Zapomnisz o zwykłych schabowych. Kotlety szambelana to niezapomniane doznania
Już po pierwszym rzucie oka na przepis na kotlety szambelana wiedzieliśmy, że oto właśnie odkryliśmy danie, które na stałe wpisze się do naszego jadłospisu. Zwykłe kotlety aktualnie muszą przejść na drugi plan. Nadszedł czas na wersję szambelańską!
13.03.2024 10:58
Pierś z kurczaka to produkt wyjątkowo uniwersalny, to jest taki, który doskonale łączy się z całym mnóstwem innych, często bardzo oryginalnych składników. Do tej pory naszym ulubionym wydaniem tego mięsa było faszerowanie go ricottą i szpinakiem. Dzisiaj testujemy nieco inną wersję — tak zwane kotlety szambelana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety szambelana, na które przepis pochodzi z portalu smaker.pl, to świetnie wyglądające i rewelacyjnie smakujące danie, do którego przygotowania nie potrzeba bynajmniej zaawansowanych kucharskich umiejętności. Receptura jest banalnie prosta, ale w tej prostocie kryje się metoda. Wynik końcowy eksperymentu to potrawa, która smakuje każdemu: dzieciom, dorosłym, łakomczuchom i Tadkom-Niejadkom. Nie wierzysz? To sam się przekonaj!
Jedyne w swoim rodzaju kotlety szambelana
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 2 pomidory,
- 4 plastry sera,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- suszona natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- olej do skropienia.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka przekrój na pojedyncze połówki. Odkrój ewentualne błony i ścięgna, ale nie myj mięsa. To ważna zasada, o której wiele osób zapomina.
- Teraz wetrzyj w mięso sól, pieprz, natkę pietruszki, słodką paprykę oraz czosnek granulowany. Doprawione w ten sposób piersi z kurczaka przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Pomidory pokrój w plastry — będziesz ich potrzebował 8 sztuk. Plastry sera przekrój na pół.
- W piersiach z kurczaka zrób po 4 nacięcia. Do środka włóż, naprzemiennie, ser i pomidory. Skropl mięso olejem roślinnym.
- Tak przygotowane kotlety szambelana wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pierwsze 30 minut piecz mięso pod przykrywką, a następnie, już bez niej, kolejne 10 minut. Smacznego!