Zamiast do sałatki jarzynowej dodaj do ciasta na pierogi. Będą rozpływać się w ustach

Jesteś miłośnikiem domowych pierogów? Jeśli tak, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Już za moment dowiesz się, jak przygotować perfekcyjne ciasto na pierogi z niespodziewanym dodatkiem.

Ciasto na pierogi z nietypowym dodatkiem będzie jeszcze lepszeCiasto na pierogi z nietypowym dodatkiem będzie jeszcze lepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | f2014vad

Trudno wyobrazić sobie codzienne menu bez takich kultowych dań jak: schabowy z ziemniakami, rosół, gołąbki czy pierogi. To w końcu baza polskiej kuchni, którą znamy od dziecka.

A skoro już o takich przepisach mowa, to dziś chciałabym skupić się na konkretnej polskiej potrawie. Tak się składa, że ostatnio poznałam ciekawy patent, dzięki któremu przygotujesz idealnie ciasto na pierogi. Gwarantuję ci, że lepszego dotąd nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Sprytny patent cioci Basi

Jakiś czas temu wpadłam z niezapowiedzianą wizytą do mojej cioci Basi, która była akurat w trakcie robienia pierogów. Kiedy ja popijałam kawę, ciocia wzięła się za przygotowanie ciasta na pierogi. I nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie nietypowy składnik, jaki dodała do mieszanki.

Gdy zauważyłam, że moja ciocia do ciasta na pierogi dodaje trochę majonezu, początkowo zaniemówiłam. Nie wiedziałam, co się dzieje, ale postanowiłam poczekać na efekt końcowy. I faktycznie kiedy spróbowałam jej pierogów, wszystko stało się jasne. Jej ciasto było po prostu perfekcyjne i jak w końcu wyjaśniła mi krewna, to właśnie zasługa majonezu. Jak to w ogóle jest możliwe? Już tłumaczę.

Lepienie pierogów może być dużo prostsze
Lepienie pierogów może być dużo prostsze © Adobe Stock | glebchik

Dlaczego warto dodać trochę majonezu do ciasta na pierogi?

Doskonale wiem, że ciasto na pierogi w ogóle nie kojarzy się z majonezem. Taki dodatek dodajemy zazwyczaj do sałatki, a nie ciasta. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Wręcz przeciwnie, dodanie majonezu do ciasta na pierogi ma wiele zalet.

Majonez z pewnością ułatwi samą pracę z ciastem, a co za tym idzie, ulepienie pierogów będzie proste jak bułka z masłem. W tym przypadku majonez ma korzystny wpływ na konsystencję ciasta, przez co staje się ono idealnie gładkie, miękkie, elastyczne i jednolite. Wszystkie te czynniki wpływają też na smak samych pierogów, które z takim dodatkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Co więcej, dodanie niewielkiej ilości majonezu do ciasta, sprawi, że całe danie nabierze nowych i ciekawych walorów smakowych. Koniec więc z rozpadającym się ciastem, które trudno zlepić w pierogi. Nie będzie ono również mocno wysuszone. A wszystko to zasługa niepozornego majonezu. Wystarczy dodać do ciasta 1-2 łyżki produktu i po kłopocie. Twoje ciasto na pierogi będzie zachwycać formą i smakiem za każdym razem. 

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser