Połóż kotlety na kapuście i duś pod przykryciem. Mąż będzie błagał o dokładkę
To połączenie nie może się nie udać. Mięsne kotlety duszone pod kołderką z kapusty brzmią jak marzenie. I tak też smakują. Bez kombinowania i szukania składników po całym sklepie zrobisz pyszny obiad dla całej rodziny. A mąż bez dokładki nie odjedzie od stołu.
03.02.2024 19:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety na kapuście można nazwać kolejną wersją gołąbków bez zawijania - zawierają wszystko to, co gołąbki, ale różnią się od nich procesem przygotowania. Zgrabne kotleciki należy wyłożyć na duszoną z warzywami kapustę. Reszta zrobi się sama. Ten prosty obiad zachwyci domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety na kapuście. Pomysł na obiad dla całej rodziny
Zamiast ryżu możesz użyć kaszy, natomiast kapustę białą możesz zastąpić stożkową, która ma słodszy smak. Takie przepisy jak ten na kotlety na kapuście uwielbiają wszelkie modyfikacje. Poniżej przedstawiamy podstawową wersję, którą można zmieniać dowolnie. Koncept jest jeden - bierzemy to, co na gołąbki, ale nie zawijamy gołąbków.
Przygotowując kotlety na kapuście, pamiętaj, by bardzo drobno pokroić kapustę. Powinna wtopić się w sos, który samoistnie powstanie na patelni, a im większe kawałki kapusty, tym większe prawdopodobieństwo, że zacznie żyć swoim życiem. Kotlety możesz przygotować zarówno z ryżem ugotowanym, jak i suchym. W tym drugim przypadku finalnie będą bardziej soczyste.
Kotlety na kapuście. Przepis
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 800 g mięsa mielonego,
- 100 g ryżu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- papryka słodka, majeranek
- pieprz i sól,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Kapustę oczyść z wierzchnich liści, a następnie pokrój bardzo drobno.
- Cebulę podsmaż na patelni, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy i posiekaną kapustę. Smaż całość ok. 10 minut.
- Mięso wymieszaj z suchym ryżem, dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Z mięsnej masy stwórz kotlety i umieść na podsmażonej kapuście. Całość zalej gorącą wodą (tak, by przykryła kulki do połowy) i duś pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie przewróć kolety na drugą stronę.
- Na końcu oprósz potrawę posiekaną natką pietruszki.