Faszerowane jajka w nietypowej odsłonie. Podaj na obiad albo zaskocz gości w święta

Zapiekane jajka faszerowane to kreatywny pomysł na posiłek, który może być podany na śniadanie, jako lekka przekąska, czy też jako danie obiadowe.

Jajka faszerowane na ciepłoJajka faszerowane na ciepło
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Ten uniwersalny przepis jest idealny na różne okazje i pory dnia. Jeśli podamy jajka z dodatkiem surówki i ziemniaków, staną się pełnowartościowym, sycącym daniem obiadowym. Można je jednak również podać na śniadanie, wówczas dostarczą nam energii na cały poranek.

Jako lekka przekąska, zapiekane jajka faszerowane są doskonałym rozwiązaniem na szybki, ale zdrowy posiłek w ciągu dnia. Bez względu na, to kiedy zdecydujemy się na jego przygotowanie, z pewnością przysporzy nam on wiele kulinarnych przyjemności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Farsz:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 łyżki masła.

Sos:

  • 370 ml mleka,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 30 g masła,
  • 70 g sera żółtego świeżo startego (tylżycki).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania.
  2. Ugotowane wyjąć i przelać zimna wodą. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Poddusić na 2 łyżkach masła.
  3. Jajka obrać. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka, uważając, aby nie zniszczyć białka. Żółtka dokładnie rozgnieść.
  4. Wymieszać podduszone pieczarki z rozgniecionymi żółtkami, natką pietruszki i bułką tartą. Dokładnie wymieszać doprawiając solą. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
  5. Napełniać białka farszem i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  6. Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
  7. Wymieszać z 50 g sera, doprawić solą. Sos wyłożyć na jajka. Posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, do zrumienienia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej