Wlej łyżkę do gotujących się jaj. Skorupka po chwili zsunie się prawie sama
Obieranie jajek na twardo bywa często uciążliwe, zwłaszcza gdy mamy do czynienia ze świeżymi jajkami. Skorupka jest wtedy mocno przylegająca do białka, co utrudnia jej usunięcie bez uszkodzenia jajka. Na szczęście, istnieją proste metody, które mogą ułatwić ten proces.
05.03.2024 | aktual.: 07.03.2024 09:48
Jajka na twardo to nieodłączny element wielu potraw, ale ich obieranie ze skorupki bywa niekiedy problematyczne. Nie ma jednak powodu do zmartwień. Mam kilka sprawdzonych trików, które znacznie ułatwią to zadanie, a nawet sprawią, że stanie się ono przyjemnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak obierać jajka na twardo
Jajka na twardo to niezwykle wszechstronny składnik, który może posłużyć jako baza do wielu przepisów. Obieranie jajek na twardo może być kłopotliwe, zwłaszcza gdy są one świeże. Skorupka jest wówczas mocno przylegająca do białka i trudno ją usunąć bez uszkodzenia jajka. Na szczęście, istnieje prosty sposób, dzięki któremu skorupka z łatwością schodzi z jajka.
Wystarczy, że ugotowane jajko umieścimy w szklance, zalewając je zimną wodą. Następnie należy energicznie potrząsać szklanką przez kilka sekund, przykrywając dłonią jej górę. Po takim zabiegu skorupka powinna bez problemu zejść z jajka niemal w jednym kawałku. Ten trik opiera się na różnicy temperatur. Zimna woda powoduje, że skorupka kurczy się, a białko rozszerza. Dzięki temu skorupka staje się bardziej miękka i elastyczna, co ułatwia jej usunięcie.
Triki na obieranie jajek
Oprócz opisanego powyżej triku, istnieje jeszcze kilka innych metod na łatwiejsze obieranie jajek na twardo. Oto kilka z nich:
- Delikatne stuknięcie jajka łyżeczką. Należy lekko stuknąć jajko łyżeczką, a następnie wsunąć ją pod skorupkę. Jeśli będziemy przesuwać łyżeczką po jajku, usuniemy skorupkę prawie całą za jednym razem.
- Zalanie jajka octem. Do gotującej się wody należy dodać łyżkę octu. Ocet rozmiękczy skorupkę, dzięki czemu będzie ona łatwiej schodziła z jajka.
- Zrolowanie jajka. Po ugotowaniu jajko należy wałkować pod dłońmi na płaskiej powierzchni, aby pękła skorupka. Skorupka będzie wtedy dobrze rozgnieciona i z łatwością powinna odejść od białka.
Najłatwiej obiera się jajka, które nie są zbyt świeże. Im jajko jest starsze, tym skorupka jest bardziej miękka i elastyczna. Jeśli jednak chcemy użyć świeżych jajek, warto je przed gotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej.