zakochasz się od pierwszego kęsa.
Dla wielu z nas niedzielny obiad to jedna z nielicznych okazji w ciągu tygodnia, kiedy możemy w spokoju zasiąść do stołu z najbliższymi. Jest to moment, który warto celebrować, podkreślając go odpowiednio dobranym posiłkiem. Wielu z nas może kojarzyć kuchnię domową, przygotowywaną przez nasze mamy czy babcie, z tradycyjnym rosołem i schabowym. Jednak warto od czasu do czasu przełamać rutynę i spróbować czegoś nowego. Doskonałym pomysłem na alternatywę dla tradycyjnego schabowego może być schab po dziekańsku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka pistacjowa z polewą waniliową to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole
Genialny patent na schab. Już nigdy nie wyjdzie za suchy
Kotlety schabowe w chrupiącej panierce to danie, które cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników tradycyjnej kuchni. Często jednak zapominamy, że soczyste, wieprzowe mięso, jeśli zostanie odpowiednio przygotowane i wzbogacone o dobrze skomponowane marynaty, również może zachwycać.
Schab po dziekańsku, który został zmacerowany w musztardzie, zyskuje głębi smaku i doskonale komponuje się z takimi dodatkami jak ziemniaki czy tradycyjne kluski. Ponadto musztarda fantastycznie sprawdza się jako składnik marynat, gdyż - ze względu na swoją kwasowość - zmiękcza mięso i sprawia, że staje się bardziej kruche i soczyste.
Schab po dziekańsku. Przepis
Składniki:
- 500 g schabu,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki wody.
Przygotowanie:
- Schab pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm, a następnie rozbij je lekko tłuczkiem.
- Jajko wymieszaj z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Następnie stopniowo przesiej do mieszaniny mąkę.
- Plastry schabu obtocz w tak przygotowanej marynacie (by przyległy do niej jak najdokładniej), a po tym ułóż je w naczyniu, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Na drugi dzień obsmaż schab na rozgrzanym oleju z obu stron, a następnie ułóż podsmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym, polej 2 łyżkami wody i przykryj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 minut.