PrzepisPrzekąskiPulchne bułeczki z dobrze doprawionym farszem. Na Roztoczu pieką wszystkie gospodynie

Pulchne bułeczki z dobrze doprawionym farszem. Na Roztoczu pieką wszystkie gospodynie

Te pyszne pierożki mają to do siebie, że kiedy spróbuje się ich raz, już nigdy nie zapomni się ich smaku. Co jakiś czas wracam do tego przepisu, a wtedy cała rodzina zajda się smaczną przekąską według receptury prosto z Roztocza. Polecam ci ją serdecznie!

Pierożki roztoczańskie - pyszny wypiek prosto z Roztocza
Pierożki roztoczańskie - pyszny wypiek prosto z Roztocza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | eqroy

29.02.2024 | aktual.: 13.06.2024 10:13

Roztocze — kraina geograficzna między Wyżyną Lubelską a Podolem — to nie tylko Biała Góra i Roztoczański Park Narodowy, ale również kawałek solidnej kulinarnej roboty. Najpopularniejszą potrawą pochodzącą z tamtych okolic są (obok lubelskich cebularzy) pierożki roztoczańskie, zwane też pierożkami tomaszowskimi. Wyglądają one zupełnie jak bułeczki i w podobnym klimacie są sprzedawane; można je bowiem kupić w lubelskich piekarniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierożki roztoczańskie przygotowuje się w bardzo prosty sposób, a główną rolę odgrywa tu smakowity i aromatyczny farsz, przyrządzany najczęściej z soczewicy lub palonej kaszy gryczanej. Ja pokażę ci dzisiaj tę pierwszą opcję, gdzie soczewica zostanie połączona z cebulą i przyprawami. Powodzenia i koniecznie daj mi znać, jak ci poszło!

Pierożki roztoczańskie

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450,
  • 80 g masła,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli.

Farsz z soczewicy:

  • 500 g soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 1 jajko.
  • sezam.

Sposób przygotowania:

Pierożki roztoczańskie przypominają zwykłe bułeczki, ale skrywają aromatyczny farsz
Pierożki roztoczańskie przypominają zwykłe bułeczki, ale skrywają aromatyczny farsz© Canva | sixis79
  1. Zacznijmy od farszu. Soczewicę zalej osoloną wodą i gotuj przez 20 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij. Połącz z przecedzoną soczewicą, dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko razem zblenduj.
  2. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Odstaw na kwadrans.
  3. Pozostałą mąkę przesiej i wbij do niej jajko. Dodaj szczyptę soli, a następnie gotowy rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Stopniowo dodawaj również stopione i przestudzone masło. Na koniec przykryj masę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno stać się dwukrotnie większe.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie. Szklanką wykrój krążki i na każdy wyłóż trochę nadzienia. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 20 minutach posmaruj je żółtkiem i posyp sezamem. Wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 30 minut. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl