Sernik, który zrobisz bez grama sera. Smakuje lepiej niż klasyczny

Sernik baskijski jest kremowy, rozpływający się w ustach i ma apetyczny, skarmelizowany wierzch. Do jego przygotowania tradycyjnie używa się kanapkowego serka śmietankowego, ale można go też zrobić bez grama sera.

Sernik, który zrobisz bez grama sera. Smakuje lepiej niż klasycznySernik, który zrobisz bez grama sera. Smakuje lepiej niż klasyczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marco Mazzocchi
Marcin Michałowski

Sernik baskijski, kiedyś znany jedynie lokalnie, stał się prawdziwym fenomenem kulinarnym, zdobywając serca wielu smakoszy na całym świecie. Jego wyjątkowo kremowa konsystencja i delikatnie skarmelizowany wierzch sprawiły, że zyskał on miano deserowego hitu. Ale czy wiesz, że można go przygotować nawet bez tradycyjnego sera?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Spróbuj tego nietypowego przepisu, który zapewni ci równie wyśmienity smak, a jednocześnie pozwoli uniknąć dodatkowej porcji nabiału. Odkryj tajemnice sernika baskijskiego w wersji wegańskiej i zdobądź kulinarne doświadczenie.

Tofurnik baskijski - wegański hit z kremową konsystencją

Do przygotowania tradycyjnego sernika baskijskiego potrzebny jest kanapkowy serek śmietankowy. Jednak osoby, które nie jedzą nabiału, nie muszą rezygnować z tego pysznego deseru. Wystarczy, że wykorzystają tofu.

Tofurnik baskijski to wegański odpowiednik klasycznego sernika. Jest równie pyszny, kremowy i pięknie się prezentuje. Jego przygotowanie nie jest trudne, a składniki są łatwo dostępne.

Do przygotowania tofurnika baskijskiego potrzebujemy:

  • 100 g kruchych ciasteczek,
  • 600 g miękkiego tofu,
  • 70 g budyniu waniliowego,
  • 50 g margaryny,
  • 200 g cukru,
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • 400 g śmietanki roślinnej,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść margarynę i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. Odcisnij tofu z nadmiaru wody i wymieszaj z sokiem z cytryny oraz śmietanką.
  3. Dodaj budyń, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Blenduj wszystko na gładką masę.
  4. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Kruszymy drobno ciasteczka i umieszczamy na dnie, mocno dociskając.
  5. Zalej spód przygotowaną masą i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
  6. Piecz wegański sernik baskijski przez około 45-50 minut.
  7. Studź upieczony sernik, a po godzinie umieść go w lodówce na 8-9 godzin, aby nabrał idealnej konsystencji.

Odkryj nowy wymiar smaku sernika baskijskiego, bez tradycyjnego sera, i zaskocz swoich gości unikalnym deserem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne