PoradyWyjdą złociste i pulchne. Tylko taki tłuszcz nadaje się do smażenia pączków

Wyjdą złociste i pulchne. Tylko taki tłuszcz nadaje się do smażenia pączków

Jakiego tłuszczu użyć do smażenia pączków?
Jakiego tłuszczu użyć do smażenia pączków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90
28.01.2024 11:03

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ceny pączków nie zachęcają do świętowania. Wielu z nas planuje przygotować je samodzielnie. Chcesz, żeby pączki wyszły tak dobre, jak te z cukierni? Podpowiadamy, jak to zrobić.

Tłusty Czwartek już za dwa tygodnie. To jedno z najbardziej lubianych świąt w roku. Tego dnia w cukierniach ustawiają się kilometrowe kolejki. Cukiernicy pracują dzień i noc, bez chwili wytchnienia. Niestety, czas tanich pączków bezpowrotnie minął. W cukierniach zapłacimy za nie od 4 do nawet 15 złotych. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się zrobić je samodzielnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobre pączki?

Pączki przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego. Mąkę pszenną miesza się z drożdżami, żółtkami, cukrem i odrobiną spirytusu, który sprawia, że w ciasto nie wsiąka tyle tłuszczu. Proporcje poszczególnych składników różnią się do siebie w zależności od przepisu. Najważniejszy jest jednak... czas. Ciasto drożdżowe co najmniej dwóch godzin, żeby wyrosnąć. Kiedy potroi swoją objętość, można zabrać się za formowanie pączków.

Niestety, to nie koniec czekania. Po uformowaniu bułeczki potrzebują co najmniej 40 minut, żeby podwoić swoją objętość. To bardzo ważne, bowiem niewyrośnięte bułeczki będą zwyczajnie niesmaczne. Pamiętaj, żeby nie pomijać alkoholu w przepisie. Dodaje się go naprawdę niewiele, zaledwie 2-3 łyżki. Dzięki temu pączki nie będą ociekały tłuszczem. Nie masz w domu spirytusu? Możesz podmienić go na whiskey lub wódkę.

Na czym smażyć pączki?

Kiedy bułeczki podwoją swoją objętość, można zabrać się za smażenie. Zastanawiasz się, jakiego tłuszczu użyć? Cukiernicy używają oleju rzepakowego, który ma najwyższą temperaturę dymienia, a przy tym jest neutralny w smaku.

Do usmażenia pączków potrzebujesz aż litra oleju. Rozgrzej go do 180 st. C., a kiedy olej osiągnie wskazaną temperaturę, zmniejsz grzanie. Przyda ci się termometr cukierniczy. Kupisz go w każdym sklepie z artykułami kuchennymi. Urządzenie kosztuje ok. 15 złotych i przyda ci się do wypieku ciast czy deserów.

Temperatura w trakcie smażenia powinna utrzymywać się na stałym poziomie. Pączki powinno smażyć się przez ok. 5 minut z każdej strony, aż staną się rumianie. Po usmażeniu połóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Po kilku minutach możesz zabrać się za nadziewanie pączków.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także