Już nie smażę kotletów mielonych. Układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam kremowym sosem

Kotlety mielone to klasyka gatunku, ale czasami staje się ona nudna i męcząca. Szukasz sposobu na pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego bez stania przy patelni? Zapiekane kotlety mielone w kremowym sosie to idealne rozwiązanie!

Już nie smażę kotletów mielonych. Układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam kremowym sosemJuż nie smażę kotletów mielonych. Układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam kremowym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Janna Danilova
Marcin Michałowski

Zapomnij o monotonnym smażeniu kotletów mielonych na patelni! Teraz czas na kulinarną rewolucję - zapiekane kotlety mielone w naczyniu żaroodpornym, zalane kremowym sosem. Ten szybki i prosty przepis odmieni twoje spojrzenie na tradycyjne dania mięsne. Odkryj, jak w zaledwie kilka minut przygotować wyjątkowe danie, które zachwyci twoich bliskich i ożywi smaki codzienności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Zapomnij o smażeniu kotletów mielonych. Pyszne danie z piekarnika

Zapiekane kotlety mielone z bułkami to idealna propozycja dla osób, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchni. Wystarczy kilka minut, aby przygotować mięsną masę, ułożyć ją na bułkach i zalać sosem. Reszta dzieje się już sama w piekarniku!

W tym przepisie bułki nie tylko stanowią bazę dla kotletów, ale również zastępują tradycyjne dodatki, takie jak ziemniaki czy ryż. Zapieczone w sosie bułki stają się pyszne i sycące, tworząc idealną całość z mięsnym nadzieniem.

Szybki i prosty przepis na zapiekane kotlety mielone

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 3-4 bułki,
  • 4 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej,
  • ulubione zioła,
  • duża garść tartej mozzarelli.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W miseczce wymieszaj jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
  2. W drugim naczyniu mięso mielone połącz z drobno posiekaną cebulką i wszystkimi przyprawami, a następnie dokładnie wyrób dłońmi.
  3. Bułki przekrój na pół i ułóż na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  4. Z mięsnej masy uformuj niewielkie kotlety i ułóż je na wierzchu każdej bułki.
  5. Całość zalej sosem jajecznym i posyp tartym serem.
  6. Zapiekane kotlety wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem zapiekanych kotletów mielonych, które będą prawdziwym przebojem każdego posiłku.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser