PrzepisPrzekąskiPulchne bułeczki z dobrze doprawionym farszem. Na Roztoczu pieką wszystkie gospodynie

Pulchne bułeczki z dobrze doprawionym farszem. Na Roztoczu pieką wszystkie gospodynie

Pierożki roztoczańskie - pyszny wypiek prosto z Roztocza
Pierożki roztoczańskie - pyszny wypiek prosto z Roztocza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | eqroy
29.02.2024 09:52, aktualizacja: 29.02.2024 10:21

Te pyszne pierożki mają to do siebie, że kiedy spróbuje się ich raz, już nigdy nie zapomni się ich smaku. Co jakiś czas wracam do tego przepisu, a wtedy cała rodzina zajda się smaczną przekąską według receptury prosto z Roztocza. Polecam ci ją serdecznie!

Roztocze — kraina geograficzna między Wyżyną Lubelską a Podolem — to nie tylko Biała Góra i Roztoczański Park Narodowy, ale również kawałek solidnej kulinarnej roboty. Najpopularniejszą potrawą pochodzącą z tamtych okolic są (obok lubelskich cebularzy) pierożki roztoczańskie, zwane też pierożkami tomaszowskimi. Wyglądają one zupełnie jak bułeczki i w podobnym klimacie są sprzedawane; można je bowiem kupić w lubelskich piekarniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierożki roztoczańskie przygotowuje się w bardzo prosty sposób, a główną rolę odgrywa tu smakowity i aromatyczny farsz, przyrządzany najczęściej z soczewicy lub palonej kaszy gryczanej. Ja pokażę ci dzisiaj tę pierwszą opcję, gdzie soczewica zostanie połączona z cebulą i przyprawami. Powodzenia i koniecznie daj mi znać, jak ci poszło!

Pierożki roztoczańskie

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450,
  • 80 g masła,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli.

Farsz z soczewicy:

  • 500 g soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 1 jajko.
  • sezam.

Sposób przygotowania:

Pierożki roztoczańskie przypominają zwykłe bułeczki, ale skrywają aromatyczny farsz
Pierożki roztoczańskie przypominają zwykłe bułeczki, ale skrywają aromatyczny farsz© Canva | sixis79
  1. Zacznijmy od farszu. Soczewicę zalej osoloną wodą i gotuj przez 20 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij. Połącz z przecedzoną soczewicą, dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko razem zblenduj.
  2. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Odstaw na kwadrans.
  3. Pozostałą mąkę przesiej i wbij do niej jajko. Dodaj szczyptę soli, a następnie gotowy rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Stopniowo dodawaj również stopione i przestudzone masło. Na koniec przykryj masę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno stać się dwukrotnie większe.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie. Szklanką wykrój krążki i na każdy wyłóż trochę nadzienia. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 20 minutach posmaruj je żółtkiem i posyp sezamem. Wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 30 minut. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także