Poszła z koleżanką do luksusowej restauracji. Kwota za lunch zdumiewa

Ile trzeba zapłacić za "cichy luksus"? Agnieszka Wis, prowadząca na TikToku kanał Wyższy Instytut Smaku, zabrała obserwujących do nieco tajemniczego lokalu, serwującego potrawy z naprawdę wysokiej półki.

Lunch w luksusowej restauracji Lunch w luksusowej restauracji
Źródło zdjęć: © TikTok: Wyższy Instytut Smaku (screenshot)

"Restauracja Nolita to klasa sama w sobie" - zachwala warszawski lokal Agnieszka Wis z tiktokowego kanału Wyższy Instyt Smaku. Jak dodaje, Nolita wpisuje się w trend "cichego luksusu" - restauracja nie reklamuje się, a to, że serwuje wyszukane potrawy z naprawdę wysokiej półki "wiedzą ci, którzy wiedzą".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Ile kosztuje "cichy luksus"?

Menu lunchowe w restauracji Nolita składa się z trzech pozycji - przystawki, dania głównego i deseru. Jak widnieje na stronie internetowej lokalu, goście mogą wybrać z trzech różnych pozycji w każdej kategorii. Jak przystało na luksusową restaurację, nie tylko poszczególne pozycje w menu robią wrażenie, ale też ich ceny. Również Agnieszka Wis podkreśliła na początku nagrania, że Nolita nie należy do miejsc budżetowych.

Co to znaczy? Za menu lunchowe dla jednej osoby zapłacić trzeba 188 zł. W jednym z komentarzy, który znalazł się pod nagraniem Wyższego Instytutu Smaku, przeczytać możemy, że 188 zł za takie produkty nie jest ceną wygórowaną. Kolejny z komentujących wtóruje, podkreślając, że to "bardzo tanio".

"I to wszystko za jedyne 188 zł??! Przecież to niska cena jak za takie produkty!" - możemy przeczytać w sekcji komentarzy. "To prawda - pychota" - zachwala lokal kolejna komentująca.
Agnieszka Wis testuje lunch w restauracji Nolita
Agnieszka Wis testuje lunch w restauracji Nolita © TikTok: Wyższy Instytut Smaku (screenshot)

188 zł za lunch. Co znalazło się na stole?

Tiktokerka wybrała się do warszawskiego lokalu na lunch z przyjaciółką. W krótkim wideo opisała, co znalazło się na ich stole. Był to bakłażan gotowany w sosie sojowym, "haribo" z buraka, tatar z tuńczyka błękitnopłetwego, dorsz skrei z octowymi pomidorami i policzki z jelenia. Na deser tiktokerka zamówiła sery, a jej towarzyszka deser z mandarynką i krabem z białej czekolady. Ucztę zakończyły praliny i żelki.

"To było przepyszne. Ocena WIS: dziesięć na dziesięć" - podsumowała lunch Agnieszka z Wyższego Instytutu Smaku.
Wybrane dla Ciebie
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach