Zamiast do sałatki jarzynowej dodaj do ciasta na pierogi. Będą rozpływać się w ustach
Jesteś miłośnikiem domowych pierogów? Jeśli tak, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Już za moment dowiesz się, jak przygotować perfekcyjne ciasto na pierogi z niespodziewanym dodatkiem.
05.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 11:17
Trudno wyobrazić sobie codzienne menu bez takich kultowych dań jak: schabowy z ziemniakami, rosół, gołąbki czy pierogi. To w końcu baza polskiej kuchni, którą znamy od dziecka.
A skoro już o takich przepisach mowa, to dziś chciałabym skupić się na konkretnej polskiej potrawie. Tak się składa, że ostatnio poznałam ciekawy patent, dzięki któremu przygotujesz idealnie ciasto na pierogi. Gwarantuję ci, że lepszego dotąd nie jadłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprytny patent cioci Basi
Jakiś czas temu wpadłam z niezapowiedzianą wizytą do mojej cioci Basi, która była akurat w trakcie robienia pierogów. Kiedy ja popijałam kawę, ciocia wzięła się za przygotowanie ciasta na pierogi. I nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie nietypowy składnik, jaki dodała do mieszanki.
Gdy zauważyłam, że moja ciocia do ciasta na pierogi dodaje trochę majonezu, początkowo zaniemówiłam. Nie wiedziałam, co się dzieje, ale postanowiłam poczekać na efekt końcowy. I faktycznie kiedy spróbowałam jej pierogów, wszystko stało się jasne. Jej ciasto było po prostu perfekcyjne i jak w końcu wyjaśniła mi krewna, to właśnie zasługa majonezu. Jak to w ogóle jest możliwe? Już tłumaczę.
Dlaczego warto dodać trochę majonezu do ciasta na pierogi?
Doskonale wiem, że ciasto na pierogi w ogóle nie kojarzy się z majonezem. Taki dodatek dodajemy zazwyczaj do sałatki, a nie ciasta. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Wręcz przeciwnie, dodanie majonezu do ciasta na pierogi ma wiele zalet.
Majonez z pewnością ułatwi samą pracę z ciastem, a co za tym idzie, ulepienie pierogów będzie proste jak bułka z masłem. W tym przypadku majonez ma korzystny wpływ na konsystencję ciasta, przez co staje się ono idealnie gładkie, miękkie, elastyczne i jednolite. Wszystkie te czynniki wpływają też na smak samych pierogów, które z takim dodatkiem dosłownie rozpływają się w ustach.
Co więcej, dodanie niewielkiej ilości majonezu do ciasta, sprawi, że całe danie nabierze nowych i ciekawych walorów smakowych. Koniec więc z rozpadającym się ciastem, które trudno zlepić w pierogi. Nie będzie ono również mocno wysuszone. A wszystko to zasługa niepozornego majonezu. Wystarczy dodać do ciasta 1-2 łyżki produktu i po kłopocie. Twoje ciasto na pierogi będzie zachwycać formą i smakiem za każdym razem.