Dodawaj do wielu potraw. Kilogramy polecą w dół, a libido znacznie wzrośnie

Ten niezwykle zdrowy dodatek bardzo często idzie w parze z absolutnie niezdrową potrawą. Warto to przemyśleć i ograniczyć to drugie, a przy pierwszym jak najbardziej zostać. Dowiedz się, dlaczego warto dodawać musztardę nie tylko do kiełbasy z grilla.

Musztarda - dlaczego warto ją jeść?Musztarda - dlaczego warto ją jeść?
Źródło zdjęć: © Canva | studiosportosabbia

Ketchup, majonez i musztarda. To święte trio, grillowy i ogniskowy niezbędnik raczej nie kojarzy nam się ze zdrowiem sensu stricto. A jednak każdy ma w sobie również prozdrowotny aspekt. Ketchup to przecież pomidory i zawarty w nich unikatowy likopen; majonez to jajka, które poleca w końcu każdy dietetyk. A musztarda? To akurat coś naprawdę wyjątkowego. Pomaga w licznych dolegliwościach, wspiera odchudzanie, a nawet... poprawia sprawy łóżkowe.

Niezwykła przyprawa

Przygotowanie musztardy nie jest pomysłem bynajmniej nowym. Technikę wykorzystania nasion gorczycy w kuchni znali już starożytni Rzymianie. Dzisiaj ta metoda została uprzemysłowiona, co ma — jak to zwykle bywa — stronę dobrą i złą. Dobra polega na niskiej cenie musztardy, a zła, na zastępowaniu tradycyjnych produktów (miodu, kurkumy i octu owocowego) tańszymi zamiennikami (octem spirytusowym i cukrem).

Musztarda to przede wszystkim bardzo zdrowa gorczyca
Musztarda to przede wszystkim bardzo zdrowa gorczyca © Canva | YeleneYemchuk

Z tego też powodu kupując musztardę, warto czytać jej skład. Im jest krótszy, tym lepiej. Jeśli bowiem chcemy skorzystać z niezwykłych właściwości gorczycy, lepiej nie serwować jej sobie w towarzystwie tony cukru i wszystkich możliwych chemicznych "E" dodatków.

Musztarda dla zdrowia

Chociaż musztarda zwykle pojawia się jako dodatek do niezdrowego, wysoko przetworzonego mięsa z grilla, nie należy łączyć jej z nim w każdym aspekcie. Ten sos jest zwyczajnie bardzo zdrowy. Właściwości jest tak wiele, że aż trudno je zmieścić w jednym artykule. Wymienimy więc tylko te najważniejsze:

  1. Działa antybakteryjnie, dlatego warto ją spożywać podczas infekcji gardła
  2. Przyspiesza metabolizm, przez co staje się nie lada wsparciem w odchudzaniu (to dlatego nie warto kupować musztardy z kalorycznymi dodatkami)
  3. Gorczyca wspiera układ krążenia i poprawia pracę mózgu
  4. Substancje zawarte w musztardzie wykazują działanie przeciwnowotworowe. To profilaktyczna ochrona m.in. przed rakiem żołądka i jelit
  5. Musztarda to również... afrodyzjak. Gorczyca przeciwdziała zaburzeniom erekcji i pobudza krążenie, zwiększając tym samym libido!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej