Bez konserwantów i wypełniaczy. Mięsny specjał ze słoika idealny do chleba
Trzeba powiedzieć to głośno. Nie ma nic lepszego, niż dobra kanapka. Ilość składników nie ma tutaj żadnego znacznie. Liczy się ich jakość. Przedstawiamy przepis na genialną pastę do chleba. Przygotujesz ją w kilka chwil. Ostrzegamy — uzależnia od pierwszego kęsa.
06.02.2024 07:53
Chleb był jednym z pierwszych produktów spożywczych, który był w pełni wytwarzany przez człowieka. Wypiek towarzyszy nam od zarania dziejów. Trudno wyobrazić sobie bez niego. Jesteś jedną z osób, które nie wyobrażają sobie życia bez chleba? Wypróbuj przepis na genialne smarowidło do chleba, które uzależnia od pierwszego kęsa.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa pasta do chleba, czyli jak wnieść kanapkę na nowy poziom
Masło to najpopularniejsze smarowidło do kanapek. Taka kanapka w zasadzie nie potrzebuje żadnych dodatków. Jest pyszna sama w sobie, a to wszystko dzięki przyjemnemu, maślanemu posmakowi. Na drugim miejscu plasuje się majonez, a na trzecim smarowidła do kanapek. Wybór jest naprawdę duży i może przyprawić o ból głowy.
Mimo to, najsmaczniejsze smarowidła to te, które przyrządziliśmy samodzielnie. Co wykorzystać do przygotowania pasty kanapkowej? Jajka, fasolę, ciecierzycę, suszone pomidory, suszone śliwki, koncentrat pomidorowy czy tofu. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem klasycznych, mięsnych smarowideł, poznaj przepis na fantastyczną pastę kanapkową. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w swoim domu. Ostrzegamy — jest tak dobra, że warto przygotować ją z podwójnej porcji.
Genialne smarowidło do chleba — przepis
Składniki:
- 750 g łopatki wieprzowej lub karkówki,
- 400 g surowego boczku,
- 200 g smalcu,
- szklanka białego, wytrawnego wina,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 4 ziarna jałowca,
- 4 goździki,
- łyżka octu jabłkowego,
- szczypta cukru.
Przygotowanie:
- Łopatkę i boczek umyj i osusz. Pokrój je w grubą kostkę.
- Włącz gaz i ustaw na nim garnek z grubym dnem. Rozpuść na nim smalec i wrzuć pokrojone wcześniej mięso.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do smażącego się mięsa.
- Przyprawy wrzuć do garnka z mięsem. Na koniec dodaj dwie łyżeczki soli. Całość zalej dwoma szklankami wody. Całość gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu.
- Po dwóch godzinach wyjmij wszystkie przyprawy. Dodaj wino i ocet jabłkowy. Garnek przykryj pokrywką i gotuj całość jeszcze przez dwie godziny.
- Po dwóch godzinach mięso powinno być idealnie miękkie. Przygotuj wyparzone słoiki i umieść w nich mięso. Zakręć je i połóż do góry dnem. Kiedy całkowicie ostygną, włóż je do lodówki.
- Pasta najlepiej smakuje na kromce dobrego pieczywa na zakwasie.