Tulumbę jadłem na urlopie w Turcji. Taka pyszna, że piekę co roku na tłusty czwartek

Tulumba to pyszne, chrupiące pączki z ciasta ptysiowego, oblane słodkim syropem. Te tradycyjne tureckie ciasteczka są idealnym deserem do czarnej kawy lub gorzkiej herbaty. Spróbowałem ich po raz pierwszy podczas wakacji w Turcji i od razu pokochałam ich smak. Teraz piekę je co roku na tłusty czwartek, aby przywołać miłe wspomnienia z wakacji.

Tulumba to rodzaj tureckiego pączkaTulumba to rodzaj tureckiego pączka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PRABHU
Marcin Michałowski

Tulumba to nie tylko pyszne ciasto, ale też piękna ozdoba stołu. Ich charakterystyczny kształt, przypominający muszelki, przyciąga wzrok i zachęca do spróbowania. Pączki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a słodki syrop nadaje im wyjątkowego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Tulumba to idealna propozycja na tłusty czwartek. Te pyszne pączki zaskoczą twoich gości i przyjaciół. Ich orientalny smak i aromat z pewnością przypadną im do gustu.

Tulumba — przepis na tureckie pączki:

Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 250 ml wody,
  • 80 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 1/4 łyżeczki soli

oraz

  • 300 ml oleju do smażenia.

Składniki na syrop:

  • 200 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 20 ml soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj 250 ml wody, dodaj 80 g masła. Gdy mieszanina wrze, wsyp 250 g mąki i sól. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż masa stanie się jednorodna. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonej masy dodaj po jednym jajku, ubijając całość mikserem. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej 300 ml oleju. Wyciskaj z rękawa cukierniczego 5-centymetrowe odcinki ciasta, odcinając je nożyczkami. Smaż pączki do lekkiego zrumienienia. Odsącz z oleju i przełóż na papierowy ręcznik.
  4. W osobnym garnku przygotuj syrop. Z 200 ml wody, cukru i soku z cytryny ugotuj syrop, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut.
  5. Zanurz smażone pączki w gorącym syropie i pozostaw na 10 minut, aby nasiąknęły słodyczą.
  6. Podawaj tulumbę do mocnej kawy po turecku lub z zieloną herbatą z miętą, ciesząc się wyjątkowym smakiem Turcji.

Tulumba to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Spróbuj tego przepisu i poczuj słodki smak orientu!

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie