PrzepisTłusty CzwartekSerowe oponki jak z najlepszej cukierni. Dodaj odrobinę do ciasta, a nie będą piły tłuszczu

Serowe oponki jak z najlepszej cukierni. Dodaj odrobinę do ciasta, a nie będą piły tłuszczu

Oponki serowe
Oponki serowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.01.2024 16:53, aktualizacja: 20.03.2024 10:26

Karnawał jest w pełnym rozkwicie, a do Tłustego Czwartku, dnia, w którym tradycyjnie spożywamy pączki, pozostało już tylko kilka tygodni. W związku z tym nie powinno nas dziwić, że coraz częściej w internecie pojawiają się różnego rodzaju przepisy na pączki czy faworki. Jeżeli jednak szukasz alternatywy dla tych tradycyjnych słodkości, mamy dla ciebie propozycję - oponki serowe. Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz je tak smakowite, jak te prosto z profesjonalnej cukierni!

Przepis ten jest nieco nietypowy, ponieważ proponuje przygotowanie "pijanych" pączków. Co to oznacza? Otóż do smażenia tych pączków dodawana jest wódka lub spirytus. Dzięki temu, ciasto nie pochłania zbyt dużej ilości tłuszczu. Ważnym elementem przepisu jest również użycie półtłustego twarogu. Jego konsystencja jest lżejsza od twarogu pełnotłustego, a jednocześnie łatwiej jest go formować niż chude twarogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oponki serowe - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu w kostce,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 250 g gęstej śmietany,
  • 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • kieliszek wódki lub spirytusu,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji.
Oponki
Oponki© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Rozpocznij od zmielenia twarogu. Możesz to zrobić za pomocą praski do czosnku lub maszynki do mięsa. Zmielony twaróg przełóż do miski.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sodę, cukier waniliowy i mieszaj. Następnie do suchych składników dodaj zmielony twaróg, żółtka, śmietanę i energicznie zagnieć ciasto.
  3. Ciasto lekko oprósz mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj oponki.
  4. W dużym, szerokim garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i dodaj do niego kieliszek wódki lub spirytusu.
  5. Kiedy olej będzie bardzo gorący, wrzucaj partiami oponki i smaży je z obu stron na złoty kolor.


Po wyjęciu oponki udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Pamiętaj jednak, że oponki jak każde słodkości smażone na tłuszczu, mają mnóstwo kalorii. Dlatego, jeśli nie chcesz się dorobić oponki na brzuchu - lepiej ogranicz jedzenie oponek z sera.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także