Coraz mniej osób sięga po mięso. Główny powód jest zaskakujący

Kuchnia roślinna staje się coraz popularniejsza. Sklepy decydują się na wprowadzenie osobnych lodówek, a producenci prześcigają w pomysłach, jak przyciągnąć wegan do zakupów. I nic w tym dziwnego, bo badania wykazują, że osoby ograniczające mięso stają się ważną grupą na rynku.

Coraz więcej osób stawia na kuchnię roślinną - PysznościCoraz więcej osób stawia na kuchnię roślinną - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | microgen
Ewa Malinowska

Kiedyś weganizm postrzegany był często jako fanaberia, a osobom na diecie roślinnej oferowano zjedzenie ryby. Dziś świadomość staje się coraz większa, a znalezienie wegańskich potraw w restauracji powoli przestaje być problemem. Na talerzach Europejczyków zachodzi rewolucja, kolejne osoby deklarują ograniczenie ilości spożywanego mięsa, inni całkowicie z niego rezygnują. Powodów jest kilka, ale jeden z nich zdecydowanie wychodzi na pierwszy plan.

Europejczycy rezygnują z mięsa

Fundacja ProVeg we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Gandawie przeprowadziła badanie, jak wyglądają żywieniowe zwyczaje Europejczyków. Obejmowało ono 7500 osób w 10 krajach, w tym w Austrii, Danii, Francji, Niemczech, Włoszech, Holandii, Polsce, Rumunii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii.

Z raportu wynika, że głównym powodem, dla którego ludzie decydują się ograniczyć spożycie mięsa, są kwestie zdrowotne (47 proc.), zwłaszcza w Rumunii i we Włoszech. Następnie istnieją obawy związane ze środowiskiem (29 proc.), głównie w Danii i Holandii, oraz troska o dobro zwierząt (26 proc.), szczególnie widoczna w Niemczech i Holandii.

Wegańskie święta - Pyszności
Wegańskie święta - Pyszności © Licencjodawca

Nowe wybory Europejczyków

W wynikach raportu podano, że aż 66 proc. Europejczyków sięga po roślin strączkowe, 53 proc. chce zwiększyć ich spożycie. Średnio 28 proc. Europejczyków co najmniej raz w tygodniu wybiera roślinne alternatywy mięsa oraz nabiału. Większość z nich stawia na kuchnię roślinną w domu, na mieście wybierając tradycyjne dania.

Aż 46 proc. badanych podaje, że ogranicza mięso lub całkowicie z niego rezygnuje już od dwóch lat. Wśród nich są weganie, wegetarianie, fleksitarianie czy pescetarianie.

Polacy przechodzą na wegetarianizm? Zaskakująca statystyka
Polacy przechodzą na wegetarianizm? Zaskakująca statystyka © Pixabay
Coraz większa liczba osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a decydenci i przemysł mogą wykorzystać tę wiedzę do podejmowania odpowiednich decyzji dotyczących produkcji i promocji żywności pochodzenia roślinnego - mówi Jasmijn de Boo, Dyrektorka Generalna ProVeg International

Według raportu "Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021" już 10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 6 procent - weganami. Trend ten będzie rosną, co muszą wziąć pod uwagę producenci żywności oraz restauratorzy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇