Chorwacki przysmak. Spróbujesz raz, a zwykłe pączki pójdą w odstawkę

Polacy mają faworki, sernik i szarlotkę, a Chorwaci — fritule. Te przepyszne pączki to nasz plan na najbliższy karnawał, a rodzina już zaciera ręce na sobą myśl o tych smacznych wypiekach rodem z Zagrzebia. Serdecznie polecamy ten przepis: jest prosty, a efekt — doskonały!

Chorwackie pączki - mięciutkie i pyszneChorwackie pączki - mięciutkie i pyszne
Źródło zdjęć: © Canva | Happy Window

Chyba nawet w grudniu nie odczuwamy takiego podekscytowania kulinarnego jak to, które towarzyszy nam podczas oczekiwania na karnawał. A jednak zapusty oznaczają dla nas nie tylko możliwość nieetycznej wręcz rozkoszy jedzeniowej i kalorycznego folgowania, ale również szansę na poznanie nowych, ciekawych przepisów. Nie zawiedliśmy się i w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Już na sam widok frituli dostaliśmy kulinarnej gęsiej skórki. Nie potrzebowaliśmy wiele czasu na zastanowienia i już wiemy, że w ten tłusty czwartek chorwackie pączki odegrają najważniejszą rolę w naszych domach. Pierwsze próby już za nami i jesteśmy wprost zachwyceni. Fritule są niespotykanie miękkie, a brak konfitury czy innego nadzienia w niczym tu nie przeszkadza. Zobacz sam i daj się ponieść fantazji na zbliżający się tłusty czwartek!

Fritule, chorwackie pączki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 50 g rodzynek,
  • 10 g cukru,
  • 5 g cukru wanilinowego,
  • 5 g cynamonu,
  • 12 g proszku do pieczenia,
  • 5 ml wódki,
  • 10 g skórki z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 500 ml oleju rzepakowego.
Chorwackie pączki przygotowuje się m.in. z jogurtu
Chorwackie pączki przygotowuje się m.in. z jogurtu © Canva | RHJ

Sposób przygotowania:

  1. Proszek do pieczenia wraz z mąką przesiej. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Jajka utrzyj z dwoma rodzajami cukru, wymieszaj z jogurtem i jabłkiem. Dodaj też rodzynki, cynamon, skórkę z cytryny oraz wódkę — żeby pączki nie piły tłuszczu. Tak przygotowaną masę połącz w następnej kolejności z suchymi składnikami: mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Z ciasta na chorwackie pączki uformuj teraz w dłoniach niewielkie kulki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Fritule smaż do momentu, w którym staną się apetycznie złociste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach