PrzepisDania mięsneTak kruchej i soczystej szynki jeszcze nie jadłam. Popisowy przepis wujka Tadzika

Tak kruchej i soczystej szynki jeszcze nie jadłam. Popisowy przepis wujka Tadzika

Na ciepło i na zimno, na uroczysty obiad i szybkie śniadanie. Domowa pieczona szynka sprawdzi się w wielu sytuacjach, a jej smak, kruchość i soczystość powalają na kolana. Lepszej szynki niż tej z przepisu wujka Tadzika nie jadłam. Koniecznie wypróbuj.

Szynka z przepisu wujka Tadzika to prawdziwe niebo w gębie
Szynka z przepisu wujka Tadzika to prawdziwe niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.01.2024 | aktual.: 18.01.2024 15:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ochy i achy to za mało. Jeśli należysz do grupy mięsożerców, a domowe specjały są twoimi ulubionymi, nie musisz szukać dalej. Krucha i soczysta szynka z przepisu wujka Tadzika z pewnością wpisze się w twój kulinarny gust. Zapisz sobie tę recepturę, na pewno po ni sięgniesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby pieczona szynka wyszła krucha i soczysta?

Przede wszystkim zadbaj o wysoką jakość mięsa. Wybierając szynkę w sklepie, zwróć uwagę na jej wygląd: powinna być jędrna, z delikatnymi przerostami tłuszczu i o różowym lub jasnoróżowym zabarwieniu. Kolor mięsa ma szczególne znacznie - ciemniejsza barwa może oznaczać, że mamy do czynienia z mięsem pochodzącym od starszych zwierząt, które po upieczeniu może być twardawe.

Będąc już w posiadaniu dobrego jakościowo mięsa, należy odpowiednio je doprawić. Szynka powinna spędzić w marynacie co najmniej 12 godzin, takie leżakowanie jest niezbędne dla uzyskania kruchego i soczystego mięsa. Jako marynatę przygotować można mieszankę oliwy, majeranku, świeżego czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i soli. Wujek Tadzik do marynaty dodaje sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Chodzi o to, że kwaśny dodatek, dzięki właściwościom ścinającym białko, sprawia, że szynka stanie się bardziej krucha.

Tak przygotowaną marynatą należy natrzeć szynkę i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Doskonałym rozwiązaniem jest moczenie mięsa w solance przez 48 godzin.

Krucha i soczysta szynka
Krucha i soczysta szynka © Adobe Stock

Pieczona szynka domowa. Przepis

Szynkę piec można tradycyjnie lub w rękawie. Ten pierwszy sposób jest nieco trudniejszy. Chcąc przygotować soczyste mięso, należy je regularnie podlewać np. bulionem lub sosem, który gromadzi się na dnie naczynia oraz pilnować temperatury. Natomiast w przypadku szynki z rękawa sprawa jest nieco łatwiejsza. Gotową szynkę wystarczy umieścić w rękawie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 50 minut).

Składniki:

  • 1,4 kg szynki wieprzowej,
  • ¼ szkl. oleju roślinnego,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny. Osuszone mięso natrzyj dokładnie przygotowaną papką, przełóż do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  2. Na drugi dzień wyjmij mięso z lodówki i odstaw na chwilę, by nabrało temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  3. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia, zamknij dokładnie rękaw po obu stronach, możesz też nakłuć folię w kilku miejscach.
  4. Mięso w rękawie możesz umieścić bezpośrednio na blasze lub włożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Szynkę wstaw do piekarnika na 1 godz. i 20 minut. Jeśli chcesz, by mięso miało chrupiącą skórkę, 15-20 minut przed zakończeniem pieczenia możesz rozciąć rękaw.
  6. Nie jesteś pewien, czy szynka jest gotowa? Wbij w nią delikatnie widelec. Jeśli nie czujesz oporu, możesz wyjąć ją z piekarnika.
  7. Gotową szynkę wyjmij z piekarnika i daj jej 10-15 minut, by "odpoczęła".
Źródło artykułu:Pysznosci.pl