Chorwacki przysmak. Spróbujesz raz, a zwykłe pączki pójdą w odstawkę

Polacy mają faworki, sernik i szarlotkę, a Chorwaci — fritule. Te przepyszne pączki to nasz plan na najbliższy karnawał, a rodzina już zaciera ręce na sobą myśl o tych smacznych wypiekach rodem z Zagrzebia. Serdecznie polecamy ten przepis: jest prosty, a efekt — doskonały!

Chorwackie pączki - mięciutkie i pyszneChorwackie pączki - mięciutkie i pyszne
Źródło zdjęć: © Canva | Happy Window

Chyba nawet w grudniu nie odczuwamy takiego podekscytowania kulinarnego jak to, które towarzyszy nam podczas oczekiwania na karnawał. A jednak zapusty oznaczają dla nas nie tylko możliwość nieetycznej wręcz rozkoszy jedzeniowej i kalorycznego folgowania, ale również szansę na poznanie nowych, ciekawych przepisów. Nie zawiedliśmy się i w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Już na sam widok frituli dostaliśmy kulinarnej gęsiej skórki. Nie potrzebowaliśmy wiele czasu na zastanowienia i już wiemy, że w ten tłusty czwartek chorwackie pączki odegrają najważniejszą rolę w naszych domach. Pierwsze próby już za nami i jesteśmy wprost zachwyceni. Fritule są niespotykanie miękkie, a brak konfitury czy innego nadzienia w niczym tu nie przeszkadza. Zobacz sam i daj się ponieść fantazji na zbliżający się tłusty czwartek!

Fritule, chorwackie pączki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 50 g rodzynek,
  • 10 g cukru,
  • 5 g cukru wanilinowego,
  • 5 g cynamonu,
  • 12 g proszku do pieczenia,
  • 5 ml wódki,
  • 10 g skórki z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 500 ml oleju rzepakowego.
Chorwackie pączki przygotowuje się m.in. z jogurtu
Chorwackie pączki przygotowuje się m.in. z jogurtu © Canva | RHJ

Sposób przygotowania:

  1. Proszek do pieczenia wraz z mąką przesiej. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Jajka utrzyj z dwoma rodzajami cukru, wymieszaj z jogurtem i jabłkiem. Dodaj też rodzynki, cynamon, skórkę z cytryny oraz wódkę — żeby pączki nie piły tłuszczu. Tak przygotowaną masę połącz w następnej kolejności z suchymi składnikami: mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Z ciasta na chorwackie pączki uformuj teraz w dłoniach niewielkie kulki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Fritule smaż do momentu, w którym staną się apetycznie złociste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości