Sernik, który zrobisz bez grama sera. Smakuje lepiej niż klasyczny

Sernik baskijski jest kremowy, rozpływający się w ustach i ma apetyczny, skarmelizowany wierzch. Do jego przygotowania tradycyjnie używa się kanapkowego serka śmietankowego, ale można go też zrobić bez grama sera.

Sernik, który zrobisz bez grama sera. Smakuje lepiej niż klasycznySernik, który zrobisz bez grama sera. Smakuje lepiej niż klasyczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marco Mazzocchi
Marcin Michałowski

Sernik baskijski, kiedyś znany jedynie lokalnie, stał się prawdziwym fenomenem kulinarnym, zdobywając serca wielu smakoszy na całym świecie. Jego wyjątkowo kremowa konsystencja i delikatnie skarmelizowany wierzch sprawiły, że zyskał on miano deserowego hitu. Ale czy wiesz, że można go przygotować nawet bez tradycyjnego sera?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Spróbuj tego nietypowego przepisu, który zapewni ci równie wyśmienity smak, a jednocześnie pozwoli uniknąć dodatkowej porcji nabiału. Odkryj tajemnice sernika baskijskiego w wersji wegańskiej i zdobądź kulinarne doświadczenie.

Tofurnik baskijski - wegański hit z kremową konsystencją

Do przygotowania tradycyjnego sernika baskijskiego potrzebny jest kanapkowy serek śmietankowy. Jednak osoby, które nie jedzą nabiału, nie muszą rezygnować z tego pysznego deseru. Wystarczy, że wykorzystają tofu.

Tofurnik baskijski to wegański odpowiednik klasycznego sernika. Jest równie pyszny, kremowy i pięknie się prezentuje. Jego przygotowanie nie jest trudne, a składniki są łatwo dostępne.

Do przygotowania tofurnika baskijskiego potrzebujemy:

  • 100 g kruchych ciasteczek,
  • 600 g miękkiego tofu,
  • 70 g budyniu waniliowego,
  • 50 g margaryny,
  • 200 g cukru,
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • 400 g śmietanki roślinnej,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść margarynę i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. Odcisnij tofu z nadmiaru wody i wymieszaj z sokiem z cytryny oraz śmietanką.
  3. Dodaj budyń, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Blenduj wszystko na gładką masę.
  4. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Kruszymy drobno ciasteczka i umieszczamy na dnie, mocno dociskając.
  5. Zalej spód przygotowaną masą i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
  6. Piecz wegański sernik baskijski przez około 45-50 minut.
  7. Studź upieczony sernik, a po godzinie umieść go w lodówce na 8-9 godzin, aby nabrał idealnej konsystencji.

Odkryj nowy wymiar smaku sernika baskijskiego, bez tradycyjnego sera, i zaskocz swoich gości unikalnym deserem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości