PrzepisDania mięsnePączki nadziewam mięsem i serwuję na obiad. Teściowa była w szoku

Pączki nadziewam mięsem i serwuję na obiad. Teściowa była w szoku

Chociaż pączki kojarzą się przede wszystkim ze słodką rozpustą, to w tym wydaniu świetnie sprawdzą się jako sycący obiad. Drożdżowe ciasto wypełnione mięsnym farszem brzmi nietypowo, ale w polskiej kuchni gości od wieków.

Pączki z mięsem - Pyszności
Pączki z mięsem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Aninka Bongers-Sutherland

16.01.2024 14:09

Tłusty Czwartek kojarzy się przede wszystkim ze słodkościami, ale przed długi czas to nie czekolada i dżem, królowały tego dnia. Ostatki świętowano na tłusto, z kiełbasą, boczkiem i skwarkami. Do XVI wieku to właśnie słone pączki nadziane tłuszczem królowały na stołach. Warto wrócić do tego przepisu i zaserwować pączki na obiad. Zaskoczone miny domowników gwarantowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki na słono

Kiedy oznajmiłam mojej rodzinie, że na obiad byli pączki, na początku myśleli, że żartuję. Drożdżowe ciasto nadziane mięsem zaserwowałam w towarzystwie prostej sałatki i okazało się, że był to naprawdę strzał w dziesiątkę. Świetnie sprawdzą się również jako zaskakująca, wytrawna przekąska na imprezę.

Nie tylko na słodko. Wytrawne pączki to hit sezonu
Nie tylko na słodko. Wytrawne pączki to hit sezonu© Adobe Stock

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 450 g wołowiny,
  • 1 duża cebula,
  • pół szklanki bulionu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2-3 kostki smalcu do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzewam, dodaję pokruszone drożdże oraz masło i dokładnie mieszam.
  2. Do miski dodaję mąkę, jajko, mleko z drożdżami oraz sól. Zagniatam jednolite, gładkie ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Wołowinę kroję w drobną kostkę (można użyć również mielonej).
  4. Na patelni podsmażam cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucam mięso, podlewam bulionem i doprawiam solą i pieprzem. Duszę, aż mięso będzie miękkie.
  5. Ciasto dzielę na porcje wielkości orzecha włoskiego i spłaszczam w dłoniach.
  6. Na środek wykładam farsz, zaklejam brzegi i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia pod ściereczką. Blat, na którym układam pączki, smaruję olejem, aby nie przykleiły się do powierzchni.
  7. W patelni lub głębokim garnku rozgrzewam smalec.
  8. Wrzucam pączki i smażę, aż będą zarumienione.
  9. Odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe pączki serwuję w towarzystwie ulubionej surówki lub sałatki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie