Cytrynowe tofu z piekarnika

Tofu w takim wydaniu jeszcze u nas nie było ? Wystarczył jeden kęs, aby zakochać się w nim bez pamięci ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 400 g tofu
  2. 1 szkl. płatki pełnoziarniste
  3. 1 szt cytryna
  4. 1 łyżka świeży koperek posiekany
  5. 1/4 szkl. oliwa z oliwek
  6. 1/2 łyżeczki sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: płatki pełnoziarniste, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Ułóż tofu w formie do pieczenia. Następnie skropl je sokiem z cytryny. Dopraw również pieprzem cytrynowym, solą oraz koperkiem.

Obrazek

3. Na wierzchu umieść wcześniej przygotowaną mieszankę. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat