Pączki nadziewam mięsem i serwuję na obiad. Teściowa była w szoku

Chociaż pączki kojarzą się przede wszystkim ze słodką rozpustą, to w tym wydaniu świetnie sprawdzą się jako sycący obiad. Drożdżowe ciasto wypełnione mięsnym farszem brzmi nietypowo, ale w polskiej kuchni gości od wieków.

Pączki z mięsem - PysznościPączki z mięsem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Aninka Bongers-Sutherland
Ewa Malinowska

Tłusty Czwartek kojarzy się przede wszystkim ze słodkościami, ale przed długi czas to nie czekolada i dżem, królowały tego dnia. Ostatki świętowano na tłusto, z kiełbasą, boczkiem i skwarkami. Do XVI wieku to właśnie słone pączki nadziane tłuszczem królowały na stołach. Warto wrócić do tego przepisu i zaserwować pączki na obiad. Zaskoczone miny domowników gwarantowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawiają się na stole, nikt nie chce jeść nic innego

Pączki na słono

Kiedy oznajmiłam mojej rodzinie, że na obiad byli pączki, na początku myśleli, że żartuję. Drożdżowe ciasto nadziane mięsem zaserwowałam w towarzystwie prostej sałatki i okazało się, że był to naprawdę strzał w dziesiątkę. Świetnie sprawdzą się również jako zaskakująca, wytrawna przekąska na imprezę.

Nie tylko na słodko. Wytrawne pączki to hit sezonu
Nie tylko na słodko. Wytrawne pączki to hit sezonu © Adobe Stock

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 450 g wołowiny,
  • 1 duża cebula,
  • pół szklanki bulionu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2-3 kostki smalcu do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzewam, dodaję pokruszone drożdże oraz masło i dokładnie mieszam.
  2. Do miski dodaję mąkę, jajko, mleko z drożdżami oraz sól. Zagniatam jednolite, gładkie ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Wołowinę kroję w drobną kostkę (można użyć również mielonej).
  4. Na patelni podsmażam cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucam mięso, podlewam bulionem i doprawiam solą i pieprzem. Duszę, aż mięso będzie miękkie.
  5. Ciasto dzielę na porcje wielkości orzecha włoskiego i spłaszczam w dłoniach.
  6. Na środek wykładam farsz, zaklejam brzegi i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia pod ściereczką. Blat, na którym układam pączki, smaruję olejem, aby nie przykleiły się do powierzchni.
  7. W patelni lub głębokim garnku rozgrzewam smalec.
  8. Wrzucam pączki i smażę, aż będą zarumienione.
  9. Odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe pączki serwuję w towarzystwie ulubionej surówki lub sałatki. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości