Chorwacki przysmak. Spróbujesz raz, a zwykłe pączki pójdą w odstawkę

Polacy mają faworki, sernik i szarlotkę, a Chorwaci — fritule. Te przepyszne pączki to nasz plan na najbliższy karnawał, a rodzina już zaciera ręce na sobą myśl o tych smacznych wypiekach rodem z Zagrzebia. Serdecznie polecamy ten przepis: jest prosty, a efekt — doskonały!

Chorwackie pączki - mięciutkie i pyszneChorwackie pączki - mięciutkie i pyszne
Źródło zdjęć: © Canva | Happy Window
SKOMENTUJ

Chyba nawet w grudniu nie odczuwamy takiego podekscytowania kulinarnego jak to, które towarzyszy nam podczas oczekiwania na karnawał. A jednak zapusty oznaczają dla nas nie tylko możliwość nieetycznej wręcz rozkoszy jedzeniowej i kalorycznego folgowania, ale również szansę na poznanie nowych, ciekawych przepisów. Nie zawiedliśmy się i w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Już na sam widok frituli dostaliśmy kulinarnej gęsiej skórki. Nie potrzebowaliśmy wiele czasu na zastanowienia i już wiemy, że w ten tłusty czwartek chorwackie pączki odegrają najważniejszą rolę w naszych domach. Pierwsze próby już za nami i jesteśmy wprost zachwyceni. Fritule są niespotykanie miękkie, a brak konfitury czy innego nadzienia w niczym tu nie przeszkadza. Zobacz sam i daj się ponieść fantazji na zbliżający się tłusty czwartek!

Fritule, chorwackie pączki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 50 g rodzynek,
  • 10 g cukru,
  • 5 g cukru wanilinowego,
  • 5 g cynamonu,
  • 12 g proszku do pieczenia,
  • 5 ml wódki,
  • 10 g skórki z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 500 ml oleju rzepakowego.
Chorwackie pączki przygotowuje się m.in. z jogurtu
Chorwackie pączki przygotowuje się m.in. z jogurtu © Canva | RHJ

Sposób przygotowania:

  1. Proszek do pieczenia wraz z mąką przesiej. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Jajka utrzyj z dwoma rodzajami cukru, wymieszaj z jogurtem i jabłkiem. Dodaj też rodzynki, cynamon, skórkę z cytryny oraz wódkę — żeby pączki nie piły tłuszczu. Tak przygotowaną masę połącz w następnej kolejności z suchymi składnikami: mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Z ciasta na chorwackie pączki uformuj teraz w dłoniach niewielkie kulki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Fritule smaż do momentu, w którym staną się apetycznie złociste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza