Natrzyj boczek specjalną marynatą i upiecz. Sklepowe wyroby się nie umywają

Ten przepis to absolutny majstersztyk, a stworzony za jego pomocą pieczony boczek jest niczym renesansowe dzieło sztuki. Nieistotne, czy przeznaczysz go na kanapki, dodatek do obiadu, czy samodzielną, popołudniową przekąskę. Ten boczek sprawdza się w każdej postaci.

Ten pieczony boczek to najwyższa półka. Koniecznie go wypróbujTen pieczony boczek to najwyższa półka. Koniecznie go wypróbuj
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | xeux110

Wśród mięs wszelakich boczek nie cieszy się renomą okazu zdrowia i przykładowego atrybutu codziennego jadłospisu każdego z nas. Jest tłusty, specyficzny, a lekarze powtarzają jak mantrę, że wprowadzane za jego sprawą do organizmu kwasy tłuszczowe nie przepadają za sobą z naszym układem sercowo-naczyniowym. Oczywiście to tylko jedna strona medalu. Druga to ta, która zawiera informacje o cennych witaminach i składnikach odżywczych, a także niesamowitym smaku — o ile boczek potrafi się odpowiednio przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

Według nas najciekawszą formą przyrządzenia boczku, która jednocześnie zadba o subtelne wytopienie z niego nadmiaru tłuszczu, jest jego zamarynowanie, a następnie upieczenie. Doskonale sprawdzi się tu marynata musztardowo-miodowa, której słodko-ostry smak rewelacyjnie łączy się z tłustym mięsem wieprzowym. Słowem: pycha. Polecamy serdecznie poniższy przepis na pieczony boczek.

Marynowany i pieczony boczek

Składniki:

  • 500 g boczku,
  • 4 łyżki musztardy (może domowej?),
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek możesz wykorzystać na kanapki albo jako dodatek do obiadu
Pieczony boczek możesz wykorzystać na kanapki albo jako dodatek do obiadu © Canva | DariolaVera
  1. Musztardę i miód przełóż do naczynia. Dodaj tam przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, wlej olej, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
  2. Boczek osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj go z każdej strony przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
  3. Wyjmij mięso z chłodziarki i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij boczek i pozostaw do ostudzenia. Pokrój go w plastry i podawaj tak, jak tylko uznasz za słuszne. Tych opcji jest sporo. Jaki będzie twój wybór? Koniecznie daj nam znać!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej