PrzepisWielkanocFaszerowane jajka w nietypowej odsłonie. Podaj na obiad albo zaskocz gości w święta

Faszerowane jajka w nietypowej odsłonie. Podaj na obiad albo zaskocz gości w święta

Zapiekane jajka faszerowane to kreatywny pomysł na posiłek, który może być podany na śniadanie, jako lekka przekąska, czy też jako danie obiadowe.

Jajka faszerowane na ciepło
Jajka faszerowane na ciepło
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

04.03.2024 13:11

Ten uniwersalny przepis jest idealny na różne okazje i pory dnia. Jeśli podamy jajka z dodatkiem surówki i ziemniaków, staną się pełnowartościowym, sycącym daniem obiadowym. Można je jednak również podać na śniadanie, wówczas dostarczą nam energii na cały poranek.

Jako lekka przekąska, zapiekane jajka faszerowane są doskonałym rozwiązaniem na szybki, ale zdrowy posiłek w ciągu dnia. Bez względu na, to kiedy zdecydujemy się na jego przygotowanie, z pewnością przysporzy nam on wiele kulinarnych przyjemności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Farsz:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 łyżki masła.

Sos:

  • 370 ml mleka,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 30 g masła,
  • 70 g sera żółtego świeżo startego (tylżycki).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania.
  2. Ugotowane wyjąć i przelać zimna wodą. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Poddusić na 2 łyżkach masła.
  3. Jajka obrać. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka, uważając, aby nie zniszczyć białka. Żółtka dokładnie rozgnieść.
  4. Wymieszać podduszone pieczarki z rozgniecionymi żółtkami, natką pietruszki i bułką tartą. Dokładnie wymieszać doprawiając solą. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
  5. Napełniać białka farszem i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  6. Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
  7. Wymieszać z 50 g sera, doprawić solą. Sos wyłożyć na jajka. Posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, do zrumienienia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
jajka faszerowaneprzepiswielkanoc
Wybrane dla Ciebie