PrzepisTłusty CzwartekChorwacki przysmak. Spróbujesz raz, a zwykłe pączki pójdą w odstawkę

Chorwacki przysmak. Spróbujesz raz, a zwykłe pączki pójdą w odstawkę

Chorwackie pączki - mięciutkie i pyszne
Chorwackie pączki - mięciutkie i pyszne
Źródło zdjęć: © Canva | Happy Window
01.02.2024 09:57, aktualizacja: 01.02.2024 10:50

Polacy mają faworki, sernik i szarlotkę, a Chorwaci — fritule. Te przepyszne pączki to nasz plan na najbliższy karnawał, a rodzina już zaciera ręce na sobą myśl o tych smacznych wypiekach rodem z Zagrzebia. Serdecznie polecamy ten przepis: jest prosty, a efekt — doskonały!

Chyba nawet w grudniu nie odczuwamy takiego podekscytowania kulinarnego jak to, które towarzyszy nam podczas oczekiwania na karnawał. A jednak zapusty oznaczają dla nas nie tylko możliwość nieetycznej wręcz rozkoszy jedzeniowej i kalorycznego folgowania, ale również szansę na poznanie nowych, ciekawych przepisów. Nie zawiedliśmy się i w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już na sam widok frituli dostaliśmy kulinarnej gęsiej skórki. Nie potrzebowaliśmy wiele czasu na zastanowienia i już wiemy, że w ten tłusty czwartek chorwackie pączki odegrają najważniejszą rolę w naszych domach. Pierwsze próby już za nami i jesteśmy wprost zachwyceni. Fritule są niespotykanie miękkie, a brak konfitury czy innego nadzienia w niczym tu nie przeszkadza. Zobacz sam i daj się ponieść fantazji na zbliżający się tłusty czwartek!

Fritule, chorwackie pączki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 50 g rodzynek,
  • 10 g cukru,
  • 5 g cukru wanilinowego,
  • 5 g cynamonu,
  • 12 g proszku do pieczenia,
  • 5 ml wódki,
  • 10 g skórki z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 500 ml oleju rzepakowego.
Chorwackie pączki przygotowuje się m.in. z jogurtu
Chorwackie pączki przygotowuje się m.in. z jogurtu© Canva | RHJ

Sposób przygotowania:

  1. Proszek do pieczenia wraz z mąką przesiej. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Jajka utrzyj z dwoma rodzajami cukru, wymieszaj z jogurtem i jabłkiem. Dodaj też rodzynki, cynamon, skórkę z cytryny oraz wódkę — żeby pączki nie piły tłuszczu. Tak przygotowaną masę połącz w następnej kolejności z suchymi składnikami: mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Z ciasta na chorwackie pączki uformuj teraz w dłoniach niewielkie kulki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Fritule smaż do momentu, w którym staną się apetycznie złociste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także