Jeśli będziesz piec pączki na tłusty czwartek, zwróć uwagę na mąkę. Ze zwykłej tortowej nie wyjdą dobre
Puszyste jak chmurka pączki to m.in. zasługa mąki, a konkretniej odpowiedniego typu produktu. Jaką wybrać? Tortową, luksusową, a może jeszcze inną? Podpowiadamy.
03.02.2024 19:01
Typ mąki oznacza zawartość substancji mineralnych w mące, czasem też określanych ilością popiołu w mące. Mąki o niższym typie, np. 450 są bielsze, delikatniejsze, doskonale nadają się do biszkoptów, delikatnych ciast, a przesiewana dobrze się napowietrza. Natomiast mąki wyższego typu zawierają więcej rozdrobnionej okrywy ziarna (otrąb). Dzięki temu są zdrowsze (m.in. zawierają więcej błonnika). Z mąki typu 650 najczęściej piecze się bułki, natomiast z tej 750 - chleby. Typy 1850 czy 2000 służą do wypieku chlebów razowych i grahama.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka mąka do pączków? Wybierz odpowiedni typ
Na jakiej więc mące zagnieść ciasto na pączki? Szkół jest wiele. Dla jednych idealna jest luksusowa mąka 550, kolejni uważają, że najlepsze pączki wychodzą z mąki typu 650. Jednak ten ostatni może sprawić, że pączki po usmażeniu będą odrobinę twardsze. Chcąc przygotować miękkie i delikatne pączki, warto sięgnąć po niższy typ - niekoniecznie mąkę tortową 450, a nawet tę o typie 405. Charakteryzuje ją lekkość i miałkość, a stworzone na jej bazie wypieki są puszyste i miękkie.
Korzystając z niskiego przemiału mąki, należy pamiętać, że przygotowane na jej bazie pączki mogą być za delikatne, a przez to nie będą trzymać swojego kształtu. Warto więc zadbać o dobre proporcje składników, by stworzyć pyszne, delikatne pączki.
Delikatne i puszyste pączki. Przepis
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typu 405 lub 450,
- 150 g cukru,
- 100 g masła,
- 100 g drożdży,
- 2 szklanki mleka,
- 1 całe jajko,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki wódki,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- olej lub smalec do smażenia,
- powidło do nadziania pączków.
Przygotowanie:
- Pokruszone drożdże połącz z łyżką mąki, cukru oraz 4 łyżkami ciepłego mleka. Dokładnie całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do kolejnej miski wbij całe jajko, dodaj sześć żółtek, pozostały cukier i szczyptę soli. Całość ubij na pianę.
- W międzyczasie rozpuść masło. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę, rozczyn oraz ciepłe mleko. Dokładnie całość wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto, dodając do niego roztopione masło.
- Kiedy ciasto zacznie kleić się do rąk, dodaj alkohol i wyrabiaj jeszcze przez kilka chwilGotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na blat lub stolnicę lekko podsypaną mąką.
- Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Szklanką wytnij kółka z ciasta, a następnie na każde kółko wyłóż porcję dżemu. Następnie zlep ciasto, tworząc kulkę.
- Gotowe pączki ułóż na stolnicy, ale nie jeden obok drugiego, zachowaj kilkucentymetrowe odległości. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Pączki smaż w dobrze rozgrzanym tłuszczu partiami z obu stron. Następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.