Serowe oponki jak z najlepszej cukierni. Dodaj odrobinę do ciasta, a nie będą piły tłuszczu

Karnawał jest w pełnym rozkwicie, a do Tłustego Czwartku, dnia, w którym tradycyjnie spożywamy pączki, pozostało już tylko kilka tygodni. W związku z tym nie powinno nas dziwić, że coraz częściej w internecie pojawiają się różnego rodzaju przepisy na pączki czy faworki. Jeżeli jednak szukasz alternatywy dla tych tradycyjnych słodkości, mamy dla ciebie propozycję - oponki serowe. Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz je tak smakowite, jak te prosto z profesjonalnej cukierni!

Oponki seroweOponki serowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przepis ten jest nieco nietypowy, ponieważ proponuje przygotowanie "pijanych" pączków. Co to oznacza? Otóż do smażenia tych pączków dodawana jest wódka lub spirytus. Dzięki temu, ciasto nie pochłania zbyt dużej ilości tłuszczu. Ważnym elementem przepisu jest również użycie półtłustego twarogu. Jego konsystencja jest lżejsza od twarogu pełnotłustego, a jednocześnie łatwiej jest go formować niż chude twarogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Oponki serowe - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu w kostce,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 250 g gęstej śmietany,
  • 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • kieliszek wódki lub spirytusu,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji.
Oponki
Oponki © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Rozpocznij od zmielenia twarogu. Możesz to zrobić za pomocą praski do czosnku lub maszynki do mięsa. Zmielony twaróg przełóż do miski.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sodę, cukier waniliowy i mieszaj. Następnie do suchych składników dodaj zmielony twaróg, żółtka, śmietanę i energicznie zagnieć ciasto.
  3. Ciasto lekko oprósz mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj oponki.
  4. W dużym, szerokim garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i dodaj do niego kieliszek wódki lub spirytusu.
  5. Kiedy olej będzie bardzo gorący, wrzucaj partiami oponki i smaży je z obu stron na złoty kolor.


Po wyjęciu oponki udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Pamiętaj jednak, że oponki jak każde słodkości smażone na tłuszczu, mają mnóstwo kalorii. Dlatego, jeśli nie chcesz się dorobić oponki na brzuchu - lepiej ogranicz jedzenie oponek z sera.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej