PrzepisPrzekąskiNatrzyj boczek specjalną marynatą i upiecz. Sklepowe wyroby się nie umywają

Natrzyj boczek specjalną marynatą i upiecz. Sklepowe wyroby się nie umywają

Ten przepis to absolutny majstersztyk, a stworzony za jego pomocą pieczony boczek jest niczym renesansowe dzieło sztuki. Nieistotne, czy przeznaczysz go na kanapki, dodatek do obiadu, czy samodzielną, popołudniową przekąskę. Ten boczek sprawdza się w każdej postaci.

Ten pieczony boczek to najwyższa półka. Koniecznie go wypróbuj
Ten pieczony boczek to najwyższa półka. Koniecznie go wypróbuj
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | xeux110

04.03.2024 08:24

Wśród mięs wszelakich boczek nie cieszy się renomą okazu zdrowia i przykładowego atrybutu codziennego jadłospisu każdego z nas. Jest tłusty, specyficzny, a lekarze powtarzają jak mantrę, że wprowadzane za jego sprawą do organizmu kwasy tłuszczowe nie przepadają za sobą z naszym układem sercowo-naczyniowym. Oczywiście to tylko jedna strona medalu. Druga to ta, która zawiera informacje o cennych witaminach i składnikach odżywczych, a także niesamowitym smaku — o ile boczek potrafi się odpowiednio przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Według nas najciekawszą formą przyrządzenia boczku, która jednocześnie zadba o subtelne wytopienie z niego nadmiaru tłuszczu, jest jego zamarynowanie, a następnie upieczenie. Doskonale sprawdzi się tu marynata musztardowo-miodowa, której słodko-ostry smak rewelacyjnie łączy się z tłustym mięsem wieprzowym. Słowem: pycha. Polecamy serdecznie poniższy przepis na pieczony boczek.

Marynowany i pieczony boczek

Składniki:

  • 500 g boczku,
  • 4 łyżki musztardy (może domowej?),
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek możesz wykorzystać na kanapki albo jako dodatek do obiadu
Pieczony boczek możesz wykorzystać na kanapki albo jako dodatek do obiadu© Canva | DariolaVera
  1. Musztardę i miód przełóż do naczynia. Dodaj tam przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, wlej olej, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
  2. Boczek osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj go z każdej strony przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
  3. Wyjmij mięso z chłodziarki i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij boczek i pozostaw do ostudzenia. Pokrój go w plastry i podawaj tak, jak tylko uznasz za słuszne. Tych opcji jest sporo. Jaki będzie twój wybór? Koniecznie daj nam znać!
Wybrane dla Ciebie