PoradyDodawaj do wielu potraw. Kilogramy polecą w dół, a libido znacznie wzrośnie

Dodawaj do wielu potraw. Kilogramy polecą w dół, a libido znacznie wzrośnie

Musztarda - dlaczego warto ją jeść?
Musztarda - dlaczego warto ją jeść?
Źródło zdjęć: © Canva | studiosportosabbia
26.01.2024 10:02

Ten niezwykle zdrowy dodatek bardzo często idzie w parze z absolutnie niezdrową potrawą. Warto to przemyśleć i ograniczyć to drugie, a przy pierwszym jak najbardziej zostać. Dowiedz się, dlaczego warto dodawać musztardę nie tylko do kiełbasy z grilla.

Ketchup, majonez i musztarda. To święte trio, grillowy i ogniskowy niezbędnik raczej nie kojarzy nam się ze zdrowiem sensu stricto. A jednak każdy ma w sobie również prozdrowotny aspekt. Ketchup to przecież pomidory i zawarty w nich unikatowy likopen; majonez to jajka, które poleca w końcu każdy dietetyk. A musztarda? To akurat coś naprawdę wyjątkowego. Pomaga w licznych dolegliwościach, wspiera odchudzanie, a nawet... poprawia sprawy łóżkowe.

Niezwykła przyprawa

Przygotowanie musztardy nie jest pomysłem bynajmniej nowym. Technikę wykorzystania nasion gorczycy w kuchni znali już starożytni Rzymianie. Dzisiaj ta metoda została uprzemysłowiona, co ma — jak to zwykle bywa — stronę dobrą i złą. Dobra polega na niskiej cenie musztardy, a zła, na zastępowaniu tradycyjnych produktów (miodu, kurkumy i octu owocowego) tańszymi zamiennikami (octem spirytusowym i cukrem).

Musztarda to przede wszystkim bardzo zdrowa gorczyca
Musztarda to przede wszystkim bardzo zdrowa gorczyca© Canva | YeleneYemchuk

Z tego też powodu kupując musztardę, warto czytać jej skład. Im jest krótszy, tym lepiej. Jeśli bowiem chcemy skorzystać z niezwykłych właściwości gorczycy, lepiej nie serwować jej sobie w towarzystwie tony cukru i wszystkich możliwych chemicznych "E" dodatków.

Musztarda dla zdrowia

Chociaż musztarda zwykle pojawia się jako dodatek do niezdrowego, wysoko przetworzonego mięsa z grilla, nie należy łączyć jej z nim w każdym aspekcie. Ten sos jest zwyczajnie bardzo zdrowy. Właściwości jest tak wiele, że aż trudno je zmieścić w jednym artykule. Wymienimy więc tylko te najważniejsze:

  1. Działa antybakteryjnie, dlatego warto ją spożywać podczas infekcji gardła
  2. Przyspiesza metabolizm, przez co staje się nie lada wsparciem w odchudzaniu (to dlatego nie warto kupować musztardy z kalorycznymi dodatkami)
  3. Gorczyca wspiera układ krążenia i poprawia pracę mózgu
  4. Substancje zawarte w musztardzie wykazują działanie przeciwnowotworowe. To profilaktyczna ochrona m.in. przed rakiem żołądka i jelit
  5. Musztarda to również... afrodyzjak. Gorczyca przeciwdziała zaburzeniom erekcji i pobudza krążenie, zwiększając tym samym libido!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także