Sernik, który zrobisz bez grama sera. Smakuje lepiej niż klasyczny

Sernik baskijski jest kremowy, rozpływający się w ustach i ma apetyczny, skarmelizowany wierzch. Do jego przygotowania tradycyjnie używa się kanapkowego serka śmietankowego, ale można go też zrobić bez grama sera.

Sernik, który zrobisz bez grama sera. Smakuje lepiej niż klasycznySernik, który zrobisz bez grama sera. Smakuje lepiej niż klasyczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marco Mazzocchi
Marcin Michałowski

Sernik baskijski, kiedyś znany jedynie lokalnie, stał się prawdziwym fenomenem kulinarnym, zdobywając serca wielu smakoszy na całym świecie. Jego wyjątkowo kremowa konsystencja i delikatnie skarmelizowany wierzch sprawiły, że zyskał on miano deserowego hitu. Ale czy wiesz, że można go przygotować nawet bez tradycyjnego sera?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Spróbuj tego nietypowego przepisu, który zapewni ci równie wyśmienity smak, a jednocześnie pozwoli uniknąć dodatkowej porcji nabiału. Odkryj tajemnice sernika baskijskiego w wersji wegańskiej i zdobądź kulinarne doświadczenie.

Tofurnik baskijski - wegański hit z kremową konsystencją

Do przygotowania tradycyjnego sernika baskijskiego potrzebny jest kanapkowy serek śmietankowy. Jednak osoby, które nie jedzą nabiału, nie muszą rezygnować z tego pysznego deseru. Wystarczy, że wykorzystają tofu.

Tofurnik baskijski to wegański odpowiednik klasycznego sernika. Jest równie pyszny, kremowy i pięknie się prezentuje. Jego przygotowanie nie jest trudne, a składniki są łatwo dostępne.

Do przygotowania tofurnika baskijskiego potrzebujemy:

  • 100 g kruchych ciasteczek,
  • 600 g miękkiego tofu,
  • 70 g budyniu waniliowego,
  • 50 g margaryny,
  • 200 g cukru,
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • 400 g śmietanki roślinnej,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść margarynę i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. Odcisnij tofu z nadmiaru wody i wymieszaj z sokiem z cytryny oraz śmietanką.
  3. Dodaj budyń, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Blenduj wszystko na gładką masę.
  4. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Kruszymy drobno ciasteczka i umieszczamy na dnie, mocno dociskając.
  5. Zalej spód przygotowaną masą i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
  6. Piecz wegański sernik baskijski przez około 45-50 minut.
  7. Studź upieczony sernik, a po godzinie umieść go w lodówce na 8-9 godzin, aby nabrał idealnej konsystencji.

Odkryj nowy wymiar smaku sernika baskijskiego, bez tradycyjnego sera, i zaskocz swoich gości unikalnym deserem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik