Poszła z koleżanką do luksusowej restauracji. Kwota za lunch zdumiewa

Ile trzeba zapłacić za "cichy luksus"? Agnieszka Wis, prowadząca na TikToku kanał Wyższy Instytut Smaku, zabrała obserwujących do nieco tajemniczego lokalu, serwującego potrawy z naprawdę wysokiej półki.

Lunch w luksusowej restauracji Lunch w luksusowej restauracji
Źródło zdjęć: © TikTok: Wyższy Instytut Smaku (screenshot)

"Restauracja Nolita to klasa sama w sobie" - zachwala warszawski lokal Agnieszka Wis z tiktokowego kanału Wyższy Instyt Smaku. Jak dodaje, Nolita wpisuje się w trend "cichego luksusu" - restauracja nie reklamuje się, a to, że serwuje wyszukane potrawy z naprawdę wysokiej półki "wiedzą ci, którzy wiedzą".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Ile kosztuje "cichy luksus"?

Menu lunchowe w restauracji Nolita składa się z trzech pozycji - przystawki, dania głównego i deseru. Jak widnieje na stronie internetowej lokalu, goście mogą wybrać z trzech różnych pozycji w każdej kategorii. Jak przystało na luksusową restaurację, nie tylko poszczególne pozycje w menu robią wrażenie, ale też ich ceny. Również Agnieszka Wis podkreśliła na początku nagrania, że Nolita nie należy do miejsc budżetowych.

Co to znaczy? Za menu lunchowe dla jednej osoby zapłacić trzeba 188 zł. W jednym z komentarzy, który znalazł się pod nagraniem Wyższego Instytutu Smaku, przeczytać możemy, że 188 zł za takie produkty nie jest ceną wygórowaną. Kolejny z komentujących wtóruje, podkreślając, że to "bardzo tanio".

"I to wszystko za jedyne 188 zł??! Przecież to niska cena jak za takie produkty!" - możemy przeczytać w sekcji komentarzy. "To prawda - pychota" - zachwala lokal kolejna komentująca.
Agnieszka Wis testuje lunch w restauracji Nolita
Agnieszka Wis testuje lunch w restauracji Nolita © TikTok: Wyższy Instytut Smaku (screenshot)

188 zł za lunch. Co znalazło się na stole?

Tiktokerka wybrała się do warszawskiego lokalu na lunch z przyjaciółką. W krótkim wideo opisała, co znalazło się na ich stole. Był to bakłażan gotowany w sosie sojowym, "haribo" z buraka, tatar z tuńczyka błękitnopłetwego, dorsz skrei z octowymi pomidorami i policzki z jelenia. Na deser tiktokerka zamówiła sery, a jej towarzyszka deser z mandarynką i krabem z białej czekolady. Ucztę zakończyły praliny i żelki.

"To było przepyszne. Ocena WIS: dziesięć na dziesięć" - podsumowała lunch Agnieszka z Wyższego Instytutu Smaku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości